19,9 milliárd euró értékben szerzett új megrendeléseket a 2007/08. pénzügyi év első kilenc hónapjában (2007. április 1. és december 31. között) az Alstom Csoport, amely így 38 százalékkal növelte megrendelés-állományát az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ugyanezen időszakban a vállalat árbevétele 21 százalékos növekedéssel elérte a 12,1 milliárd eurót. Összehasonlító alapon számítva, az üzleti év első kilenc hónapja alatt a francia iparvállalat megrendeléseinek és árbevételének volumene 40, illetve 22 százalékkal növekedett.

 

19,9 milliárd euró értékben szerzett új megrendeléseket a 2007/08. pénzügyi év első kilenc hónapjában (2007. április 1. és december 31. között) az Alstom Csoport, amely így 38 százalékkal növelte megrendelés-állományát az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ugyanezen időszakban a vállalat árbevétele 21 százalékos növekedéssel elérte a 12,1 milliárd eurót. Összehasonlító alapon számítva, az üzleti év első kilenc hónapja alatt a francia iparvállalat megrendeléseinek és árbevételének volumene 40, illetve 22 százalékkal növekedett.

A 2007/2008. pénzügyi év harmadik negyedévében az Alstom Csoport 7,0 milliárd euró értékű megrendelést szerzett. A megrendelések értéke így 50 százalékkal haladja meg a 2006/07. pénzügyi év harmadik negyedévének megrendelés-állományát. Ez az év első felében jelentkező kedvező trend folytatását jelzi. Az Új Erőművek üzletág megrendelés-állománya különösen jól alakult a negyedév során, hiszen az üzletág jelentős megrendeléseket kapott szén- és gázüzemű, kulcsrakész erőművekre vonatkozóan. Az Erőmű Szerviz és a Kötöttpályás Közlekedés üzletágak szintén megrendeléseik látványos növekedését könyvelhették el. Az csoportszintű árbevétel a 2007/2008. pénzügyi év harmadik negyedévében 20 százalékkal növekedve elérte a 4,1 milliárd eurót. A vállalat teljes megrendelés-állománya 2007. december 31-én 40,6 milliárd eurót tett ki, ami a vállalat 30 havi árbevételének felel meg.

"A pénzügyi év első félévének kedvező tendenciái folytatódtak a harmadik negyedévében is. Az Új Erőművek üzletág rekordszintű megrendelés-állomány növekedést könyvelhetett el, az Erőmű Szerviz és a Közlekedés üzletágak továbbra is kiegyensúlyozott kereskedelmi teljesítményt nyújtottak. A növekvő megrendelés-állományunk teljesítése révén árbevételünk valamennyi szektorban jelentősen növekedhet és az első kilenc hónapban mutatott 1,6-es megrendelés-számlázás arány, ígéretes jövőbeni árbevételt vetít előre. A harmadik negyedév e kedvező trendjei megalapozzák azon várakozásunkat, hogy a 2007/2008. pénzügyi év árbevétele mintegy 15 százalékkal növekszik majd összehasonlító alapon, az előző évhez viszonyítva." – mondta Patrick Kron, az Alstom Csoport elnök-vezérigazgatója.

Ágazati áttekintés

Új Erőművek

Az Új Erőművek üzletág által az év első kilenc hónapjában szerzett megrendelések értéke 10,2 milliárd euró volt, ami 28 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva (30 százalék összehasonlító alapon*). E nagyszerű teljesítmény az üzletág dinamikus piaci környezetben elfoglalt stratégiai pozícióját igazolja. A 4,7 milliárd euró összegű új megrendeléssel, kereskedelmi szempontból a harmadik negyedév a 2007/08. pénzügyi év legsikeresebb időszaka az üzletág számára. Az Új Erőművek üzletág számos jelentős megrendelést szerzett.

Az üzletág így többek között gőzturbinákat és generátorokat szállíthat a legnagyobb dél-afrikai széntüzelésű erőmű, valamint Dél-Kelet Ázsia legnagyobb, vietnámi vízierőműve számára, egy hollandiai kombinált ciklusú erőműhöz 2 darab, míg egy, az Egyesült Arab Emirátusokban épülő erőmű és sólepárló üzem létesítéséhez pedig 5 darab GT26 gázturbinát szállíthat.

Az üzletág árbevétele az év első kilenc hónapjában látványos növekedést mutatott (35 százalék, összehasonlító alapon számítva 37 százalék), amit a megelőző időszakok jelentős megrendelései alapoztak meg.

Erőmű Szerviz

A 2007/08. pénzügyi év első kilenc hónapjában az üzletág megrendeléseinek összege 3,4 milliárd euró volt, ami 6 százalékos növekedést jelent mind tényleges, mind pedig összehasonlító alapon, a 2006/07. pénzügyi év azonos időszakához viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy az üzletág bevétel-számlázás aránya 1,3, ami igazolja a Szerviz üzletágban bekövetkezett kedvező fejleményeket. A harmadik negyedévben szerzett megrendelések (0,9 milliárd euró) számos kis és közepes méretű projektből, valamint egy mexikói üzemeltetési és karbantartási megbízásból tevődnek össze. A 2007/2008. pénzügyi év első kilenc hónapjának árbevétele 2,7 milliárd euró, amely 17 százalékkal, (összehasonlító alapon* 16 százalékkal) haladja meg az előző év azonos időszakának árbevételét.

Kötöttpályás közlekedés

A 2007/2008-as pénzügyi év harmadik negyedévében a rendelésállomány 6,2 milliárd eurós összege az előző év azonos időszakához képest megduplázódott. A harmadik negyedévben szerzett új megrendelések összege 1,4 milliárd eurót tett ki. A negyedév legjelentősebb új megrendelései között a Helsinkit Szentpétervárral összekötő vasútvonal számára készülő nagysebességű Pendolino szerelvényre, a spanyolországi elővárosi vonatokra, valamint a rotterdami villamosokra és franciaországi metrószerelvényekre vonatkozó megrendelésekkel büszkélkedhet az üzletág. A 2007/2008. pénzügyi év első kilenc hónapjában az üzletág árbevétele 4 milliárd eurót tett ki, ami 8 százalékkal (összehasonlító alapon 9 százalékkal) haladta meg az előző év első kilenc hónapjának eredményét.

A harmadik negyedév legfőbb eseményei

Akvizíciók és partnerségek

2007. október 10-én az Alstom és a Balfour Beatty bejelentette, hogy vegyes vállalatot hoz létre az Egyesült Királyság és Írország vasúti jelző-berendezési piacának kiszolgálására. 2007. november 5-én az Alstom lezárta a spanyol Ecotécnica nevű vállalat akvizícióját.  Az Ecotécnica szélerőművek gyártására szakosodott, így a vállalat akvizíciója révén az Alstom bővítheti áramtermelési technológia portfólióját. 2007. november 28-án az Alstom bejelentette, hogy vegyes vállalaltot alapít a spanyol RENFE vállalattal vasúti gördülőállomány karbantartására. 2007. december 14-én az Alstom és a Transmashholding az orosz gördülőállomány piacon folytatandó együttműködésről állapodott meg. A jövőben ez az együttműködés vegyes vállalati formában valósul meg.

Beruházás

A harmadik pénzügyi negyedévben az Alstom új gyártóegység építésének megkezdését jelentette be. Az új gyáregység az USA Tennessee államában, Chattanooga városban működik majd. Az üzemben gőz- és gázturbinák, generátorok és kapcsolódó berendezések előállítására kerül majd sor. Ez a nagyberuházás lehetővé teszi a Csoport számára, hogy ipari gyártóbázisát az amerikai kontinens áramtermelés iránt mutatkozó növekvő igényeihez igazítsa.

Adósság visszavásárlás

2007/08. pénzügyi év harmadik negyedévében az Alstom tovább folytatta hitelfelvevő képességének optimalizációját azáltal, hogy 352 millió euró értékben lejárat előtt visszavásárolt (2008. július 28-án, 2009. március 13-án, valamint 2010. március 3-án lejáró) kötvényeket.

Pénzügyi helyzet

A mind kereskedelmi, mind pedig operatív szinten elért jó eredményeknek köszönhetően az Alstom stabil pénzügyi helyzetet élvez. A Csoport várakozásai szerint a teljes 2007/08. pénzügyi évben az árbevétel mintegy 15 százalékkal (összehasonlító alapon hozzávetőleg 7,5 százalékkal) növekszik majd.

* Megjegyzés: árfolyamhatások

A 2007/08. pénzügyi év első kilenc hónapjának megrendelés és árbevétel állománya tartalmazza a valuták árfolyamkülönbségeiből eredő hatásokat, az Ecotécnica és a Wuhan Boilers Company akvizícióját az Új Erőművek üzletágban, a Power Systems Manufacturing LLC vállalat, az Quingdao Sizhou vállalat, valamint a Shenzhen Strongwish vállalat akvizícióját az Erőmű Szerviz üzletágban. Az összehasonlító adatok a beszámolóban szereplő számok ezen hatásokkal módosított változatai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük