2023.szeptember.22. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jól teljesítő háziorvosok, gyenge osztályzat a kormánynak

4 perc olvasás
<p><em><span class="inline left"><a href="/node/21991"><img class="image thumbnail" src="/files/images/horvos.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Minden negatív hír ellenére az egészségügyi ellátás megítélése az egyik legkedvezőbb az állami intézményrendszerek között a felnőtt magyar lakosság körében. Többek között ez derül ki a WEBBeteg egészségportál és a Szinapszis Kft. 2008 szeptemberében, 1000 fő bevonásával lebonyolított lakossági kutatásából.</em></p><p>

horvos.thumbnailMinden negatív hír ellenére az egészségügyi ellátás megítélése az egyik legkedvezőbb az állami intézményrendszerek között a felnőtt magyar lakosság körében. Többek között ez derül ki a WEBBeteg egészségportál és a Szinapszis Kft. 2008 szeptemberében, 1000 fő bevonásával lebonyolított lakossági kutatásából.

horvos.thumbnailMinden negatív hír ellenére az egészségügyi ellátás megítélése az egyik legkedvezőbb az állami intézményrendszerek között a felnőtt magyar lakosság körében. Többek között ez derül ki a WEBBeteg egészségportál és a Szinapszis Kft. 2008 szeptemberében, 1000 fő bevonásával lebonyolított lakossági kutatásából.

 

   A felnőtt magyar lakosság bevonásával végzett, telefonos megkérdezéssel lebonyolított kutatás célja az volt, hogy képet kapjunk az olyan állami intézményrendszerek, mint a rendőrség, önkormányzat, egészségügy, igazsághozás, törvényhozás és a kormány működésének megítéléséről, valamint hogy rálátást nyerjünk az egészségügy különböző ellátási szintjeiről alkotott véleményekre.

Mivel a megkérdezettek megoszlása mind településtípus, mind pedig kor és nem tekintetében reprezentálta a magyar lakosságot, ezért a kapott eredmények a teljes hazai populációra általánosíthatók.

A megkérdezettek ötös skálán értékelhették a fenti intézményrendszereket. Az átlagos osztályzatok alapján a rendőrség, az önkormányzatok valamint az egészségügy megítélése bizonyult legjobbnak. Ugyanakkor az is egyértelműen látszik, hogy a lakosság egyharmada egyáltalán nem bízik a kormány működésének hatékonyságában, és összességében a válaszadók fele legfeljebb kettes osztályzatra értékeli azt.

Az egészségügyi intézményrendszer általános megítélése az 55 év feletti korosztály körében lényegesen jobb, mint amilyennek a fiatalabbak látják azt. Ez az eredmény összecseng egy korábbi kutatásban tapasztaltakkal, ahol a szakrendelői ellátással szintén az idősebbek voltak leginkább elégedettek.

A háziorvosokba vetett bizalom a legerősebb
Az egészségügyi intézményrendszeren belül a kutatás háziorvosok, a járóbeteg szakrendelés, a kórházi ellátás, a magánklinikák és magánrendelések valamint a mentőszolgálat, betegszállítás megítélését vizsgálta.

Az egészségügyi szolgáltató rendszer szintjei közül a legjobb megítélése a háziorvosoknak van. A megkérdezettek kétharmada négyes vagy ötös osztályzattal értékelte munkájukat. A járóbeteg rendelésekkel és a kórházi ellátással sincs nagy baj, hiszen a megkérdezettek 40 százaléka itt is legalább jó érdemjegyet adott.

A mentőszolgálatról illetve betegszállításról, valamint a magánrendelésről, illetve magánklinikákról már nem tudott mindenki nyilatkozni. Előbbiről a megkérdezettek valamivel több, mint fele, utóbbiról pedig a lakosság egyharmada mondott véleményt. Az átlagos érdemjegy szerint a mentőszolgálat illetve a betegszállítás majdnem elérte a négyes osztályzatot, összességében az értékelés szerint 3,7-es érdemjegyet kapott.

Magánrendelések: havi 150 ezer forint jövedelem a választóvonal
A magánrendelésekkel kapcsolatban tapasztalattal nem rendelkezők aránya az életkor emelkedésével szignifikánsan nő: míg 35 év alatt ezen csoport aránya legfeljebb 40 százalék, addig 55 év felett már 75 százalék vagy magasabb.

A válaszokat jövedelem alapján vizsgálva az tapasztalható, hogy a legmagasabb, havi több, mint 150 ezer forintos nettó jövedelemmel rendelkezők esetében a legmagasabb a magánrendelésekről tapasztalattal rendelkezők aránya, az ennél alacsonyabb jövedelemkategóriák között viszont kevésbé látványos az eltérés az átlagtól.

Az a kicsi szegmens, aki megteheti magának, hogy igénybe veszi a magánellátást, jóval elégedettebb a szolgáltatásnak ezen módjával. A tapasztalattal rendelkezők több mint 50 százaléka ötöst, további egyharmaduk négyes osztályzatot adott.

http://www.webbeteg.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.