2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jönnek az okos otthonokkal kommunikáló okos társasházak – magyar találmány forradalmasítja a világ smart home-piacát

11 perc olvasás

Áttörést hoz az okos otthonok piacán egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztése, amellyel a világon elsőként jöhetnek létre okos otthonokkal kommunikáló „okos társasházak” vagy akár „okos lakóparkok”. A technológiai újításnak köszönhetően az ingatlanberuházók az eddigieknél jóval olcsóbban kínálhatnak okos megoldásokkal társasházi lakásokat. A rendszer újdonsága még, hogy a régi lakásokban is telepíthető, megnyitva a lehetőségét a széles körű felhasználásnak. A Chameleon Smart Home tömeggyártása elindult, megkezdődött a technológiát is alkalmazó első magyar „okos társasház” építése, sorra érkeznek a megrendelések Európából és az Egyesült Államokból is. Texasban jelenleg 42 ezer lakást „okosítanának” a Chameleonnal. A világon egyedülálló fejlesztés iránt magyar telekommunikációs és áramszolgáltató cégek is érdeklődnek, a szolgáltatás hamarosan havi díjas előfizetéssel is megrendelhető lesz. A cég egy-két éven belül több millió eurós bevételt vár az évente több mint 50 százalékkal bővülő piacon.

 

Áttörést hoz az okos otthonok piacán egy magyar fejlesztés. A Chameleon Smart Home rendszer a világon elsőként képez hidat a ház eszközei és más gyártók smart home rendszerei, az érzékelők és a beavatkozók között. Nevéhez hűen kapcsolódni tud a legtöbb nagy gyártó rendszereihez és elfedi a gyártók közötti kommunikációs problémákat. Alkalmazkodik a külső eszközökhöz, a központi vezérlőkhöz. Akár több teljesen külön álló rendszer funkcióit, eszközeit képes egyetlen közös platformon kezelni. Utat mutat a társasházak okosítása terén is. Világszerte egyedülálló megoldásával olyan modern, jövőálló okos otthonok készülhetnek, melyek összekapcsolják az otthonok eszközeit a lakókörnyezet adta lehetőségekkel. Az újítással akár 40 százalékkal is csökkenthető egy-egy lakás egyedi „okosításának” költsége.

Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home tulajdonosa elmondta, hogy cégük az első vezetékes rendszerű smart home szolgáltató és gyártó, amely típus független megoldást nyújt az ingatlanberuházók részére, gyakorlatilag előkészíti a lakásokat bármilyen smart home-megoldás bevezetésére. Előkábelezik a lakásokat, kapcsolók, konnektorok, vezérlők mögé építik be eszközeiket, ezzel olyan alapot biztosítanak, amelyre a későbbiekben a vevők igényeinek megfelelően lehet egyedi, de egymással kommunikáló okos eszközöket telepíteni. A fejlesztés az egész társasházat egy összefüggő rendszerként kezeli. A Chameleon Smart Home technológia az újépítésű lakásokon kívül a már meglévőkbe is telepíthető, alacsony költséggel.

A Chameleon Smart Home tulajdonosa, Szarvas Péter ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ma az okos otthonok úgy működnek, mint ha nem tudnánk a telefon szoftvert frissíteni. Kiválasztunk egy gyártót, megvesszük az eszközeit és várjuk, hogy a cég szépen frissítse a szoftvert hozzá, mert a rendszer egy egységet képez. A gyártók úgy alakítják ki a termék palettájukat, hogy minden automatizálási feladathoz lehetőleg az ő eszközeit kelljen megvásárolni. Ez jó nekik, de nem jó a végfelhasználónak, mert hozzá köti a teljes házát egy rendszerhez. Senki nem szerelné le szívesen a falról és a központi helyiségből az összes eszközt csak azért, hogy egy jobb és újabb rendszert telepítsen. Ezeket a rendszereket a beépítés miatt nem könnyű cserélni. Minden gyártó a saját eszközeit, technológiáját fejleszti, kevés hangsúlyt fektet arra, hogy más rendszerekkel is kompatibilis legyen.

A Chameleon azonban áttörést hoz az okos otthonok területén. A Chameleon Smart Home rendszer a világon elsőként képez hidat a ház eszközei és más gyártók smart home rendszerei, az érzékelők, és a beavatkozók között. Nevéhez hűen kapcsolódni tud a legtöbb nagy gyártó rendszereihez és elfedi a gyártók közötti kommunikációs problémákat. Alkalmazkodik a külső eszközökhöz, a központi vezérlőkhöz. Akár több teljesen külön álló rendszer funkcióit, eszközeit képes egyetlen közös platformon kezelni. Utat mutat a társasházak okosítása terén. Megoldásával olyan modern, jövőálló okos otthonok készülhetnek, melyek összekapcsolják az otthonok eszközeit a lakókörnyezet adta lehetőségekkel. Ha Chameleonnal szerelnek egy lakást, akkor a vevő ráér eldönteni később, hogy milyen okos megoldásokra lesz szüksége. Nem szükséges egyetlen márka termékeit megvásárolnia, optimalizálhatja a beszerzést, ezzel jelentős, akár 40 százalékos megtakarítást is elérhet.

Az okos otthon hívó szó a társasházaknál is, de a kivitelezők sokszor csak egy leszűkített pici szeletét értik okos otthon alatt. Számos társasház okos otthonnal hirdeti lakásait, de az összes funkció, amit a végfelhasználó el tud érni, az a távoli fűtés vezérlés, esetleg néhány világítási kör vezérlése, nem pedig a komplett társasházi integráció.

A Chameleon Smart Home képes megoldani a kommunikációt az egyéni igényeket szolgáló lakások és a társasház eszközei között. A jövő irodáinak okosításához is alkalmas, mert nem avul el, az alaprendszer kommunikál minden gyártó szolgáltatásával. A Chameleon Smart Home megteremti a kommunikációt a társasház és a lakások között, mobiltelefonnal tudjuk például beengedni a társasházba és a lakásba is a gyereket, ha otthon felejtette a kulcsot, az irodánkból kapcsolhatjuk ki az otthon bedugva hagyott vasalót, de üzenetet kaphatunk arról is, ha az elektromos autó feltöltődött a teremgarázsban. A rendszer képes a balkonládában nevelt növények időjárás függő automatikus öntözésére is. Chameleonnal nem csak a lakás, de az egész társasház közösségi terei, funkciói elérhetőek.

 

A cég fejlesztésével már megkezdődött az első magyarországi ház kábelezése. A 13. kerületben épülő 54 lakásos társasház lesz az első tényleg okos társasház okos lakásokkal. A kivitelező cég további 6 társasházat épít ezzel a technológiával, összesen 1000 lakás lesz előkészítve. A startup első külföldi megrendelői is megjelentek, El Pasóban (Texas) például egy 42 000 lakást felügyelő ingatlanos cég építené be a technológiát a lakásaiba, egy német befektető cég pedig kizárólagos forgalmazási szerződést szeretne kötni a Chameleon Smart Home értékesítésére az osztrák, német és svájci piacokon. A vállalat 500 000 euró saját tőkét tenne be egy vegyes vállalatba a Chameleonnal.

A több forradalmi újításnak köszönhetően a cég jelentős növekedéssel számol, hiszen a hazai, több mint 5 milliárd forintra becsült smart home-piac várható növekedési üteme 2017-21 között átlagosan évi 59 százalék lehet. Európában a smart home beruházások száma 38 százalékkal emelkedik évente, 2020-ra a jelenlegi 2,6 milliárd eurós európai piac 14,1 milliárd eurós lehet. A többéves fejlesztés eredményeként született megoldással első körben a hazai társasház építkezéseket célozta meg a cég, és még idén elkezdik a termék értékesítését a DACH régióban (Németország, Ausztria, Svájc), ahol egy müncheni kivitelező céggel kötöttek kizárólagos viszonteladói szerződést a termék értékesítésére. A DACH piac mérete jelenleg 1,8 milliárd USD ~ 485 milliárd forint. Jövőre az új technológiától Magyarországon egymilllió, Németországban 2 millió eurós árbevételt remélnek, és a további terjeszkedéshez több mint 300 millió forintos pótlólagos tőkét is be kívánnak vonni. Harmadik lépésben, 2019-ben a tervek szerint a Chameleon Smart Home piacra lép az Egyesült Államokban, mely globális szinten a legnagyobb smart home piac, 14,6 milliárd USD ~ 4000 milliárd forint. A háztartások smart home penetrációja jelenleg 15 százalék, mely várhatóan 61 százalékra nő 2021-re. Az okos otthonok (smart home) piaca évről évre gyorsan fejlődik, a lakásban vagy házban működő valamennyi rendszert összehangoló, központilag és távolról is irányítható technikai és innovatív megoldások egyre népszerűbbek.

Az okos otthon hívó szó a társasházaknál is, a magyar piacon mégis alig vannak jelen a valóban okos lakások. Számos társasház okos otthonnal hirdeti lakásait, de az összes funkció, amit a végfelhasználó el tud érni, az a távoli fűtés vezérlés, esetleg néhány világítási kör vezérlése, és nem a komplett társasházi integráció. A Chameleon Smart Home technológia életre hívásáig teljes kiépítésre alkalmas smart home-rendszer nem volt a lakóparkokban és a társasházakban. A Chameleon Smart Home a világon elsőként képes megoldani a kommunikációt az egyéni igényeket szolgáló lakások és a társasház eszközei között. A technológia a jövő irodáinak okosításához is alkalmas, mert nem avul el, az alaprendszer kommunikál a legismertebb gyártók eszközeivel.

Szarvas Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a meglévő okosház-rendszerek jellemzően zárt ökoszisztémák, mert a gyártók célja, hogy eszközeiket a saját infrastruktúrájukon használják. Ha a felhasználók később más rendszert szeretnének, akkor a teljes kiépítést cserélni kell. A Chameleon Smart Home azonban egy új réteget képez az okos ház rendszerben, lehetővé téve az átjárást a különböző gyártók rendszerei és eszközei között. Az integrációnak köszönhetően a felhasználó saját igényeire szabva állíthatja össze smart home rendszerét.

A smart home egy komplex számítógépes rendszer, amely hatékonyan, saját igényeinkre szabva működteti otthonunk fűtési és hűtési rendszerét, a világítást, az árnyékolástechnikát, a biztonsági rendszereket, a kerti eszközöket, az audiovizuális eszközöket, számos technikai eszközt. Az okos társasház azonban ennél többet tud, például ha a kaputelefonon csöngetnek, a mobilon meg lehet nézni ki az, és be is lehet engedni az illetőt, de jelzést kaphatunk például arról is, ha feltöltődött az elektromos autónk a garázsban. Képes a balkonládában nevelt növények időjárás függő automatikus öntözésére is. A Chameleonnal nem csak a lakás, hanem az egész társasház közösségi terei, funkciói elérhetőek.

A rendszert a beruházók a villanyszereléssel együtt egyszerűen tudják telepíteni. Az eljárás pedig a következő: a fejlesztők előre bekábelezik a házat, konnektorok, kapcsolók mögé húznak be érzékelő kábeleket, amely stabil és biztonságos alapja lehet a majd kiépítendő smart home-rendszernek. Ez a megoldás azoknak is jó, akik egyelőre nem ruháznak be egy okos otthonra, de szeretnék megtartani a lehetőséget a jövőben a kiépítésre. Egy ilyen előkészítés lakásonként akár 1000 Ft/m2 áron elérhető. Prémium smart home funkciókért egy eszközökkel felszerelt kábelezett lakásban (egy 60 négyzetméteres lakásra vonatkoztatva) 400-600 ezer Ft-ot kell fizetni, mely tartalmazza az összes eszköz árát, a szerelési és programozási költséget is.

A Chameleon Smart Home technológia révén nem kell lemondania az okos otthonok kényelméről annak sem, akinek régi típusú házban van a lakása, ha a villanyszerelés lehetővé teszi, azaz be lehet húzni a csőbe egy jelkábelt, akkor a rendszer beépíthető. Vezeték nélküli megoldással pedig a technológia a régi és az új házakban is rendelkezésre áll minden komolyabb átalakítás nélkül.

A cég amerikai mintára szeretne egy előfizetéses szolgáltatási modellt is nyújtani azoknak a végfelhasználóknak, akik nem szeretnék megvásárolni a teljes rendszert. E konstrukció szerint a smart home eszközöket ingyen rendelkezésére bocsátják, beszerelik és installálják, a lakó pedig havi 5-10 ezer Ft előfizetési díjat fizet a komplett smart home szolgáltatásért. A tárgyalást több magyar mobil szolgáltatóval is megkezdték, jelenleg az árazási és szolgáltatási modellen dolgoznak. Ezek a cégek az internetes szolgáltatásuk mellé okosotthon-szolgáltatásokat is tudnak majd nyújtani az előkábelezett lakásokban. Az itthoni áramszolgáltató cégek is érdeklődnek a technológia iránt.

A startup sikeresen mutatkozott be Litvánia fővárosában, Vilniusban, ahol a Magyar Nemzeti Kereskedőház támogatásával vettek részt a fejlesztők üzleti találkozókon. Jelenleg egy teljes városrész, egy egyetemi negyed okosításáról tárgyalnak. A magyar startup franchise hálózat kiépítésén dolgozik, ami segíti az egyes országok helyi sajátosságainak kezelését és a kifejlesztett technológia nemzetközi elterjedését. Az ígéretes startup saját standdal mutatkozott be Dublin-ban az IOT World-ön, Helsinkiben a Slush technológiai kiállításon, a Las Vegasban megrendezésre kerülő CES-en, a technológiai innováció egyik legnagyobb nemzetközi seregszemléjén és Münchenben az EXPO REAL-on Európa legnagyobb ingatlanos kiállításán.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.