Az MR3-Bartók Rádió július 1. és 29. között tizenkettedik alkalommal rendezi meg júliusi péntek estéken látható-hallható nyári jazzfesztiválját az Európa-szerte egyre nagyobb hírnévre szert tevő Zsámbék Jazz Open koncertsorozatot a zsámbéki Romtemplom oldalában felépített színpadon.

Az MR3-Bartók Rádió július 1. és 29. között tizenkettedik alkalommal rendezi meg júliusi péntek estéken látható-hallható nyári jazzfesztiválját az Európa-szerte egyre nagyobb hírnévre szert tevő Zsámbék Jazz Open koncertsorozatot a zsámbéki Romtemplom oldalában felépített színpadon.

Idén egy együttműködésnek köszönhetően valósulnak meg a hagyományos péntek esti koncertek. Az együttműködő partner a JazzMa portál, amelynek főszerkesztője Maloschik Róbert a kezdetektől fő szervezője a Zsámbék Jazz Opennek. Az idei nyár különlegessége lesz a tavasszal lebonyolított Balogh „Csibe" Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató helyezettjeinek fellépése. A most tervezett öt koncertből négy alkalommal a fiatal zongoristák lépnek fel. De a hazai élvonal jeles képviselői is szerepelnek, hozzájuk Románia, Hollandia, Szlovákia, Ausztria, Belgium és Franciaország vezető muzsikusai csatlakoznak. A sajtótájékoztatón  Deseő Csaba, Maloschik Róbert, Bartha Csaba  a Jazzmozdony „mozdonya" és Farkas Zoltán, a Bartók Rádió intendánsa ismertette a Jazz Open programját.

A tájékoztató közben Rafael Márió egy improvizációt játszott igazi örömünkre, a végén pedig Deseő Csaba virtuóz játékát hallgathattuk meg.  „A Night in Tunisia"-ával vitt a zene szárnyán a tenger hullámai feelingjébe. De szép is lett volna azt írnom, hogy Zsámbék hullámaira!
Tekintsük meg címszavakban, mi szerepel a Zsámbék Jazz Open 2011 programjában.

2011. július 8.
Az I. részben a Balogh „Csibe" Jazz Zongora Tehetségkutató Ill. helyezettje, Tálas Áron (Mezőkövesd) zongorázik, közreműködik: Varga Gergő – szaxofon és Csízi László – dob
Tálas Áron (1991) tavaly a jazzkonzik országos versenyének győzteseként már járt Zsámbékon. Most két jazztanszakos (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) társával jazz-rock karakterű zenét játszik. Együttesük neve: Hybrid Trio.

Müsoruk után hasonló formáció következik, a Darvas-Darvas-Botos Trio (Bécs-Budapest), Julius Darvas – bőgő, Darvas Tamás – zongora, Botos József – gitár.

Az európai összefogás jegyében Bécsben és Budapesten élő magyar roma zenészek követik a Django Reinhardt-i hagyományokat. Stílusok: gypsy swing. Botos Józsika (1981) 2000-ben a Bartók Rádió gitárversenyén, míg Darvas Gyula (1976) 2003-ban a bőgő tehetségkutatón lett harmadik.

A II.részben Hein De Jong (Hollandia) és a Deseő Csaba Quintet muzsikál.
Hein De Jong – vibrafon, Deseő Csaba – hegedű, Gyárfás István – gitár, Cseke Gábor – zongora, Oláh Péter – bőgő és Jeszenszky György – dob.

Hollandia első számú jazzvibrafonosa régi partnere az első számú magyar jazzhegedűsnek (1939). Az ő programjukban is inkább a sodró lendületű swing örökzöldek szerepelnek.

2011. július 15.

Az I. részben a Balogh „Csibe" Jenő Zongora Tehetségkutató I. helyezettje, Gayer Mátyás (Nagykanizsa) ül a zongorához, Horváth Plútó József – bőgő, basszusgitár és Pecek Lakatos András – dob, társaságában bemutatva CD-jét.

Bátran mondhatjuk, „Az év felfedezettje" a 19 éves nagykanizsai fiú, aki a grazi Zeneakadémián épp most fejezte be az első évfolyamot. Versenygyőzelmének egyik „hozadéka", hogy a Gramy Records pont a koncert napján jelenteti meg Matyi „The Sun is Rising" című CD-jét. Partnerei közül Pecek Lakatos András (1981) 2002-ben a Bartók Rádió dobversenyén, Horváth Plútó József (1980) 2003-ban a basszusgitár tehetségkutatón végzett az I. helyen.

És még egy lemezbemutató! A II.rész Harcsa Veronikáé. Harcsa Veronika Quintet „Lámpafény" CD-bemutató: Harcsa Veronika – ének, Gyémánt Bálint – gitár, Blaho Attila – zongora, Oláh Zoltán – bőgő, Majtényi Bálint – dob.

Harcsa Veronikát (1982) az elmúlt években nyújtott teljesítménye alapján bátran nevezhetjük hazánk első számú „jazz diva"-jának. Nincs olyan koncertterem, amit ne töltene meg az ő hangversenye. Tavaly szinte lefolyt a tömeg a zsámbéki domboldalról. Az idén májusban megjelent jazz verses lemezével áll a csillagos ég alá.

 
2011. július 22.
Bart Maris (Belgium) és a Tóth Viktor Tercett kezdik a műsort.
Bart Maris – trombita, Tóth Viktor – altszaxofon, Orbán György – bőgő, Jeszenszky György –  dob. Belgium első számú trombitása (1965) jön a hazai Top 3-ba tartozó altszaxofonos (1977) hívására.
Szünet után egy másik ‚csodagyerek" Párizsból! Hadrien Feraud (Franciaország) – basszusgitár, Borlai Gergő – dob, Kaltenecker Zsolt  -billentyűs hangszerek trió.

Igaz, hogy Hadrien „a francia Jaco Pastorius" augusztusban már 27 éves lesz, de már 12 évesen a csodájára jártak. Öt éve John McLaughlin zenekarának tagja. Szabadidejében pedig (invitálásunkra) szívesen játszik a magyar jazz-rock „ászokkal".

 
2011. július 29.
A Balogh „Csibe" Jenő Zongora Tehetségkutató verseny II. és Ill. helyezettjei: Rafael Márió (Budapest) és Pintér Péter (Kapuvár) veszik birtokba a színpadot és a zongorát Horváth Plútó József  – bőgő, basszusgitár, Pecek Lakatos András – dob kíséretében.

Egy 20 éves pesti roma srác és egy 24 éves kapuvári fiú végzett a tavaszi Balogh „Csibe" verseny második és harmadik helyén. Úgy tűnik, kiapadhatatlan a magyar jazz zongorista utánpótlás.
Zárásként a Dresch Mihály Quartet + Borbély Mihály!
Dresch Mihály – szaxofon, furulya, Lukács Miklós – cimbalom, Hock Ernő – bőgő, Baló István – dob + Borbély Mihály – fafúvósok. És a végén csattan az ostor. A friss Érdemes Művész Dresch Mihály (1955) és együttese külön kategóriát képvisel a hazai mezőnyben. És ha mindez nem lenne elég, hozzájuk csatlakozik Borbély Mihály (1956)!

 

Helyszín: Zsámbék – Romtemplom, Corvin János u. Rossz idő esetén a koncerteket a Zsámbéki Művelődési Házban tartják meg! Cím: Zsámbék, Etyeki u. 4.

Jegyek a Magyar Rádió vevőszolgálatán és a www.jegymester.hu webáruházban, valamint a helyszínen vásárolhatók 2000.-Ft-os egységáron. Diák és nyugdíjas kedvezmény egységesen 50%!

Old boys és young boys jazz fun-ok érdemes eljönni, idén is töltsük meg a domboldalt, irány Zsámbék!

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük