2022.július.02. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/46864"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_335.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>A Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás életre keltésével szinte példátlan méretű önkormányzati összefogás jött létre egy európai uniós kötelezettség teljesítése érdekében.

image1 335.thumbnailA Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás életre keltésével szinte példátlan méretű önkormányzati összefogás jött létre egy európai uniós kötelezettség teljesítése érdekében.

image1 335.thumbnailA Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás életre keltésével szinte példátlan méretű önkormányzati összefogás jött létre egy európai uniós kötelezettség teljesítése érdekében.

A Dél-dunántúli Régió 313 települése fogott össze a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program megvalósítására, melynek során európai színvonalú fejlesztésekkel új hulladékgazdálkodási rendszert és szemléletet alakít ki, megfelelve az Európai Unió nagyon szigorú környezetvédelmi szabályozásának.

A pécsi önkormányzat gesztorságával elnyert pályázati támogatás tette lehetővé a 17 milliárd Forintot meghaladó Program megvalósítását, amely nem egyszerűen csak műszaki létesítmények kialakítását, hanem napjaink egyik legfontosabb küldetését, a környezetszennyezés mérséklését tűzte zászlajára.

A Programban részt vevők mindannyian azon dolgoznak, hogy gyökeres szemléletváltás menjen végbe a környezetvédelem fontosságát illetően nemcsak az egyének, de a közösségek szintjén is. Ennek feltételrendszerét teremtik meg mind a rekultivációs, mind pedig a települési szilárdhulladék-gazdálkodásfejlesztési munkálatok, de ezen felül komoly társadalmasítási tevékenység is hozzájárul a projekt sikeres megvalósításához.

Mindezek gazdasági növekedést generálhatnak, hiszen az érintett térség élhetőbb és tisztább lesz a bezárt települési szilárd hulladéklerakók rekultivációja és a korszerű hulladékfeldolgozó, valamint a biztonságos hulladéklerakók megépítése után.

Rekultiváció

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultiváció teljes egészében a Dél-dunántúli térségben zajlik; itt 89 hulladéklerakó található, amelyet szakemberek vizsgáltak meg, hogy tényleges képet kapjanak azok állapotáról. A helyszíni bejárás során jegyzőkönyv és fényképes dokumentáció készült minden egyes felkeresett területről.

Az eredmények alapján 2004 végén a Mecsek-Dráva Program támogatásért pályázott annak érdekében, hogy a rekultivációs program megvalósításához szükséges műszaki tervezési munkákat központi források bevonásával végezhesse el.

A Magyar Kormány ún. Nagyprojekt Alapjának keretében a Mecsek-Dráva Program 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatáshoz az önkormányzatoknak 25%-os önrészt kellett biztosítani, így a munkák elvégzésére 333 millió forint állt rendelkezésre.

E projekt keretében az elavult, a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat rekultiválják. 64 lerakó esetében helyben történik meg a rekultiválás, 25 lerakót pedig teljes mértékben felszámolnak.

A rekultivációs munkálatok nem csupán a tereprendezést és a tároló területének szigetelését foglalják magukba (ami megakadályozza a szagok és mindenféle káros anyag kiszivárgását), hanem a beruházások ugyanilyen fontos eleme a Környezetvédelmi Hatóság által megkövetelt monitoringrendszer kialakítása. Ennek során olyan berendezéseket telepítenek az érintett területekre, amelyek folyamatosan ellenőrzik a környéken található ivóvíz minőségét.

A rekultivációval párhuzamosan, szintén közösségi támogatásból, környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve új és korszerű hulladékgazdálkodási rendszer épül ki.

A projekt címe:Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Települési Szintű Hulladéklerakók Rekultivációja

Projekt azonosító: KEOP 2.3.0/2F-2008-0003
Projektgazda neve: Mecsek-Dráva Regionális SzilárdhulladékKezelő Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás
Projektgazda székhelye: 7621 Pécs, Széchenyi tér 1.
A projekt megvalósítás befejezésének tervezett időpontja: 2012.10.31.
Előkészítési költség: 187 136 723 Ft
Várható teljes beruházási költség: 4 347 882 693 Ft
Érintett lakosság száma: 157 028 fő

 

Folyamatban az elavult hulladéklerakók rekultiválása

Az ország számos területén elindultak, vagy el fognak indulni azok a beruházások, amelyek során az elavult, a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat rekultiválják.

Magyarországon a folyamatot felgyorsíthatja, hogy a program(ok) az Európai Unió 100%-os támogatását élvezik.

Az előzetes vizsgálatok során a szakemberek országos szinten mintegy 2700 hulladéklerakót vizsgáltak meg, ezek közül 2013-ig mintegy 1500 lerakó rekultivációja történhet meg a rendelkezésre álló, összesen mintegy 86,3 milliárd forintos forrásból.

A rekultivációs munkálatok az ország számos területén zajlanak és zajlottak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.