2009. június 17-20. között kerül megrendezésre a Hírös Városban immár kilencedik alkalommal a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. (KAFF), amelyen a hazai és külföldi animációs műhelyek, iskolák, egyéni alkotók legújabb filmjeit ismerhetik meg az érdeklődők.

 

2009. június 17-20. között kerül megrendezésre a Hírös Városban immár kilencedik alkalommal a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. (KAFF), amelyen a hazai és külföldi animációs műhelyek, iskolák, egyéni alkotók legújabb filmjeit ismerhetik meg az érdeklődők.

A magyar seregszemlével párhuzamosan zajlik a 6. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál nemzetközi verseny. A fesztivál öt napja alatt közel 400 alkotást mutatnak be, ezek közül kiemelkedik a 30 Oscar-díjas film vetítésének programja.

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő biennálé egyedülálló rendezvény Magyarországon, és a világban a 12 legjelentősebb animációs fesztivál között tartják számon.

1985-ben rendezték meg az első animációs filmszemlét, mely csak magyar filmek seregszemléje volt, néhány külföldi programmal. A három évente megrendezésre került események során 1996-ban döntött úgy a szervező bizottság, hogy az európai filmek is a versenyben szerepelhetnek valamint a következő években mint biennálé lesz megtartva.

Az idei rendezvény a 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 6. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál.

Az ötnapos filmünnep összművészeti fesztivál és családi rendezvény is egyúttal, mert minden korosztály, a legkisebbek, a fiatalkorúak és a felnőttek is megtalálják az életkoruknak megfelelő filmeket és a vetítések mellett zenei események, szakmai előadások, bor- és gasztronómiai kultúrát népszerűsítő rendezvények is megtalálhatóak a kínálatban.

Mikulás FerencMikulás FerencKecskeméten az egész főtér átalakul egy nagy kerthelyiséggé, ahol egyszerre több ezren, óriáskivetítőn nézhetnek rajzfilmeket.

A rendezvény lehetőséget kíván teremteni a nem professzionális filmkészítők bemutatkozására is. Az évek óta üresen álló Városi Mozi lesz  a helyszíne a fiatalok által készített – szinte új népművészetnek nevezhető – számítógépes rajzfilmek bemutatójának.

A vetítések mellett kiállítják képregényeiket, és az általuk kedvelt zenei együttesek is fellépnek.

A versenyprogramok mellett három egyéb műsorblokk lesz.

A retrospektív blokkban a 70 éves Gémes Györgyöt köszöntik, rövidfilmjei mellet  a Daliás idők (Toldi), és a Vili a veréb kerül vetítésre. Ternovszky Béla, Macskássy Kati, Bálint Ágnes és Imre István filmjei szerepelnek még ebben a programban.

Az információs blokk a versenyprogramból kimaradt, de az elő zsűri által bemutatásra érdemes alkotásokat tartalmazza.

A panoráma blokkban több nemzet animációs filmkultúrájával ismerkedhetünk meg. Az Európai Közösség elvárásának megfelelően a partnerfesztiválok díjazott filmjei kerülnek bemutatásra, többek között az annecy-i, zágrábi, espinhoi, brüsszeli, prágai, pozsonyi és londoni fesztiválról érkeznek filmek.

A rendezők nagy sikerre számítanak az Erotika az animációban című összeállítással, ami a múzeumok éjszakáján kerül vetítésre. A legnagyobb érdeklődés várhatóan a közel 30 Oscar-díjas rövid animációs film bemutatása iránt lesz. Ilyen program még egyetlen fesztiválon sem volt, sem külföldön, sem Magyarországon.

Minden versenyprogram után a rendezők jelenlétében filmkritikusok vezetésével és a nézők bevonásával beszélgetés zajlik a vetített filmekről. A szokásos előadások sem maradnak el csak néhányat említve pl. John Halas ismeretterjesztő animációs filmjeiről, az angol Channel 4 műsorstruktúrájáról, McLaren életművéről.

A hivatásos szakmai zsűrik mellett működik a hetventagú általános és középiskolásokból álló gyermek zsűri – minden kecskeméti általános- és középiskola két-két fővel képviselteti magát, pedagógusok felügyelete mellett – és az ország minden egyetemi városából érkező művészeti egyetemek hallgatóiból álló diák zsűri.

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál több mint két évtizedes története nyomon követhető a http://www.kaff.hu/ honlapon és itt lehet tájékozódni az idei rendezvény részletes műsoráról.

A fesztivál nyitó és záró ünnepségét interneten is közvetítik.

Kép és szöveg:Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük