Idén a PLACCC – a szeptember végén immár 9. alkalommal megrendezett fesztivált megelőzően – nyári programkínálattal is jelentkezik.

 

Idén a PLACCC – a szeptember végén immár 9. alkalommal megrendezett fesztivált megelőzően – nyári programkínálattal is jelentkezik.

 

2014. július 17-19. között leköltözik a Bánkitó Fesztiválra, augusztus végén pedig a Fix Sarok szabadtéri vetítéseire várják az érdeklődőket a XI. kerületi Váli utca és Bercsényi utca saroképületének kertjébe. A nyári programok a PLACCC azon törekvéseit tükrözik, hogy a köztéri és helyszínspecifikus alkotások, a város aktív megélésre hívó művészeti akciók ne csupán évente egyszer, a PLACCC Fesztivál keretében bukkanjanak fel, hanem év közben is folyamatos programot nyújtsanak.

 

A PLACCC@Bánkitó tematikus programsorozatában lesz audió falutúra, kollektív nyársművészeti performansz, tóparti sétakoncert, ABC-mozi és interaktív térképtű-installáció is. A festői szépségű Bánki tó és falu tájai ez alkalommal fiatal dramaturg, építész és designer csapatokat, valamint a civil zeneszerzőkből álló Soharóza kórustagjait ihlették meg.

A különböző művészeti területekről érkező alkotók interaktív szemlélődésre hívják a Bánkitó fesztiválforgatagának kalandorait.

 

A Dinamó Budapest Kísérleti séta c. interaktív „közlekedő performansza" során Bánk kevésbé ismert arcát, a falu lakói által használt utakat és a mindennapi élet helyszíneit mutatják meg. A résztvevőket a túra során az úti események nélkülözhetetlen szereplőivé teszik személyes élményeket teremtve számukra. A társulat a Vasárnap Ötkör Ebéd csapatával karöltve pedig egy jóízűen elfogyasztható attrakcióra „kisütésére" is készül. A bérházakban, barlangban vagy éppen erőmű-vezérlőteremben is koncertezett Soharóza kórus tagjai az emberi hang, a nyelv, ősi zenék és komponált zeneművek felhasználásával új formákat és hangokat keresve zenésítik meg a bánki tópart sétányát az elmúlt években védjegyükké vált, sajátos játékszabályokon alapuló improvizációs technikával, Halas Dóra karnagy vezetésével.

 

A noppa építész-designer csapata egy interakcióra hívó „okos szoborral" lepi meg a Bánkitó látogatóit a Szakadj ki a magyar tájba! szabadtéri nyári tárlatán. Az ember nagyságú térképjelölőről beolvasható QR-kód segítségével a fesztiválozók megismerhetik a legendás pedagógus, Leveleki Eszter teremtette kalandtáborok mesevilágát és örökségét. A digitális világból jól ismert háromdimenziós szimbólum a budapesti helyszínekkel bővülő Ez a hely MENŐ! installáció-sorozat prototípusaként debütál Bánkon.

 

Egy valaha ABC-ként működő apartman házból kialakított alkalmi mozitérben a Palantír Film Idegenek a kertemben gyűjteményének migrációval foglalkozó filmválogatása, egy hangulatos panziókertben pedig a Mérei Szakkollégiummal együttműködésben szervezett szakmai beszélgetés is várja a közönséget. Az alkotók és az szervezők többek között a közterekhez és közügyekhez való hozzáférés, a társadalmi problémák és fesztültségek művészeti projekteken keresztüli feltérképezésének lehetőségeiben rejlő kérdésekre keresik a választ.

 

A bánki programok után a nyár második felére a PLACCC visszatér Budapestre, hogy az 5. PLACCC GO eseményen a közel két éve a Fix Sarok c. köztéri sgraffitoval díszített XI. kerületi Váli utca és Bercsényi utca saroképületének apró parkját alkalmi kertmozivá varázsolja. A Kárpáti Anna szobrásznőnek és országszerte különböző városokban látható alkotásainak emléket állító, ún. vakolat-visszakaparási technikával készített falrajz három alkotója, Antal Balázs, Hatházi László és Fodor Zoltán a Magyar Televízió Archívumának gyűjteményéből készít tematikus válogatásokat. A művészek által kezdeményezett vetítéssorozat célja, hogy visszatérhessenek alkotói helyszínükre és újra dialógusba kerülhessenek a helyi lakóközösséggel új kontextusba helyezve alkotásukat.

A próbaüzemmód július 23-án indul, majd augusztus 27-én és szeptember 24-én a Kortárs Építészeti Központtal együttműködésben szervezett estéken folytatódik.

A programok magyar nyelvűek és ingyenesen látogathatók.

 

PLACCC – Művészet máshogy, máshol.

 

www.placcc.hu

www.facebook.com/placccfesztival

www.tekerjatora.hu

https://www.facebook.com/events/664699856938886/

https://www.facebook.com/events/527766067353173

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük