Gyerekek és felnőttek közös lapja lesz a Bója.Környékbeli fiatalok, valamint egyetemi hallgatók és oktatók közös programjaként zajlik ezen a héten Tihanyban a MOMEplaccs, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az ARTplacc közös alkotóműhelye.

 

Gyerekek és felnőttek közös lapja lesz a Bója.Környékbeli fiatalok, valamint egyetemi hallgatók és oktatók közös programjaként zajlik ezen a héten Tihanyban a MOMEplaccs, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az ARTplacc közös alkotóműhelye.

 

Az ötnapos tábor záróeseményeként július 19-ére, szombatra a MOME saját helyi lapot ad ki: a Bója magazinban nem csak a gyerekek által készített munkák, hanem kifejezetten erre az alkalomra írt szépirodalmi művek is helyet kapnak.

 

A MOMEplaccs július 14-én indult, egyhetes, ingyenes tábora három programot kínál a helyi és környékbeli kisiskolásoknak, az egyetem oktatóinak irányításával és diákjainak részvételével. Az Elvarázsolt Tihany keretében Fábián Noémi vezetésével papírvárost építenek, a Bodóczky Antal által irányított Repül a Garda pedig az eget veszi célba. A Saját szemmel Szalontai Ábel, a tábor főszervezője és a MOME Fotográfiai Tanszékének egyetemi adjunktusa vezetésével a fényképezés világába kínál bepillantást a gyerekeknek. Az egyhetes programról szubjektív dokumentáció is készül, a MOME magyar és külföldi fotográfus hallgatóinak lencséin keresztül – ez a Tihanyi arcok.

 

A tábor előzménye az az ARTplaccal közösen rendezett tavaszi workshop, amelynek köszönhetően a MOME hallgatói már megismerkedhettek Tihannyal és a község lakóival. A tavaszi műhelymunka a helyi tradíciók és jellegzetességek megismerésén túl bizonyos speciális problémákra is megoldást próbált találni: például gasztronómiai programot vagy éjszakai sétaútvonalat dolgoztak ki.

 

A MOMEplaccs júliusi programsorozata és a Bója magazin megjelenése az egyetem szándékai szerint a hosszú távú tihanyi jelenlét kezdő lépése.

Ennek célja pedig egy olyan régiófejlesztési program kidolgozása, amelyben az egyetem kreatív tudása és a tihanyi-balatoni régió kulturális, turisztikai és gazdasági potenciálja kiegészíti egymást. A MOME évek óta elkötelezett a szociális felelősségvállalás témájában, és mára komoly eredményeket ért el a design eszközeivel történő közösségfejlesztés terén. Az együttműködések az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával, az SOS Gyermekfaluval, vagy a MOME EcoLab évek óta zajló Bódva-völgyi programja jól mutatják, hogy az egyetem kutatóhelyévé és innovációs laborjává vált azoknak a folyamatoknak, amelyeken keresztül a fiatal tervezők tehetségüket és elsajátított tudásukat komoly társadalmi célok szolgálatába állíthatják.

 

A szombaton megjelenő Bója különleges kiadvány, amely periodikaként a MOME tihanyi jelenlétének kísérője lesz. Az első szám a MOMEplaccs legjobb munkáinak válogatásán, azaz a vizuális élményen túl olvasnivalót is kínál, kortárs írók és költők balatoni témájú, kifejezetten ide készült munkáinak csokrával, de lesznek benne tihanyi receptek, sőt, az ügyesebbek akár fotós kishajót is hajtogathatnak majd a lap segítségével.

 

Az ingyenes Bója első száma a MOMEplaccs záróeseményén, 2014. július 19-én 11 órakor mutatkozik be a MOME-sátornál, a tihanyi révnél található ARTplacc Fesztiválközpontban, a tábor keretében elkészült többi munkával együtt.

A rendezvény nyitott, a szervezők mindenkit várnak!

A Bója magazin 2014. július 21-től pdf-formátumban elérhető lesz a MOME honlapján.

 

2014. július 19. 11:00

MOME-sátor

ARTplacc Fesztiválközpont

Tihanyi rév

 

www.mome.hu

www.mome.hu/hu/kiadvanyok

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük