2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kálvin Kamera Fesztivál Debrecen, 2007. szeptember 6-14.

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/4924"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kalvinkamera.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.kalvinkamera.hu" title="www.kalvinkamera.hu" width="68" height="100" /></a><span style="width: 66px" class="caption"><strong><a href="http://www.kalvinkamera.hu/">www.kalvinkamera.hu</a> </strong></span></span><p>2005-ben indította útjára a Tiszántúli Református Egyházkerület új digitális tartalomfejlesztési programját, az eReformatika Fesztivált.</p><p>

 www.kalvinkamera.huwww.kalvinkamera.hu

2005-ben indította útjára a Tiszántúli Református Egyházkerület új digitális tartalomfejlesztési programját, az eReformatika Fesztivált.

 www.kalvinkamera.huwww.kalvinkamera.hu

2005-ben indította útjára a Tiszántúli Református Egyházkerület új digitális tartalomfejlesztési programját, az eReformatika Fesztivált.

A kezdeményezés rendkívül sikeresnek bizonyult és az elmúlt évek alatt több száz protestáns fiatal vett részt a rendezvényeken. Idén új helyszínen, Debrecenben rendezik meg 2007. szeptember 6-14. között a programot. A korábbi évekhez képest azonban nem csak a helyszín változott, hanem a fesztivál is új nevet kapott.

Kálvin Kamera fesztivál elnevezéssel azt fogalmazták meg, hogy a református hitrendszerre támaszkodva – a látó szem modelljeként, az õsi camera obscura módján -a médiumok mindenkori eszközeinek felhasználásával láttatják a történelmi, közösségi és személyes lelki folyamatokat. Ez Kálvin Jánosnak, a svájci eredetû XVI. századi reformáció atyjának sikerült. Teológiai munkásságában a bibliai alapra visszaállított, autentikus keresztyén hitrendszert, az Institúciót úgy alkotta meg, hogy teológiája, világnézete megállta a helyét a társadalomban is.

A Kálvin Kamera fesztivál egyébként már elõfutára annak az ünnepi programsorozatnak, amelynek keretében a református egyház 2009-ben Kálvin János születésének 500. évfordulóját ünnepli.

Az eReformatika-programban és most a Kálvin Kamera fesztiválon is az a célkitûzésük, hogy megmutassák a nagyvilágnak: a református egyházon belül milyen hatalmas kincs halmozódott fel és micsoda értékek rejtõznek benne. A média eszközeire támaszkodva folyamatosan bõvül, gazdagodik a digitális múzeumuk. Két éve több tucat rádiós riport, televíziós etûd, tudósítás, riport készült olyan területekrõl, amelyek kevésbé ismertek, nem csak a külföldiek, hanem a magyarok elõtt is. 2005-ben és 2006-ban a gyönyörû Felsõ-Tisza vidékét, az ott található Árpád korabeli templomokat, a több száz éve tevékenykedõ református gyülekezeteket mutatták be.

Ebben az évben a szervezõstáb úgy gondolta, hogy elég erõs ez a fesztivál ahhoz, hogy még nagyobb körben is megmutatkozzék. Így került ?Kálvin kamerája" Debrecenbe. A rádiós és televíziós alkotások készítésével kapcsolatos kiírás mindig egy meghatározott tematika köré csoportosul. A hagyományoknak megfelelõen idén is két témát jelöltek meg.  Zsinat a 2007-es évet a közösségépítés évének nyilvánította, ezért az elsõ téma errõl szól, közösségrõl. A másik téma pedig a környezetvédelem. A teremtett világnak nagyon jót tenne, ha az egyház jobban hallatná hangját ezzel kapcsolatban is. Úgy, ahogy például dr. Bölcskei Gusztáv püspök egy korábbi nyilatkozatában a klímaváltozás veszélyére hívta fel a figyelmet. Az eddigi visszajelzések alapján nemzetközi lesz a verseny, mivel nem csupán itthonról, hanem Nagyváradról, a Partiumi Keresztyén Egyetemrõl, vagy a hollandiai Protestáns Egyetemrõl, Edébõl is jönnek fiatalok. Természetesen rajtuk és a teológiákon kívül a házigazda Debrecen közép- és felsõfokú intézményeibõl is számos iskola képviselteti magát.

A fesztivál másról is szól. Céljuk nem csak az, hogy a fiatalok egy hét alatt értékes alkotásokat hozzanak létre, hanem Debrecennek, és a régiónak érdekes és értékes

programokat tudjanak kínálni. A ? Mozi Ünnepe" országos programot követõen minden filmrajongó ingyen tagja lehet a Kálvin Kamera Filmklubnak. A klubkártyát vagy a http://www.kalvinkamera.hu/  oldalon le lehet tölteni a regisztrációt követõen, vagy a helyszíneken lehet hozzájutni. Ha az érdeklõdõ belép, három helyszínen vehet részt a Kálvin Kamera Filmklub programjain.

A filmklub pénteki programjában szerepel találkozás és beszélgetés a nagy sikerû 56 csepp vér címû zenés film rendezõjével, Bokor Attilával, és a szereplõkkel. Szombaton külön estét is szervez a Kálvin Kamera Filmklub Szabó Magda munkáságával kapcsolatosan a Debreceni Református Kollégium díszudvarán. Itt premier elõtt lesz látható az a filminterjú, amit idén augusztusban készített Hegyi Nóra újságíró Szabó Magdával a XXI. század címû mûsor számára. Az Apolló moziban, illetve a Nagytemplomban lesznek a vetítései azoknak a vallási tárgyú tévéprogramoknak (MTV, Duna TV, RTL Klub), amelyek rangsorolására a népi zsûri tagjaként minden nézõ jogosult a kihelyezett szavazólapokon.

A filmes programok mellett a könnyûzene rajongóit is próbálják csábítani a fesztiválra.

Szeptember 9-én a Kossuth téren Charlie lemezbemutató koncertjére kerül sor, másnap este pedig egy teljes mértékben a városhoz kötõdõ produkciót láthatnak az érdeklõdõk:

Légy jó mindhalálig musicalt. Szeptember 12-én, szerdán este 19.30 órai kezdettel Nagytemplom Varnus Xavér orgonakoncertjének ad otthont. Az összes program ingyenes, egyedül Varnus Xavér koncertje belépõdíjas, azonban a mûvész az est bevételét jótékony célra, a református egyháznak ajánlotta fel.

A Kálvin Kamera fesztivál díjnyertes alkotásait mûsorára tûzi a Magyar Televízió, az RTL Klub, az ECHO Televízió.

http://www.adfontes.hu/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.