2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kamattámogatott lakáshitel az Ersténél

3 min read
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79952"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_270.jpg" border="0" width="235" height="66" /></a></span>Egyre többen keresik a lakáscélú hiteleket, a piac élénkülését pedig tovább fokozhatják a kedvezményes kamatozású, államilag támogatott lakáshitelek. Az Erste Bank tavaly kétszer annyi lakáscélú jelzáloghitelt helyezett ki, mint egy évvel korábban, és az otthonteremtési kamattámogatott, akár 6 százalékos kamattal igényelhető hitelkonstrukciótól az idén további jelentős növekedést várnak. <p> 

Egyre többen keresik a lakáscélú hiteleket, a piac élénkülését pedig tovább fokozhatják a kedvezményes kamatozású, államilag támogatott lakáshitelek. Az Erste Bank tavaly kétszer annyi lakáscélú jelzáloghitelt helyezett ki, mint egy évvel korábban, és az otthonteremtési kamattámogatott, akár 6 százalékos kamattal igényelhető hitelkonstrukciótól az idén további jelentős növekedést várnak.

 

Egyre többen keresik a lakáscélú hiteleket, a piac élénkülését pedig tovább fokozhatják a kedvezményes kamatozású, államilag támogatott lakáshitelek. Az Erste Bank tavaly kétszer annyi lakáscélú jelzáloghitelt helyezett ki, mint egy évvel korábban, és az otthonteremtési kamattámogatott, akár 6 százalékos kamattal igényelhető hitelkonstrukciótól az idén további jelentős növekedést várnak.

 

A lakásvásárláshoz az egyik legkedvezőbb megoldást az állami támogatású hitelek jelentik, amelyek a kamattámogatásnak köszönhetően kedvező törlesztőrészletet biztosítanak. A hitel előnye, hogy a törlesztéshez az állam a futamidő első 5 évében kamattámogatást nyújt, ezt követően 5 évre fixált kamattal is igényelhető.

 

Harmati László, az Erste Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: a kamattámogatott hitelek hozzájárulhatnak az élénkülést mutató lakáshitel-piac további bővüléséhez. Az új lakossági hitelkihelyezések területén 2013-ban megduplázta részesedését a bank, a lakossági hitelpiacon pedig 15,5 százalékos a részesedése.

 

A lakáshitel-piac felpörgetésében fontos szerephez jutó otthonteremtési kamattámogatott lakáshitel-konstrukció lényege, hogy az állam az állampapírhozamot alapul véve, annak százalékában kamattámogatást nyújt, ezáltal mérséklődik az ügyfél által fizetendő kamat. A vonatkozó jogszabály szerint a kamattámogatott időszakban kamatkorlát van érvényben, vagyis az éves kamatláb nem lehet magasabb, mint az Államadósság Kezelő Központ által megadott állampapírhozam vagy referenciahozam 130 százalékának 3 százalékponttal növelt értéke. Az Erste Bank ennél alacsonyabb ‒ az állampapírhozam 130 százalékának 1,9 százalékponttal növelt értékű ‒ induló kamatlábat határozott meg.

 

Harmati László kiemelte: jelenlegi és jövőbeli ügyfelei számára a bank az Erste Otthonkalkulátor (otthonkalkulator.hu) segítségével segíti a lakáshitel konstrukciók összehasonlíthatóságát és a törlesztőrészletek kalkulációját.

 

Az Erste Bank az ügyfelek igényeinek minél szélesebb körű kiszolgálása érdekében, valamint az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitel kiemelt szerepét látva 2014. április 18-tól bevezette a kamattámogatott időszakban 5 éves, azt követően 6 havi kamatperiódusú otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelt. Emellett a korábban bevezetett, teljes futamidő alatt 5 éves kamatperiódusú otthonteremtő hitel továbbra is igényelhető.

 

A vonatkozó kormányrendelet pontosan meghatározza azok körét, akik állami támogatású lakáshitelt igényelhetnek: az érintettek az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelt használt vagy új lakás vásárlására, lakás építésének finanszírozására, bővítésre, illetve korszerűsítésre vehetik fel.

 

Az Erste Bank otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelének futamideje minimum 5, maximum 30 év, a felvehető legkisebb hitelösszeg egymillió forint. Használt lakásra, bővítésre, korszerűsítésre legfeljebb 10 millió, új lakásra 15 millió forint vehető igénybe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.