Az IBM bemutatta új Power Systems szervereit, amelyek segítségével az adatközpontok nyílt kiszolgálóplatformon, példátlan sebességgel tudják kezelni a hatalmas adatállományokat. A világ nagy chip- és szervergyártóitól eltérő stratégiát követve az IBM nyilvánossá tette POWER8-processzorának[i] részletes műszaki jellemzőit az OpenPOWER Foundation weboldalán, hogy további együttműködőket vonjon be a processzor és a szerverplatform továbbfejlesztését célzó innovációk előmozdítására.

 

Az IBM bemutatta új Power Systems szervereit, amelyek segítségével az adatközpontok nyílt kiszolgálóplatformon, példátlan sebességgel tudják kezelni a hatalmas adatállományokat. A világ nagy chip- és szervergyártóitól eltérő stratégiát követve az IBM nyilvánossá tette POWER8-processzorának[i] részletes műszaki jellemzőit az OpenPOWER Foundation weboldalán, hogy további együttműködőket vonjon be a processzor és a szerverplatform továbbfejlesztését célzó innovációk előmozdítására.

 

Az IBM POWER8 technológiáján alapuló új, méretezhető IBM Power Systems-kiszolgálók egy 2,4 milliárd dolláros befektetés és több mint három év fejlesztés eredményeként születtek, több száz IBM-szabadalom segítségével. Az IBM szándéka, hogy nagy értékű, nyílt technológiákat biztosítson ügyfelei számára. A nagy mennyiségű adat feldolgozására képes IBM POWER8 processzor egyetlen négyzethüvelykbe több mint 4 milliárd mikroszkopikus méretű tranzisztort és több mint 17,5 kilométernyi, nagy vezetőképességű rézhuzalt építettek be.

 

„Évtizedek óta ez az első igazán áttörő innováció a csúcskategóriás kiszolgáló-technológiában" – mondta Tom Rosamilia, az IBM Systems and Technology Group részlegének alelnöke. „Az adatközpontok méretezésénél a 'szabványmegoldás mindenkinek' elv már nem működik. OpenPOWER Foundation tagságunk révén az IBM POWER8 processzor újonnan megjelenő alkalmazásokat segíthet életre és támogatja a nyílt innovációs platform működését."

 

Az IBM POWER architektúrája az innováció alappillérét jelenti az OpenPOWER Foundation számára, amely egy nyílt számítástechnikai platform kifejlesztésén dolgozik. A csoportot – amelynek egyre bővülő taglistáján 25 globális technológiai cég szerepel – az IBM, a Google (NASDAQ: GOOG), az NVIDIA (NASDAQ: NVDA), a Mellanox (NASDAQ: MLNX) és a Tyan (NYSE: AMD) alapította.  A társulás most bejelentett innovációs ütemterve szerint az IBM Power Systems kiszolgálói lesznek az elsők, amelyek élnek az OpenPOWER technológiában rejlő lehetőségekkel.

 

POWER8 rendszerek: nyílt innováció big data menedzsmenthez

Az IBM három új Power Systems megoldást jelentett be, melyeket a nagy volumenű adatok kezeléséhez kapcsolódó egyedi követelményekre optimalizáltak. A POWER8 alapú rendszerek és az IBM elemzési szoftvereinek együttes használatára épülő megoldásokkal a szervezetek valós időben dolgozhatnak az adatokkal. Az új technológiákat – IBM Solution for BLU Acceleration, IBM Solution for Analytics és IBM Solution for Hadoop – az IBM új Power Systems rendszerére optimalizálták, hogy gyors betekintést adjanak a strukturált és strukturálatlan adatállományokba. Az új IBM Solution for Analytics például az adatközpontú elemzési, számítástechnikai és kognitív munkaterhelések estében ad támogatást a Cognos, SPSS és DB2 rendszerrel kialakított integráció révén, a BLU Acceleration segítségével.

Az IBM teszteredményei szerint az IBM Power Systems a legújabb x86-alapú rendszerekhez képest ötvenszer gyorsabb adatelemzésére képes.[ii]  Egyes vállalatok több mint ezerszeres lekérdezési sebességről számoltak be, így több óráról mindössze pár másodpercre csökkentették a futtatás idejét.

 

Linux fejlesztések

Az IBM, felismerve a Linux szerepét az innovációban, tavaly 1 milliárd dollárt fordított új Linux- és más nyílt forráskódú technológiákra a Power Systems szerverek fejlesztéséhez. A nagyszabású befektetések eredményeként új termékek jöttek létre, felépült egy világszerte öt Power Systems Linux-központból álló hálózat, és létrejött a Power Development Platform, amely ingyenes felhőt kínál a fejlesztőknek x86-alapú alkalmazások tesztelésére és Power-platform adaptációjára.

Az IBM most két olyan Linux platformmal kapcsolatos fejlesztést is bejelentett, amely a gyors felhőinnovációt erősíti a POWER8-rendszereken:

  • Az Ubuntu Server 14.04 LTS, az Ubuntu OpenStack és a Juju szolgáltatáshangolási eszközök elérhetők lesznek az összes POWER8-rendszeren.
  • Bevezetik a PowerKVM-t, a népszerű, Linux-alapú KVM virtualizációs platform Power Systems-kompatibilis verzióját, amely a Linuxot futtató POWER8-rendszerek mindegyikén használható.

 

Az IBM együttműködése a Canonical vállalattal, a világszerte több mint 20 millió felhasználóval rendelkező Ubuntu kereskedelmi szponzorával, megkönnyíti az alkalmazások áttelepítését a felhőalapú környezetekben futó Linux rendszerre. Ezzel lehetővé teszi a big data megoldások és mobilalkalmazások fejlesztését, valamint a meglévő alkalmazások teljesítményének növelését a felhőalapú platformokon. Az IBM az Ubuntu Server, az Ubuntu OpenStack és a Canonical Juju felhőhangolási eszközeinek legújabb kiadását kínálja a most bejelentett új Power Systems rendszereken és minden jövőbeni POWER8-alapú rendszeren.

Mindez kiegészíti az IBM már meglévő, a Red Hat és SUSE Linux operációs rendszerekhez kínált támogatását az összes Power Systems rendszer esetében.

 

Méretezhető Power Systems kiszolgálók: a gazdaságosság jegyében újradefiniált adatközpontok

A POWER8-alapú rendszerek közül elsőként öt Power Systems S-Class kiszolgáló mutatkozik be, amelyeket nagy, méretezhető számítástechnikai környezetekhez terveztek.  Az iparágvezető kiszolgálóminőség- és kihasználtsági szint révén az új kínálat újradefiniálja napjaink adatközpontjainak gazdaságosságát: csökkenti az elfoglalt hely méretét, valamint az áramellátás és a hűtés költségeit. Az IBM úgy tervezte ezeket a rendszereket, hogy iparágvezető hatékonysági fokon működjenek, biztosítva, hogy a rendszer – állandó 65%-os kihasználtsággal – a szavatoltnak megfelelően teljesítsen, ami magasabb arány[iii] az x86-alapú rendszerek általános kihasználtsági szintjéhez képest. Az x86-alapú kiszolgálókhoz képest kétszer nagyobb adatteljesítménynek köszönhetően az új Power Systems rendszerek a felére csökkenthetik az adatközpontok helyigényét.[iv]

A június 10-től elérhető új, méretezhető S Class kiszolgálók közül kettő, a Power Systems S812L és az S822L kiszolgáló kizárólag Linux rendszert futtat. A három további ajánlat, a Power Systems S814, S822 és S824 kiszolgáló biztosítja más operációs rendszerek, például a Linux, az AIX és az IBM i használatát a vevők számára. Az 1 és 2 processzoros, valamint 2U és 4U konfigurációban elérhető új kiszolgálók kezdőára 7973 dollár[v] (200 dollár/hó 36 hónapon keresztül).[vi]

 

http://www.ibm.com/systems/power/announcement.html

 


[i] Lásd a Technical Downloads (Műszaki letöltések) részt az OpenPOWER Foundation weboldalán: http://openpowerfoundation.org/technical/technical-downloads/ 

[ii]  Az IBM 2014. április 7-i belső tesztje alapján, amelynek során a Power-rendszeren futó, BLU Acceleration szoftverrel támogatott IBM DB2 rendszert hasonlították össze egy versenytárs hasonlóan beállított, x86-rendszeren futó soralapú adatbázis-kiszolgálójával. Mindkét esetben lényegében azonos, 2,6 TB méretű BI-munkaterhelést teszteltek ellenőrzött laboratóriumi körülmények között. A teszt 60 egyidejű felhasználó jelentésteljesítményét mérte azonos Cognos-jelentésmunkaterhelés mellett. A versenytárs konfigurációja: HP DL380p, 24 mag, 256 GB RAM, a versenytárs soralapú adatbázisa, SuSE Linux 11SP3 (adatbázis), illetve HP DL380p, 16 mag, 384 GB RAM, Cognos 10.2.1.1, SuSE Linux 11SP3 (Cognos). Az IBM konfigurációja: IBM S824, 24 mag, 256 GB RAM, DB2 10.5, AIX 7.1 TL2 (adatbázis), illetve IBM S822L, 16 aktivált mag a 20-ból, 384 GB RAM, Cognos 10.2.1.1, SuSE Linux 11SP3 (Cognos).  Az eredmények nem feltétlenül jellemzőek, és a tényleges munkaterheléstől, konfigurációtól, alkalmazásoktól, lekérdezésektől és a munkakörnyezet egyéb változóitól függően eltérhetnek.

[iii]  A most bejelentett, 2014. december 31-ig megvásárolt és a PowerVM rendszeren a meghatározott munkaterheléseket futtató POWER8-rendszerekre történő telepítéstől számítva 90 napig érvényes. A jótállás minden egyéb feltétele érvényes, beleértve a minimális vásárlási követelményt is.

[iv]  Forrás: a kapacitás az IBM jellemző SPECint_rate méretezése és a rendszer kihasználtságának harmadik fél által végzett elemzése alapján lett megállapítva (forrás). Ez egy IBM méretezés, amely az IBM egy jellemző vevőjének piaci munkaterhelését képviseli.  Az értékek számításon alapulnak, nem egy tényleges vevő környezetét tükrözik. Az IBM munkaterhelésre vonatkozó belső tanulmányai nem viszonyítási alkalmazások, ezért az ügyfél alkalmazásai, a telepített rendszerek különbségei és a rendszerek egyéb változatai vagy feltételei eltérő eredményekhez vezethetnek, és a tényleges konfiguráció, alkalmazások, az adott lekérdezések és a munkakörnyezet egyéb változói alapján változhatnak.  Power S822L – 34 kiszolgáló (2S, egyenként 24 mag), összesen 816 mag, POWER8, 3,0 GHz, PowerVM.  HP – DL380p G8 – 100 kiszolgáló (2S, egyenként 24 mag), összesen 2400 mag, Ivy Bridge, 2,7 GHz, VMware vSphere Ent.  100 HP kiszolgáló szükséges a 34 Power S822L kiszolgáló által nyújtott, megközelítőleg azonos mértékű virtualizált teljesítmény eléréséhez.

[v] Minden ár amerikai dollárban értendő.

[vi] A havidíjat 36 hónapra szóló méltányos lízingszerződés alapján állapítják meg, amelyet az IBM Global Financing a megfelelő minősítéssel rendelkező lízingelőknek kínál az Egyesült Államokban.  Az IBM Global Financing az IBM Credit LLC segítségével biztosítja ajánlatait az Egyesült Államokban, az IBM Canada Ltd. segítségével Kanadában, illetve az IBM egyéb leányvállalatainak és részlegeinek segítségével világszerte a minősítéssel rendelkező kereskedelmi és kormányzati ügyfelek számára. A díjak és az elérhetőség az ügyfél hitelbesorolásától, a finanszírozási feltételektől, az ajánlat típusától, valamint a berendezés típusától és választott bővítéseitől függenek, és országonként változhatnak. Egyes ajánlatok bizonyos országokban nem érhetők el. Egyéb korlátozások is érvényesek lehetnek. A díjak és ajánlatok értesítés nélkül változhatnak, bővülhetnek vagy megszűnhetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük