2013. augusztus 13-án, – a mai napon – beköltözik a komolyzene egy hétre Kaposvárra, kezdődik a Kaposfest 2013.

 

2013. augusztus 13-án, – a mai napon – beköltözik a komolyzene egy hétre Kaposvárra, kezdődik a Kaposfest 2013.

 

Este 7 órakor ünnepélyes nyitókoncerttel veszi kezdetét a IV. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, amely az ország és a régió legfiatalabb, de immáron az egyik legelismertebb kamarazenei rendezvénye. Az eseményre a világ több mint tíz országából érkeznek világsztárok, akik Kokas Katalin hegedűművész vezetésével, egy hétre Kaposvárra varázsolják a kamarazene leggyönyörűbb dallamait.

 

Augusztus 13-19 között a IV. Kaposfest idején a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában fellép többek között Alina Ibragimova, Kelemen Barnabás, Boris Brovstyn, Nicolas Altstaedt, José Gallardo, Vásáry Tamás, Max Baillie, Bársony Péter és Vilde Frang.

 

A napi két klasszikus zenei koncert mellett az érdeklődők számtalan turisztikai, gasztronómai és képzőművészeti eseményen vehetnek részt. Például ellátogathatnak Szász Endre várdai kúriájába, megtekinthetik a nemrég átadott Róma-Villa látogatóközpontját és az Andrássy ebédlőt, részt vehetnek a Segal Viktor mesterszakács által megálmodott Rossini receptekből készülő ebéden (lásd: http://euroastra.hu/node/73184) és megnézhetik a Szász Endre augusztus 14-én 17 órakor nyíló életmű-kiállítását.

 

A Kaposfestet az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődés övezi, ezért a szervezők idén is minimum 15 000 körüli érdeklődőre számítnak.

 

A fesztivál nem burkolt célja többek között az, hogy a fiatalok számára elérhető közelségbe hozza a klasszikus zenét, így fesztiválpárnával kedveskedik a diákigazolvánnyal rendelkezőknek. Ez azt jelenti, hogy egy belépő áráért 14 komolyzenei koncerten vehetnek részt a "párnások" és oda ülhetnek, ahová a kedvük tartja, még akár a színpadra is.

A programokról legkönnyebben az esemény honlapján tájékozódhatnak.

 

A Szivárvány Kultúrpalota nyitó koncertje J.S. Bach: 6. (B-dúr) brandenburgi verseny (BWV 1051) művével kezdődik.

 „A hatodik versenymű hangszer-összeállítása nélkülözi a hegedűket, legmagasabb szólamát a brácsa képviseli. Ugyancsak hiányzik a műből a concertino-ripieno formális szembeállítása. Az első tételben két brácsa kánonban egymást követő szólamát az együttes többi hangszere támasztó hangzatokkal kíséri: ez a tutti-szakasz anyaga, a szóló-részben viszont kamarazenei felrakásban szerepel valamennyi hangszer. A lassú tétel kontrapunktikus kamarazene, amely Esz-dúrban kezdődik, és meglepő módon g-mollban ér véget! A finálé táncos jellegű, 12/8-os metrumú darab." (Pándi Marianne: Hangversenykalauz)

Közreműködik: M. Rysanov, M. Baillie, N. Altstaedt, Kokas D., A. Bouzlov, K.E. Sundquist,

T. Dunford, Dinyés S.

 

Az est további programja:

Kurtág Gy.: Jelenetek egy regényből, op. 19 

Előadja: A. Reinhold,  A. Kuls, K.E. Sundquist, Szalai A.

 

J. Hellmesberger: Románc négy hegedűre és zongorára, op. 43/2

Kokas K.,  Kelemen B., Homoki G.,  F. Ning, K. Skanavi

 

C. Nielsen: Fantáziadarabok oboára és zongorára, op. 2 

S. Mustonen, J. Gallardo

 

R. Schumann: Esz-dúr zongoranégyes, op. 47 

B. Brovtsyn, M. Rysanov, A. Bouzlov, J. Gallardo

 

2013. augusztus 13-19.

Kaposfest 2013.

IV. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

 

www.kaposfest.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük