2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Karnyújtásnyira az 1.700 dolláros aranyár

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52673"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_104.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>Az USA gazdasági növekedésének lassulásával kapcsolatos aggodalmak valamint a továbbra is megoldatlan európai és amerikai adósságproblémák súlyosbodása miatti befektetői félelmek szerdán ismét új történelmi csúcsra lőtték ki az arany árát - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .

Az USA gazdasági növekedésének lassulásával kapcsolatos aggodalmak valamint a továbbra is megoldatlan európai és amerikai adósságproblémák súlyosbodása miatti befektetői félelmek szerdán ismét új történelmi csúcsra lőtték ki az arany árát – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Az USA gazdasági növekedésének lassulásával kapcsolatos aggodalmak valamint a továbbra is megoldatlan európai és amerikai adósságproblémák súlyosbodása miatti befektetői félelmek szerdán ismét új történelmi csúcsra lőtték ki az arany árát – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

A hajnali órákban Hong Kong-ban már 1.660 dollár fölé emelkedett egy uncia színarany ára, és e felett tartotta magát később a nap folyamán Londonban, majd az európai idő szerint koradélután kezdődött New York-i kereskedésben is. Az Egyesült Államokból és Európából sorozatban érkező és minden várakozást alulmúló negatív hírek jelenleg világszerte tömegével kergetik a befektetőket a „biztos menedéknek" tartott arany felé.

Az új árfolyamrekord számottevően felduzzasztotta a legnagyobb aranyba fektető tőzsdén kereskedett alaphoz érkező betéteket. Az SPDR Gold Trust aranykészlete 20 tonnával növekedett tegnap egyetlen nap alatt, aktuálisan csaknem 1.281,76 tonnára.

Jelenleg izgalomra ad okot az olasz és spanyol államkötvények kockázati prémiumának hirtelen megemelkedése. Az európai adósságválság lehetséges átterjedése Olaszországra egy igazi katasztrófa rémképét vetíti előre. Az olasz gazdaság messze nagyobb annál, mint hogy bárminemű mentőcsomaggal a csőd széléről visszahúzható legyen. Rómának egyre magasabb kamatokat kell fizetnie az újonnan felvenni szándékozott hitelek után, és ez táplálja azokat a félelmeket, hogy az euró-gazdaság egyik igazi nehézsúlyának számító Olaszország a kamatterhek neheze alatt akár megroppanhat. Az EU harmadik legnagyobb gazdasága 1,9 billió eurós adósságával a világ harmadik legnagyobb adósságát cipeli a hátán. Bár egyelőre nincs szó olasz mentőcsomagról, de Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter és Jean-Claude Juncker az euróövezeti tagországok csoportjának vezetője mai rendkívüli megbeszélése Luxembourgban nem vezetett a piacokat megnyugtató eredményre.

Ezen felül a befektetők nagy ijedtséggel reagálnak az utóbbi idők meglepetést keltően rossz amerikai konjunktúra-adataira. Bár a legvégső pillanatban elfogadta a szenátus az adósságplafon emelésére vonatkozó kompromisszumos törvénytervezetet, és ezzel elhárult a konkrét államcsőd veszélye, az USA adósbesorolásának leminősítése napirenden maradt. Két hitelminősítő, a Moody's és a Fitch most még nem változtatott a lehetséges legjobb, „AAA" besorolási osztályzaton, de a Moody's ugyanakkor negatív kilátással látta el azt. A Standard and Poor's döntése egyelőre még várat magára.

Jelenleg kitartóan az 1.670 dolláros szinten állt be az árfolyam, 107 dollárral (6,8%) az 50-napos mozgóátlag felett. A 200-napos mozgóátlag pedig 219 dollárral húzódik a jelenlegi árfolyam alatt, amivel mindkét érték az utóbbi napok extrém árfolyamdinamikáját mutatja. Amennyiben a mostani szintet meg tudja tartani a nemesfém árfolyama, úgy technikailag további emelkedés valószínűsíthető. Ha azonban visszafordulnak innét a jegyzések, akkor az 1.625 illetve az 1.600 dolláros erős támaszig érhet a korrekció.

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.