A Miskolci Nemzeti Színház hagyományteremtő szándékkal egy új fesztivált indít útjára 2013 április 5-én. Három napon keresztül, három határon túli magyar városból, három művészeti ág alkotói, előadói találkoznak Miskolcon.

 

A Miskolci Nemzeti Színház hagyományteremtő szándékkal egy új fesztivált indít útjára 2013 április 5-én. Három napon keresztül, három határon túli magyar városból, három művészeti ág alkotói, előadói találkoznak Miskolcon.

 

Az első Határtalan Napokon résztvevő városok: Kassa, Marosvásárhely és Szabadka.

E program keretében minden évben, a határon túli magyar művészet legkiválóbb színházi alkotásai, világszerte ismert és elismert zeneszerzői, költői, írói mutatkoznak be a miskolci közönség előtt.

 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a Pécsi Országos Színházi Találkozón fődíjat nyert Bányavirág című kortárs magyar darabját és egy klasszikus Shakespeare vígjátékot, a Kisvárdai Fesztiválon legjobb rendezői díjjal jutalmazott Makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása című előadást mutatja be Miskolcon. A marosvásárhelyi társulattól látható lesz még egy az 50-es évek politikai elnyomásában játszódó előadás, a Lilike medika leveleiből, melyben egy tinédzser orvostanhallgató lány levelei elevenednek meg.

 

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház egy kőkemény családi színdarabbal, a Dogs and Drugs című produkcióval szerepel a Határtalan Napokon, melyet az alkotók így jellemeztek: „igaz, mert nem hazugság… valódi".

 

A kassai Thália Színház két előadással, egy szellemes és vitriolos vígjátékkal, a Színházkomédiával és a Gergő és az álomfogó című mesemusical-lel érkezik.

 

A Miskolci Szimfonikus Zenekar a nyitó előadáson felvidéki, erdélyi és délvidéki neves zeneszerzők műveiből rendez nagyszabású koncertet. Rajter Lajos, Csíky Boldizsár és Ján Cikker művei mellet megszólalnak a Grammy díjas zeneszerző, Lévay Szilveszter ismert musical dallamai (Elisabeth, Rebecca, Mozart), Bereczki Zoltán, Szinetár Dóra, Mészáros Árpád Zsolt, Szabó P. Szilveszter és a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek – Seres Ildikó, Eperjesi Erika, Szabó Irén, Ódor Kristóf – tolmácsolásában.

A Határtalan Napok keretében Miskolcon koncertet ad a világhírű hegedűvirtuóz, Lajkó Félix. A főbb programok között költészeti esten bemutatkozik a felvidéki kortárs magyar irodalom, valamint vendégünk lesz a marosvásárhelyi Látó c. folyóirat a Kossuth-díjas Kovács András Ferenc költő részvételével és egy rendhagyó irodalmi est keretében a Vajdaság legjelentősebb írójával és költőjével, a Kossuth-díjas Tolnai Ottóval, valamint filmművész fiával, Tolnai Szabolccsal is találkozunk.

 

2013. április 5-7. Határtalan Napok, az összetartozás valódi élménye!

 

A program:

Április 5.

14:00 – Kassai Thália Színház

BöszörményiLakatosMüller: Gergő és az álomfogó – Családi mesemusical
Rendező: Gál Tamás
17:00 – Térerő (és aki mögötte van) Felvidéki irodalom

19:00 – Rajter – Ján – Csíky – Lévay concert a Miskolci Szimfonikusok közreműködésével

20:00 – Kassai Thália Színház
Bengt Ahlfors: Színházkomédia
Rendező: Czajlik József

 

Április 6.

17:00 – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat
Lilike medika leveleiből

17:00 – Látó Irodalmi Színpad (Marosvásárhely) – Öt író, egy színpad

19:00 – LAJKÓ Félix koncert

19:00 – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Székely Csaba: Bányavirág
Rendező: Sebestyén Aba

 

Áprlis 7.

17:00 – Passzázs, passzió, obszesszió – vajdasági alternatívák

19:00 – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Shakespeare: A Makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása

19:00 – Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

Dogs and drugs

 

A programok a Miskolci Nemzeti Színház négy játszási helyén kerülnek megrendezésre. (Nagyszínház, Kamaraszínház, Csarnok és Játékszín)

 

Első Határtalan Napok

2013. április 5-7.

3 nap, 3 város, 3 műfaj

Miskolci Nemzeti Színház

 

http://mnsz.eu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük