Az Európai Beruházási Bank 100 millió eurót kölcsönöz a Diákhitel Központnak, hogy azt a magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló diákoknak folyósítandó kölcsönökre fordítsa.

 

Az Európai Beruházási Bank 100 millió eurót kölcsönöz a Diákhitel Központnak, hogy azt a magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló diákoknak folyósítandó kölcsönökre fordítsa.

 

Wilhelm Molterer, az EIB magyarországi kölcsönökért felelős alelnöke elmondta: "Ez a mostani kölcsön a Diákhitellel fennálló sikeres együttműködésünk folytatása. Az EIB által kedvező feltételek mellett kölcsönzött közel 500 millió euró a hallgatók szélesebb rétegeinek teszi elérhetővé a felsőoktatást. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a magyar lakosság egyre növekvő arányban szerezzen felsőfokú végzettséget, ami pozitívan hat a magyar társadalomra és gazdaságra egyaránt".

 

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója kiemelte, hogy az Európai Beruházási Bank által nyújtott ezen negyedik, nagy összegű hitel, kizárólag a Diákhitel2 konstrukció hitelezését szolgálja. „Kifejezetten örülünk, hogy az idáig töretlen kapcsolat megmaradt és a tavaly Magyarországon bevezetett új Diákhitel-konstrukció is elnyerte az EIB támogatását. Társaságunk ezáltal a kölcsön által tudja biztosítani és elősegíteni, hogy a magyar fiatalok egyenlő esélyekkel kapcsolódhassanak be a felsőoktatásba."

 

A magyarországi diákhitel rendszer 12 éve nyújt pénzügyi segítséget a felsőoktatásban résztvevőknek társadalmi vagy oktatási háttértől függetlenül. Ennek kiemelt jelentősége van Magyarországon, ahol a felsőoktatás rendszere komoly, erőteljes átalakuláson ment keresztül az elmúlt években.

 

Az EIB 2005-ben 100, 2007-ben 150, 2010-ben 145 millió euró értékben biztosított kölcsönt a Diákhitel Központ számára. Az első két kölcsön összegének folyósítása és a diákoknak történő kihelyezése már lezajlott, míg a harmadik az ütemezésnek megfelelően, 2014-ig kerül teljes egészében felhasználásra.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük