2013. március 21-én délelőtt Budapesten az Európai Unió Házában, az Európa Pontban villámvetélkedővel indult útjára a Mi vagyunk Európa program. Mi vagyunk Európa! -Farkas Bertalan és Biros Péter vezette diákcsapatok mérték össze tudásukat az új európai uniós vetélkedő programindító sajtótájékoztatóján.

 

2013. március 21-én délelőtt Budapesten az Európai Unió Házában, az Európa Pontban villámvetélkedővel indult útjára a Mi vagyunk Európa program. Mi vagyunk Európa! -Farkas Bertalan és Biros Péter vezette diákcsapatok mérték össze tudásukat az új európai uniós vetélkedő programindító sajtótájékoztatóján.

 

A Külügyminisztérium, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete 2013 márciusában indította el „Mi vagyunk Európa" c. programsorozatát. A projekt fő célkitűzése, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben élőkhöz közelebb hozza az Európai Uniót az EU jobb megismerésén keresztül. A rendezvényen jelen volt Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára és Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

 

Farkas Bertalan és Biros Péter közreműködésével indult el a nagyközönség számára a Mi vagyunk Európa! program. A két híresség a program tiszteletbeli nagyköveteként támogatja szülőföldjük, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fiataljait. Vezetésükkel egy európai uniós villámvetélkedő keretében mérkőztek meg a Budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnázium EU-tagozatos diákjai a Mi vagyunk Európa! program nyitó sajtótájékoztatóján.

 

Filmezz! Rajzolj! Mondd meg, ki vagyok! – áll a két megye 25 járásában élő diákok számára meghirdetett verseny kiírásában. A programsorozat keretében a diákok játékos feladatokon keresztül ismerik meg az EU által biztosított jogaikat, lehetőségeiket.

 

Minden járás maga választotta ki előzetesen, hogy a 12-18 éves diákokból álló csapatok rajzversenyen, filmversenyen vagy a Mondd meg, ki vagyok! vetélkedőn mérik-e össze tudásukat. A diákok EU-s témakörökből készülnek fel a 2013 áprilisa és májusa között zajló járási elődöntőkre.

 

Az elődöntők nyertes csapatai sportszercsomagot kapnak, valamint részt vehetnek a döntőn, ahol a Farkas Bertalan, Biros Péter és Majoros Péter Majka alkotta zsűri előtt versengenek tovább a helyezésekért. A járási elődöntőkön kívül minden diák részt vehet egy esszéíró versenyen és egy diák-közvéleménykutatáson.

 

A programsorozat május végi tokaji záró rendezvényén, az Európa Diáknapon Pelczné Gáll Ildikó, európai parlamenti képviselő személyesen is részt vesz. A versenyek legjobbjai értékes nyereményeket vihetnek haza: a győztes esszéíró budapesti kirándulást nyer osztályának, a járásonként legtöbb kérdőívet gyűjtő iskola pedig lézernyomtatót vagy CD-s magnót kap ajándékba.

 

A Mi vagyunk Európa versenyre a csapatok tanáraik segítségével 2013. április 5-ig (meghosszabbított határidő) jelentkezhetnek a program honlapján.

 

www.mivagyunkeuropa.hu

https://www.facebook.com/mivagyunkeuropa

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük