Simicskó István a KDNP országgyűlési képviselője kérdéssel fordult a szociális és családügyi miniszterhez a vakvezető kutyák gazdáit ért súlyos diszkrimináció miatt.

Simicskó István a KDNP országgyűlési képviselője kérdéssel fordult a szociális és családügyi miniszterhez a vakvezető kutyák gazdáit ért súlyos diszkrimináció miatt.

 

  
    Megteremtődik-e az esélyegyenlőség a vakvezető kutyákkal közlekedő látássérült emberek számára?" címmel írásbeli kérdést nyújtott be Szűcs Erika miniszter asszonyhoz Simicskó István a KDNP képviselője.

Tisztelt Miniszter Asszony!

A fogyatékkal élő, látássérültek mozgásában, közlekedésében, mindennapi életében nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a vakvezető kutyák. Ezek a kutyák több hónapos speciá-lis kiképzés után kerülnek gazdáikhoz, akiknek egyébként sokszor az egyetlen fizikai és lelki támaszt jelentik.
Az 1/1986 (II. 21.) ÉVM-EüM együttes rendelet alapján részben szabályozott volt a vakvezető kutyákkal történő belépés és tartózkodás az élelmiszerüzletekben, az egészség-ügyi intézményekben, játszótereken, iskolákban stb. A szóban forgó rendelet azonban 2008. június 30-ával hatályát vesztette.
Érvényben van viszont a 218/1999 (XII. 28.) kormányrendelet az egyes szabálysértések-ről, amely nemhogy nem tartalmaz semminemű pozitív diszkriminációt – azaz előnyös megkü-lönböztetést – a kutyával közlekedő látássérültek számára, hanem hátrányos helyzetbe hozza őket.
Meggyőződésem, hogy szükséges a látássérült és fogyatékkal élő emberek esélyegyen-lősége érdekében a 218/1999-es kormányrendelet módosítása, hogy a vakvezető és segítő kutyák minden helyen és mindenféle körülmények között elláthassák a rászoruló emberek iránti nemes feladatukat.

Kérdezem Miniszter Asszonyt: hogyan kívánja módosítani a fenti rendeletet?
Kérem a Tisztelt Miniszter Asszonyt ezen méltatlan helyzet mielőbbi megoldására!

2009. január 06.

Dr. Simicskó István
Kereszténydemokrata Néppárt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük