A 46. Kékszalag Audi Nagydíj és a harmadik VinCE Balaton borfesztivál 2014. július 10-13. között várja a vitorlássport, a Balaton és a bor rajongóit Balatonfüreden.  

 

A 46. Kékszalag Audi Nagydíj és a harmadik VinCE Balaton borfesztivál 2014. július 10-13. között várja a vitorlássport, a Balaton és a bor rajongóit Balatonfüreden.  

 

 

A rokon rendezvények sorában a legismertebb európai tókerülők: a Genfi-tavi Bol d'Or 1939 óta létezik, ahol a verseny távja 123 km. 1956-ban született a Boden-tavi Rund um és a Garda-tavi Centomiglia is. Mindkettőn a pálya hossza nagyjából 100 km.

Ma már a Kékszalagon versenyez a legtöbb hajó. A Bol d'Oron volt a rekord 1990-ben, amikor 684 hajó nevezett be a versenyre, azóta azonban az ott indulók száma mintegy 500-ra csökkent.

 

A balatoni Kékszalag pályája: Balatonfüred – Kenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred

(A 80 éves Kékszalag Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenye)

A táv hossza légvonalban: 155 km

Versenyidő: maximum 48 óra

Az első verseny: 1934. július 27-én zajlott, 21 résztvevő hajóval

Az első győztes: Rabonbán I., 30-as Cirkáló, kormányos dr. Ugron Gábor

Legtöbb induló 2010-ben volt a 42. Kékszalagon,  623 hajón, 9 nemzet 3.115 versenyzővel 2014-ben a 46. verseny kerül megrendezésre. A vitorlások vetélkedőjét 1934-től 1942-ig kétévente, páros években, 1947-től 2001-ig kétévente a páratlan években rendezték, 2001-től évente kerül megrendezésre.  

A Kékszalag mellett létezik a Fehér Szalag verseny is, amely a klasszikus hajók teljes tókerülő versenye. 

 

Az idei Kékszalag június 10-én 9 órakor startol Balatonfüredről, mintegy 600 hajó részvételével, a fedélzeten közel háromezer sportolóval. Nevezni július 2-tól lehet Budapesten 13-tól 20-óráig, ill. július 9-én Balatonfüreden, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) telepén. A versenyen hazai és nemzetközi versenyzők is részt vehetnek. 

A magyar sportolóknak az MVSZ verseny-rendszerében kell regisztrációval rendelkezniük, a hajóknak pedig megfelelő dokumentumokkal, és biztosítással. A Kékszalag un. limit-ideje 48 óra, szombaton reggel 9 órakor futhat be az utolsó hajó. 

 A füredi múzeumok az esemény idején kedvezményes belépővel, ill. engedményes árú, kék szalaggal átkötött könyvekkel várják a látogatókat. 

Az elmúlt évhez hasonlóan, idén is adnak tv-közvetítést az eseményekről, online elérést is beleértve, gazdája a DigiSport. 

 

 A VinCE Balaton borfesztivál a Kékszalag kísérőrendezvényeként hűsítő borokkal, ízletes harapnivalóval és ingyenes koncertekkel várja a befutókat a balatonfüredi Tagore sétányon, ill. a Vitorlás téren. A kulturális kékszalag rendezvényhez 14 vendéglátó csatlakozott és a kékszalag étterem címért küzdenek, a vendégek szavazata alapján.

 

A 2014. évi Kékszalag vitorlásverseny hivatalos bora a Balatonfüred-Csopaki Semillon OEM Magyar Nemzeti fehér borkiválóság 2013-ban. Várhatóan a bor-bélyeggyűjtők ritkasága lesz, a vitorlásversenyre való nevezéskor a nevezési helyszínen, továbbá a verseny végéig Balatonfüreden a Fáncsi Hegyi Pince LED fal melletti borteraszán lehet igényelni 2.500 Ft befizetése mellett. A regisztrált befizetési nyugta ellenében, a verseny végezte után két órával ezen a helyen vehető át a verseny hivatalos borának palackja, az eseményhez fűződő postai alkalmi bélyegzéssel ellátva. Az alkalmi bélyeget a palack címkéjén elhelyezett Balatoni gőzhajózás bélyegre nyomják, a címkén feltüntetik az első helyen befutó hajó és a versenyző nevét, s itt áll majd a befutó versenyző aláírása is.

 

A sétányon, a mintegy harminc bor-standon olyan válogatott borokat kínálnak, amelyek a VinCE magazin teszteken a szakértők elismerésével találkoztak. A balatoni borvidék borászai a balatonfelvidéki, balatonboglári és somlói régiót képviselik, mellettük Villányból, Szekszárdról, a Mátra és Eger, Mór és Tokaj vidékéről érkeznek borászok, sőt még külföldről is.

 

Nemes pálinkák, jeges koktélok és finom kávék társaságából nem hiányozhatnak a kézműves sörök sem. 

Az italokhoz mellé grill-készítményeket, könnyű sonka- és sajttálakat, kézműves finomságokat kínálnak. 

 

Csütörtök reggeltől folyamatosan indítanak borhajót,  melyen szakértő mutat be borokat, kóstolhatóan, miközben a verseny is szemmel tartható. 

 

A fesztiválon esténként fellép a Kerekes Band és a Pannonia Allstars Ska Orchestra, vasárnap a Rájátszás koncertje nyújt fiesta-hangulatot. Idén megrendezik a tehetséges utcazenészek versenyét és közvetítik a világbajnokság bronzmeccsét, valamint és döntőjét is. Az események idején kedvező árú "meccs-korcsolyának" nevezett finom falatokat, a kiállítók különleges ajánlatából frissítő nyári borokat és fröccsöket fogyaszthatnak a vendégek.  

 

Minden rendezvény ingyenes.

 

A VinCE Balaton újdonsága idén a Sky Lounge emelőszerkezet; segítségével a magasba emelt fesztiválozók a csodás látványt szemlélve koccinthatnak az emlékezetes nyári élményre.

A borkultúra sarokban fröccs-fogyasztás és lazítás közben borról szóló szakirodalmat és magazinokat forgathatnak a látogatók, míg a VinCE Kóstolószalonban délutánonként borhoz értő kollégák kalauzolják őket a hazai és nemzetközi borvidékek, szőlőfajták és specialitások világában, az ismertetőt mintegy harminc borféleség ízlelése kíséri. 

A borvilág felfedezése nem csak a parton zajlik, a Balaton vizén ringatózó elektromos jachtokon élménybeszámolókat tartanak; kilencven percig ismerkedhetnek a résztvevők egy-egy választott témával,

pl. izgalmas pezsgőkkel, híres rozékkal, balatoni klasszikusokkai és ritkaságokkal, egzotikus országok tételeivel.

Részletek és jelentkezés:  http://vincebalaton.hu/programok   

 

http://vincebalaton.hu   

facebook.com/vincemagazin   

www.balatonfured.hu  

 

A belépés ingyenes, kóstolópohár 1.000 Ft letét ellenében váltható.   

 

 

„Balatonhelp" –  ingyenes vízi segélykérő okostelefon alkalmazás

 

A 2011. évi Kékszalag éjszakáján több százan kerültek bajba a vízen, nagyon sok segítségkérő nem tudta közölni pontos helyzetét. A gondok feloldására a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ), ingyenes segélykérő alkalmazást fejlesztett ki okostelefonra. A megoldás révén a bajban lévők gyorsan, hatékonyan tudnak segítséget kérni, miután a VMSZ azonnal felismeri a bajban lévők pontos koordinátáit.

 

A mai okos telefonok, legyenek bár Android, IOS vagy Windows operációs rendszerűek, beépített GPS moduljuk révén pillanatok alatt el tudják juttatni a szükséges információkat mobil internet vagy sms útján a segélykérést fogadni hivatott központba. Az üzenetből azonnal azonosítani lehet a segélykérő mobiltelefonszámát, ill. a készülék pozícióját. A bajba került pontos helyének ismeretében a mentőhajók jelentős időt takaríthatnak meg a helyszínre érkezésben és a segítségnyújtás megkezdésében. 

 

Az alkalmazás ingyenesen letölthető forrásai:

 

www.balatonhelp.hu   

Az oldalra az okos telefon böngészőjén keresztül belépve, az oldal jobb oldalán, az adott telefonnak megfelelő (APPLE Iphone: APP STORE, ANDROID: GOOGLE PLAY, WINDOWS PHONE: WINDOWS STORE) gombra kattintva, a telefon azonnal a készülékgyártó hivatalos alkalmazás áruházába navigálja a felhasználót, ahol az útmutatást követve, gyorsan, ingyenesen telepíthető az alkalmazás. 

 

APP STORE Apple Iphone: 

A telefonon megnyitva az APPSTORE-t, a VMSZ Balatonhelp programra rákeresve lehet telepíteni az applikációt.

 

GOOGLE PLAY Android telefon: 

A telefonon megnyitva a GOOGLE PLAY-t, a Balatonhelp programra rákeresve lehet telepíteni az applikációt.

 

WINDOWS STORE Windows telefon: 

A telefonon megnyitva a WINDOWS STORE-t, a Balatonhelp programra rákeresve lehet telepíteni az applikációt.

 

Fontos:

Bármely telefonra történt applikáció-telepítést követően mindenképpen el kell indítani a frissen telepített applikációt. Az első indítás során a készülék (típusától függően eltérő módon) egy regisztrációs sms-t fog generálni, amit el kell küldeni (a készülék mindent automatikusan beállít, a felhasználónak csak a küldésre kell kattintania, amennyiben készüléke felkínálja azt). A regisztráció célja, hogy a segélykérő rendszer telefonszámát és a telefonon futó alkalmazást összerendelje, így segélykéréskor azonnal el tudja küldeni az azonosított segítségkérést a telefonkészülék. Fontos továbbá, hogy a felhasználó a készülékén engedélyezze, vagy ne tiltsa le a Balatonhelp applikáció lokalizációs (GPS) hozzáférését, mivel ha ezt megteszi, akkor a program nem fog hozzáférni a készülék pozíció adataihoz.

 

A segítségkérés menete:

Indítsa el a programot!

Amennyiben készüléke felkínálja, fogadja el a technikai figyelmeztetés (WINDOWS PHONE és ANDROID: pipálja ki a négyzetben, hogy „Elfogadom", majd kattintson a bal alsó sarokban lévő tovább gombra)!

Kattintson a jobb alsó sarokban lévő piros „Segélyhívás" gombra!

Nyomja meg a képernyő közepén lévő piros, kerek gombot!

Készüléke megkérdezi, hogy biztosan kezdeményezi-e a segélykérést?

Nyomja meg az Igen gombot!

Készüléke a rendelkezésére álló lehetőségeken keresztül (mobil internet kapcsolat, sms) elküldi a segélykérését az Ön aktuális pozíciójával.

 

A VMSZ Mentésirányítási központja a segélykérés fogadását követően felveszi a bajba kerülttel a kapcsolatot azon a készüléken, amiről a segítségkérés érkezett. Amennyiben az illető nem tud válaszolni a hívásra, a mentőhajók az életveszély esetére megállapított protokoll szerint fognak eljárni. Amennyiben képes válaszolni a hívásra, tömören össze kell foglalnia a mentést végző számára a probléma lényegét.  

Az ingyenes segélykérő alkalmazás használatához mindig feltöltött állapotú készülékkel kell a vízre indulni, vízhatlan telefon-tok használata ajánlott. 

 

A mentést irányítók kérése: az alkalmazást mindenki felelősséggel használja, próbaképpen ne indítson  segélyhívást, mivel ezzel terheli a rendszert és az esetleges valódi segélyhívás feldolgozását és kiszolgálását akadályozza. A VMSZ mindig ingyenesen biztosítja az életmentést a bajbajutottak számára.

A Magyar Vitorlás Szövetség és a Kékszalag versenyzői idén is folytatják  2011-ben megkezdett jótékony kezdeményezésüket, támogatják a Magyar Hospice Alapítvány gyermek-hospice tevékenységét.

Amennyiben a nevezési sátorban minden versenyző vásárol egy limonádét, akkor tíz vitorlázó, azaz egy nagyobb hajó legénysége összefogásával, már akár egy családnak is elegendő egyszeri otthonápolási ellátást tudnak biztosítani. 

Az elmúlt három évben a Kékszalag vitorlázói és a Szövetség 950 ezer Ft támogatást nyújtottak az Alapítványnak, melyből 120 gyógyíthatatlan beteg kapott magas szintű egészségügy ellátást.

 

 

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük