2023.november.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Képriport: Karácsony Bécsben 2008

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><span class="inline left"><a href="/node/21552"></a><a href="/node/21526"><img class="image thumbnail" src="/files/images/aPC170562.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></span>A Monarchia karácsonya. A mi Karácsonyunk (is) itt a szomszédban Bécs városában. Majdnem ugyanannyira nemzetközi, mint Rejtő Jenő orosz hússalatája. Csak itt az egykori Monarchia népei tömörülnek békében. A szeretet ünnepének a jegyében.</p><p>

apc170562.thumbnailA Monarchia karácsonya. A mi Karácsonyunk (is) itt a szomszédban Bécs városában. Majdnem ugyanannyira nemzetközi, mint Rejtő Jenő orosz hússalatája. Csak itt az egykori Monarchia népei tömörülnek békében. A szeretet ünnepének a jegyében.

apc170562.thumbnailA Monarchia karácsonya. A mi Karácsonyunk (is) itt a szomszédban Bécs városában. Majdnem ugyanannyira nemzetközi, mint Rejtő Jenő orosz hússalatája. Csak itt az egykori Monarchia népei tömörülnek békében. A szeretet ünnepének a jegyében.

1.1. 2.2.

Ami feltűnt, a vásárlási düh hiánya. Talán azért, mert esőben jártuk a Kartner Strasse – Opern Ring – Karácsonyi Vásár útvonalat. Tudni kell, hogy Bécsben ilyenkor több karácsonyi vásár van, békés együttélésben. Közülük a legnagyobb az, ami a Városháza előtti téren van. Ez a legtradícionálisabb.

Itt mindenki mást akar, a vásározók a mi pénzünket, mi pedig minél kevesebbet akarunk az áruért adni. Ha karunk egyáltalán, és nem ugy mint mi egy kis nyugalomért, karácsonyi hangulatárt jöttünk ide. Pedig van itt kérem minden amit szemünk szánk kíván. Talán csak a forralt bor kevés – alig pár helyen árulják, de kárpótlásként van gyermekeknek való alkoholmentes forralt bor és hasonlóan alkoholfrei meleg puncs is. Fogy szépen. Meg hatalmas fánkok.Olyanok, amik itthon csak nagymamaáink elbeszéléséből no meg álmainkban léteznek. Itt aki hülyének veszi a vevőt sajnos éhen hal. Vagy inkább szerencsére?

Az osztrákiai polgár is a hazait részesíti előnyben. Kivált ha friss karthiai fenyő, vagy német mézeskalács. (Mintha a magyar búcsúk elfeledett világa éledt volna fel egy pillanatra, a mézeskalács szivvel és huszárral. Sziv küldi szívnek szívesen. Igez hozáánk ez a kultúra Ausztriából érkezett, hozták az osztrák sógorok és hivatalnokaik. Anno…)

De a vásári bóvlivilág is megtalálható. Hihetetlenül szépen tálalva. Miként az önkényuralmi jelképpel – kérem szépen ne essenek kétségbe… veres csillaggal – díszített giccsesen villogó télapó sapkák, karácsonyfadíszek vagy az amerikai hatást tükröző rénszarvas agancsos fejdisz, természetesen villogó LED-ekkal szintúgy dekorálva.

És gyermekek mindehol. Mert a gyermek szereti a csillogó és ízes dolgokat. Mint láthatjuk van itt minden bőven – ahogy az árusokon látszik nagyobb rohamra számítottak. Hja a gazdasági válság, kérem mi abból élünk, amikor zárva tartunk. (Ezek szerint most fizetnek rá, mert kinyitottak. Igaz az osztrák adóhivatal nem is tekinti bűnözőnek azokat a vállalkozókat, akik nullszaldósak. Hiszen fizetnek TB-t, nyugdijjárulékot, esetleg alkalmaznak is valakit. De legalább nem kell a Nagyérdemű Hivatalnak a segélyezésükkel foglalkozni. Megélnek ha hagyják, és nem nyomják őket embertelen adószabályokkal és hivatali procedúrával a víz alá…)  

Még Magyarországról is jöttek iskolai csoportok. Magyar, cseh, szlován, horvát szót lehet hallani. Török láthatóan nincsen, pedig sokan élnek Bécsben. Igaz ez nem az ő ünnepük.

A helyi tömegközlekedési vállalalatnak különben sem sajátja a verőlegények ellenőrkénti alkalmazása. De most különösen nincsenek. Csak utasok, akik egyik vásárból a másikba cirkulálnak, ahol kb hasonló dolgokkal találkoznak. Csak az eső zavaró. Minket is eláztatott, hazazavart, ahelyett, hogy megnéztük volna legalább a másik nagy karácsonyi vásárt a Mariahilferen, de láthatóan a helyi polgárokat is elriasztja. Sőt bántje midez az Kartner Strasse két szerencsétlen póniját, amelyek mint szobrok vártak gyermek lovasaikra és fizető szüleikre…. Hja kérem eső és recesszió van – jegyezhetné meg gazdájuk, amikor este anyjuk számon kéri a bevételt.

Mindez csupáncsak az Opera tetején lévő lovast nem zavarja. Áll mozdulatlanul, optimista arccal tekintva a jövö ködébe. Tél van őszi esőkkel Bécsben, 2008 december 17-én kora délután. Mélyen benne a gazdasági recesszióban. És Bécs belvárosában.

3.3. 4.4. 5.5.
6.6. 7.7. 8.8.
9.9. 10.10. 11.11.
12.12. 13.13. 14.14.
15.15. 16.16. 17.17.
18.18. 19.19. 20. ezek meg vannak huzatva: a monarchia illetve az osztrák császárság 1918-as bukását ünneplik...20. Ezek meg vannak huzatva: a Monarchia illetve az Osztrák Császárság 1918-as bukását ünneplik…
21.21. 22.22. 23.23.
24.24. 25.25. 26.26.
27.27. 28.28. 29.29.
30.30. 31.31. 32.32.
33.33. 34.34. 35.35.
36.36. 37.37. 38.38.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.