2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kerékpárút-avatás Pannónia Szívében

3 perc olvasás

etyek_tarjan_bicikliut_atadas_4.jpgTöbb tucatnyi biciklis közös tekerésével adták át 2017. október 28. –án hivatalosan a forgalomnak az Etyeket Bicskén és Csabdin keresztül Tarjánnal összekapcsoló új kerékpárutat. A leágazásokkal együtt mintegy 40 km hosszú szakasz közel bruttó kétmilliárd forintból épült meg a Pannónia Szíve program keretében.

A Fejér megye északi részén található, 22 település összefogásával világra jött Pannónia Szíve turisztikai régió első nagyberuházása az „Etyeki Gasztrosétány és a kapcsolódó fejlesztések” nevű projekt. A több mint 3,7 milliárd forintos összköltségvetésű, magyar állami forrásokból finanszírozott építkezések két legfontosabb eleme az etyeki borászati központok megújítása és a falutól Bicskén és Csabdin át Tarjánba vezető kerékpárút. Utóbbi készült el elsőként, így Révész Máriusz kerékpáros fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Tessely Zoltán, a térség miniszterelnöki biztosa, dr. Molnár Krisztián, a beruházást irányító Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke és az érintett négy település polgármestere közösen átadhatták a forgalomnak.

Az ünnepség vendégei által részben végigjárt útvonal teljes hossza mintegy 40 km, beleértve a bicskei csillagdához, Nagyegyházára és Vasztélypusztára vezető elágazásokat. A kerékpárút Bicske és Csabdi között keresztezi az M1-es autópálya nyomvonalát. Ezt egy különleges, hazánkban több évtizede nem alkalmazott, sajtolásos eljárással készült alagúttal oldotta meg a kivitelező. Az építkezés teljes költségvetése 1,981 milliárd forint volt.

Az útvonal már az átadás előtt népszerű lett. A kellemes őszi időjárást kihasználva szép számú helybéli és messzebbről érkezett kerékpáros tekert a néhány hete már fizikailag elkészült aszfaltcsíkon. A beruházó tervei szerint tavasztól még nagyobb forgalomra lehet számítani, hiszen a biztonságos, komolyabb szintkülönbséget nélkülöző útvonal az amatőr kerékpárosok és családdal kirándulók számára is ideális.

A mostani avatóünnepség csak a nyitánya a Fejér megyében a közeljövőben tervezett kerékpáros fejlesztéseknek. Egyrészről előkészítés alatt van az úgynevezett Duna-Duna útvonal, amely Esztergomból indulva Etyeken keresztül Ercsiig tart majd, magában foglalva a most átadott szakaszt. Megépítése után a folyóparton haladó Eurovelo6 nemzetközi kerékpárútról közvetlenül is elérhető lesz majd a Pannónia Szíve térség. Másrészről pedig szerepel a tervekben a Budapestről Etyekre, majd onnan tovább a Velencei-tóhoz tartó bicikliút, amelynek egyes darabjairól már kormánydöntés is született.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.