2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kezdődik a Budapest Art Week

4 perc olvasás

bpart.jpgA képzőművészet a mi értelmezésünkben – a Budapest Art Week saját kiállításai. A számos képzőművészeti helyszínt és eseményt, galériát és múzeumot egy hétre szoros hálózattá formáló Budapest Art Week (lásd: http://euroastra.blog.hu/2018/03/10/hatnapos_vizualis_elmenykavalkad_erkezik_a_harmadik_budapest_art_week) idén első alkalommal két saját, az esemény égisze alatt szervezett kiállítással is jelentkezik, tovább színesítve a már amúgy is izgalmas tárlatkínálatot.

 

A Kukla Krisztián kurálta, Szuszpenziók című kiállítás a Tesla loft-terében tekinthető meg április 17 – 29. között, míg a Ferenczy Bálint művészettörténész által rendezett fotóművészeti kiállítás Itt van a város, vagyunk lakói címmel a Budapest Projekt Galériában lesz látható 2018. április 5 és 28. között.

 

Itt van a város, vagyunk lakói – április 5-től

Budapest az egyik legszebb európai főváros. Ezerarcú, mindig tartogat újdonságokat és sosem unjuk meg újra és újra felfedezni. A Budapest Art Week első, saját rendezésű fotókiállítása ezt a sokszínűséget szeretné megmutatni az Itt van a város, vagyunk lakói című kiállítással, amely a Budapest Projekt Galériában kerül bemutatásra.

 

Magyarország fővárosa, területe 525 négyzetkilométer, lakosainak száma meghaladja az 1,7 millió főt. Magyarország politikai, gazdasági és kulturális központja, sokunknak szülőhelye és kiindulópontja, másoknak célpontja. Vannak, akik ide tartanak, mások el, vagy éppen vissza. Be- és kivándorlunk, letelepedünk vagy továbbmegyünk.

De mitől Budapest Budapest?

A 4-es metrótól, az éjszakai élettől, a monarchiabeli romantikájától vagy a szürkés szocialista múlttól, a presszóitól vagy közösségi tereitől?

Meséltek-e nagyszüleink a háború borzalmairól, tűntettünk-e már rendszerek és programok mellett vagy ellen, kire szavaztunk négy éve?

Láttátok-e az üres bolthelységeket a Rákóczin?

Kértetek-e már egy hosszúlépést?

 

“Szerettem volna egy olyan kiállítást létrehozni, ami mindenkit meg tud szólítani. Maga a Budapest Art Week, annak küldetése – miszerint szeretné a képzőművészetet közelebb hozni a fővárosiakhoz –, valamint a helyszín is adta, hogy Budapest legyen a fókuszpont. “ – mesél a témaválasztásról Ferenczy Bálint, a kiállítás kurátora.

 

Kiállító művészek:

Biró Dávid, Ficsór Zsolt, Halász Dániel, Hirling Bálint, Kállai Márton, Kudász Gábor Arion, Martin Wanda, Pályi Zsófia, Péter Ildikó, Szabó Ottó, Szatmári Gergely, Vasali Katalin.  

 

A kiállításon 2018. április 18-án a kurátor beszélget az alkotókkal a témák mögötti helyszínek megtalálásáról, az ötlettől a megvalósításig.

 

Itt van a város, vagyunk lakói

  1. április 5-28.

Budapest Projekt Galéria (V. kerület, Kossuth Lajos utca 14.)

Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 12-18 óra között

 

Szuszpenziók – április 17-től

Különféle installációk, videómunkák, a legkülönfélébb médiumok várják majd a látogatókat 2018. április 17-29. között a Tesla loft-terében a Szuszpenzió című kiállításon. A Kukla Krisztián művészettörténész kurálta tárlat egy kifejezés, a szuszpenzió köré koncentrálódik

 

“A “szuszpenzió” leginkább a gyógyszerészetből, míg a “suspense” pedig a filmdramaturgiából ismert kifejezés. Széles jelentésmezővel rendelkezik, ágasbogas etimológiája sok mindent fel tud ölelni. Tehát ez a szó leírja a bizonytalan, lélegzet-visszafojtott várakozást is, a felfüggesztődést, ami szorosan kapcsolódik a művészethez.” – mesél a koncepcióról a kiállítás kurátora, Kukla Krisztián.

 

Kiállító művészek:

Ábel Tamás, Ádám Zsófia, Csontó Lajos, Erőss Ágost Koppány, Fabricius Anna, Ferenczy Zsolt, Gerber Pál, Győrffy László, Kerekes Gábor, Schmied Andi, Zékány Dia

 

Szuszpenziók

  1. április 17 – 29.

Tesla Loft (VII. Kazinczy utca 21., II. emelet)

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 12-20 óra között

 

https://www.bpartweek.hu/hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.