Merre fog tartani Ukrajna? Érdemes e kérdést megvilágítani a nemhivatalos brüsszeli folyosói híradók fényében. Ugyanis többször kiderült, ez az igaz, minden egyéb csak – hivatalos budapesti argóval mondva – maké. Mi lesz most a forradalom után?

 

Merre fog tartani Ukrajna? Érdemes e kérdést megvilágítani a nemhivatalos brüsszeli folyosói híradók fényében. Ugyanis többször kiderült, ez az igaz, minden egyéb csak – hivatalos budapesti argóval mondva – maké. Mi lesz most a forradalom után?

 

Mindenestre nem zárult le a folyamat. Mindenki szép őzike szemekkel sir, hogy ne hogy már szétszakadjon Ukrajna. Ugyanakkor, nyugati indíttatásra, de eltörölték a nyelvtörvényt, azaz még papíron sem lehet helyi nyelvnek használni az adott nyelvet a nemzetiségi területeken. A magyarokat ez annyiban nem érinti, mert eddig sem tartotta be soha senki a rendelkezéseket. Viszont egy nagyon-nagyon jó ok, hogy siettessék azt a folyamatot ami elindult, Ukrajna nemzetiségi elvek szerinti újra felosztását.

 

A népbe lövő Berkut egységei – állítólag Janukoviccsal együtt – Ukrajna  keleti, oroszok lakta részébe menekültek. (Ha elkapják, valószínűleg a Causescu bírósági tárgyalás és ítélet ismétlődik meg. Halál a 88 halottért) Megerősítetlen hírek szerint a Krim és kelet Ukrajna felé orosz csapatok indultak el. Ez mindenestre jelzi – no meg az, hogy Medvegyev szerint jogszerűtlen Janukovics leváltása, a forradalom és miegymás, és az is hogy visszahívták az orosz nagykövetet Kiev városából – hogy Krím és Kelet Ukrajna nagyon gyorsan elhagyja az ukrajnai államalakulatot. Egyelőre mindenféle föderatív szervezetet emlegetnek a bennfentesek, de ez az érzésem szerint csak a félretájékoztatási szolgálat jelentéseiben szerepel. Ugyancsak bonyolítja a helyzetet és akadályozza az egységes Ukrajna fennmaradását Medvegyev azok kijelentése, hogy Oroszország nem létezőnek tartja a jelenlegi kijevi vezetést (perverz dolog elismerni egy lázadás útján hatalomra került csoportot, máshol meg kalasnyikovos álarcosok csoportjának titulálja) elismerni. Hiába akar a jelenlegi kijevi vezetés lavírozni Oroszország és az EU között, nem fog sikerülni neki. Éppen az orosz hatalmi politika sietteti az ország szétesését.

 Nyugat számára a legfontosabb: elkerülni az Ukraja, mint állam csődjét, úgy hogy "feltétel nélküli" pénzügyi segítséggel terelgetni egyben ki az orosz függésből. Ukrajna, amint letisztult, alkalmas az EU országai közé, esetleg sokkal jobb esélyekkel is, mint a volt Jugoszlávia. Termőfökl van, élelmiszeripar van, nehézipar is van. Sőt termelési kultura is és saját munkaerő, aki ért hozzá. (No meg korrupció is, de a rendszerváltással ez is enyhülni fog, ha lesznek távlatai az országoknak,. amelyek létrejönnek a területen…)

Mindenestre az orosz fél és Merkel egyaránt óv Ukrajna szétszakadásától. Igen érdekes hírek repkednek az orosz vezetők háza tájáról, az általuk irányított (befolyásolt) csatornákon. Az egyik, hogy Ukrajna megpusztulása a nyugati fellazító terv része, amit Washingtonból irányítanak, éppen úgy mint Venezuela esetében. Azaz messziről vezérelt forradalom zajlik, amerikai befolyás szerzés céljából. Ugyanakkor körvonalazható Ukrajna szétesése, mert ez a folyamat éppen az erős orosz kelet ukrajnai és krimi befolyás miatt megállíthatatlan. Erdemes elolvasni a cikk végén linkekben szerepelő cikkeket, amelyek orosz szemszögből, de magyar nyelven mutatják be az eseményeket. Ismerjük meg a másik fél álláspontját is, hiszen itt gyakorlatilag egy hatalmi játszmáról van szó, ahol a sajtó is az ennek megfelelő valőság interpretációt tükrözi.

 

Egyfajta anti Trianon van kialakulóban. Kialakulhat Kelet Ukrajna és Krím, amely egyesülhet Oroszországgal. Létrejöhet nyugat Ukrajna, a szélsőjobb nacionalista Ukrán erők kiszorításával, Európa párti többséggel, mérsékelt nacionalizmussal. Létrejöhet az egykori Kárpátontúli terület magyar és ruszin nemzetiségéből egy államalakulat, ahol opcionálisan még a magyar és a román csatlakozás is felmerülhet. Ebben nem áll egyedül, mert ezen terület déli rész, Romániához csatlakozna nagy kedvvel. Amennyiben az oroszok léptek, ezen területek átalakulása törvényszerű, addig, amíg nem zajlik le egyre újabb konfliktusokat generálnak.

 

Gazdaságilag most az oroszok bedobták a zsaroló fegyvert, a magas földgázárakat és a magas, diszkriminatív vámokat, mert nekik semmiképpen sem lenne jó, ha Kelet Ukrajna ipara és mezőgazdasága összenőne nyugat Európával. Nem valószínű, hogy a folyamat érintené a gáz és az olajszállításokat. A Gasprom ezzel kiírná magát ugyanis az Európai energia kereskedelemből, ami pedig profitjának nagy részét adja. A szerződések betartására a hivatalos orosz ígéret már  megtörtént.

 

Nyugat Európának az ország szétesése jó lenne. Magyarországnak és Romániának is. Mert létrejönne egy ütköző övezet az EU-Oroszország tömbök között, nem kellene Ukrajna teljes adósságát szanálni, csak az EU és tagállamai érdekszférájába tartozó részeket. Ott viszont jobb szervezéssel, a jelenleginél kevesebb korrupcióval a ráfordítások rentábilisan  és ami fontos, nagyon  gyorsan megtérülnének. AZ IMF ha segít most kivételesen kedvező feltételek mellett fogja, mint az EU is.  És ami fontos, Ukrajnában most helyzetbe került egy olyan politikusi garnitura, akik le tudják véráldozat és terror nélkül ezeket a folyamatokat vezérelni.

 

Magyarország érdeke a kivárás. Nem konfliktusba kerülni az oroszokkal, ugyanakkor megőrizni annak lehetőségét, hogy kihasználjuk, ha arra lehetőség adódik. Nem szabad elkövetni azt a hibát, amit Kádár János elkövetett, hogy nem kellett Kárpátalja, amikor felajánlották. Most ezt azonban szigorúan demokratikusan szabad csak elérni, azaz népszavazással.

 

Most olyan átalakulásnak lehetünk tanui, ami ritkán van Európában. Átrendeződik a térkép, új államok születnek. Az nyer, aki segít, de kivár. Rezzenéstelen arccal. És tárgyal.

 

http://lemil.blog.hu/2014/02/23/torvenyek_felett_berkut

http://cink.hu/szevasztopol-de-facto-kilepett-ukrajnabol-1529561984

 

 

Advocatus Diaboli

 

Orosz szemmel, magyarul:

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_24/Janukovicsot-egy-kolostorban-talaltak-meg/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_24/Media-Janukovics-orosz-tengereszgyalogsagi-bazison-tartozkodik/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_24/A-Szabadsag-Part-kezdemenyezi-orosz-tv-csatornak-betiltasat-Ukrajnaban/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_24/Ukrajna-35-milliard-dollart-ker-Lengyelorszagtol-es-az-Egyesult-Allamoktol/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_24/Ukrajna-elfogatoparancs-Janukovics-ellen/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_24/Eurobiztos-Ukrajnanak-euromilliardokra-van-szuksege/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_24/Klicsko-atvilag-tasra-van-szukseg-az-ukrajnai-Belugyminiszterium-rendszereben/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_11/Ukrajna-megijedt-a-magyar-expanziotol/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_24/Moszkva-konzultaciora-beh-vatta-ukrajnai-nagykovetet/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_24/Ashton-Ukrajnaba-utazik-hogy-keletre-exportalja-a-forradalmat/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_23/Ukrajnaban-megfosztottak-a-magyar-nyelvet-a-regionalis-statuszatol/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_23/Julia-Timosenko-masodik-menet-a-hatalom-csucsara/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_22/A-harkovi-vezetoseg-Oroszorszagba-menekult/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_22/Janukovics-puccsot-jelentett-be/

http://mandiner.hu/cikk/20140224_mar_timosenko_ellen_is_tuntetnek

http://444.hu/2014/02/24/megveszi-a-nato-ukrajnat-tankokkal-vag-vissza-putyin/?fb_action_ids=10203567096324526&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=[480320478757152]&action_type_map=[%22og.recommends%22]&action_ref_map=[]

http://www.hidfo.net/2014/02/24/orosz-csapatok-az-ukran-hatar-menten

http://www.hidfo.net/2014/02/24/orosz-pancelos-hadero-ukrajnaban

http://www.youtube.com/watch?v=efii3FK9W7A

http://www.hirado.hu/2014/02/24/izraeli-segitseg-erkezik-ukrajnaba/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_24/Az-Ukran-Verhovna-Rada-felmentette-az-Alkotmanyb-rosag-b-rait/

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_24/Oroszorszag-meg-gerte-hogy-megvalos-tja-az-Ukrajnaval-ala-rt-gaz-szerzodeseket/

http://hvg.hu/vilag/20140224_ukran_vezetoi_posztok_szemelycserek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_2_24

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/bekemenyitettek_a_oroszok_a_szethullas_jelei_ukrajnaban.577131.html

http://www.hidfo.net/2014/02/23/megkezdodott-ukrajna-ketteszakadasa

http://www.oroszvilag.hu/?t1=posztszovjet_terseg_hirei&hid=4700

http://www.hidfo.net/2014/02/24/lukasenko-nalunk-nem-lesz-euromajdan

http://hungarian.ruvr.ru/2014_02_24/Ashton-Ukrajnaba-utazik-hogy-keletre-exportalja-a-forradalmat/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük