A karácsony nem csak az érzelmek időszaka, hanem lehetővé teszi, hogy az élet nagy kérdéseiről is mélyebben elgondolkozzunk.

A karácsony nem csak az érzelmek időszaka, hanem lehetővé teszi, hogy az élet nagy kérdéseiről is mélyebben elgondolkozzunk.

Nemrégiben intenzív hozzászólási hullámot indított el az Index.hu főoldalán is megjelent „Isten teremtett bennünket vagy az evolúció véletlen játéka?" című cikk, ami a téma iránti élénk érdeklődést jelzi.

Az írás beszámolt a Szkeptikus Társaság és az Értem Egyesület között zajló színvonalas internetes vitáról. E párbeszéd előre rögzített irányelvek szerint folyik, és kulturáltságával párját ritkítja az internetes polémiák között.

A vita legújabb fordulójában Zsámboki János, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa váltott pengét Dr. Farkas Ferenc vegyészmérnökkel és Tasi István kulturális antropológussal. Az utóbbiak az intelligens tervezettség alternatív tudományos irányzatának érveit ismertetik, míg Zsámboki János a közismert darwini elméletet védelmezi.
Az igényes, mégis közérthető párbeszéd legutóbbi bejegyzése itt tekinthető meg: http://ertem.hu/page/egyre-magasabbra-csapnak-vita-hullamai/

A jelenlegi disputa többek között az alábbi témákat érinti: Mennyire tekinthetők stabil, állandó egységnek a fajok? Milyen változásokat képesek előidézni a genetikai mutációk és milyeneket nem? Van-e bizonyító erejű példa megfigyelt fajkeletkezésre? Jogos-e az élő szervezetek összetettségét az ember alkotta eszközök komplexitásához hasonlítani? A spontán fejlődés és az értelmes irányítás felfogásán kívül létezik-e más lehetőség is?

Az Értem Egyesület álláspontja szerint a téma az Önök közönségének figyelmét is megérdemli. Elnökségi tagjaink igény esetén szívesen állnak munkatársaik rendelkezésére.
A megadott link segítségével a dialógus korábbi levélváltásai is elérhetőek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük