Kodály ZoltánKodály Zoltán 

„A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható.

Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.

Teljes lelki élet zene nélkül nincs.

Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be."

Kodály Zoltán

(Mire való a zenei önképzőkör, 1944.)

  Kodály ZoltánKodály Zoltán 

„A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható.

Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.

Teljes lelki élet zene nélkül nincs.

Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be."

Kodály Zoltán

(Mire való a zenei önképzőkör, 1944.)

Tíz hazai és egy szlovákiai magyar városban járt a Kodály országa című rendezvénysorozat október 13. és december 1. között. Az elmúlt hetekben Kecskeméten, Szolnokon, Sopronban, Győrött, Pécsett, Szegeden, Nyíregyházán, Miskolcon, Galántán, Székesfehérváron és Budapesten 46 együttes csaknem 1600 fellépője tett meg mindent azért, hogy megvalósuljon Kodály Zoltán álma: „Legyen a zene mindenkié!"

A nem mindennapi programsorozat célja az volt, hogy Kodály Zoltán születésének 125. évfordulóján a Mester életműve minél több emberhez eljusson. Hogy ne csak koncert- és tantermekben találkozhassunk vele, hanem olyan szokatlan tűnő, ámde nagyon látogatott helyszíneken is, mint a bevásárlóközpontok.

A tizenegy városban tizenegyféleképp fogadták a Kodály-műveket. Volt, ahol a közös éneklés során egybeolvadt a közönség és a kórus, máshol együtt néptáncolt idős és fiatal, rapper és komolyzenész. Voltak, akiket ebéd közben szórakoztatott a kórusok műsora, előfordult, hogy kisgyermekeket ringatott álomba avagy biztonsági őrök figyelmét terelte el egy bársonyos hang, megint mások pedig megkönnyeztek egy-egy gyönyörű dallamot.

A Mester műveit Budapesten is együtt énekelhettük december elsején. Ezen a szombaton 10.45-16.15 óra között a Westend City Center Milleniumi udvarában a Rába Dal-és Társaskör, a Budapesti Vándor Kórus, a Canticum Novum Nőikar, az Iglice Néptáncegyüttes, valamint a Törökvész úti Általános Iskola és az Andor Ilona Zeneiskola növendékei tették különlegessé a vendégek plázában töltött idejét.

Az eseményen Nagyné Varga Melinda, az OKM Művészeti Főosztályának vezetője és Walch Ottó, a Westend City Center igazgatója mondott köszöntőt, akik a rendezvénysorozaton fellépő kórusok között kisorsolták azt a három napos utat, amelynek résztvevői Kodály életútjának fontosabb állomásait keresik majd fel a Felvidéken. A szerencse az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak kedvezett.

Összefoglaló a rendezvénysorozat elmúlt heteiről

Kecskemét, Szolnok

Kodály Zoltán Lant preludiumával indult a zeneszerző műveit népszerűsítő másfél hónapos programsorozat Kecskeméten a Malom Pénzügyi Szórakoztató és Bevásárló Központban szombaton. A Kodály országa című köztéri programsorozat első állomásán, a zeneszerző szülővárosában, a 2007. október 13-án, szombaton 11 óra és 15 óra között felcsendülő Kodály műveket és népdalokat sok százan hallgatták. A fellépők közül a Nemesszeghy Márta Kórus és az AURIN Leánykar bilincselte le leginkább a közönséget.

Másnap a Szolnok Plazában Ágoston Lilla és Kovács Evelin hangjában gyönyörködhetettek az üzletközpont vendégei. Pántlika Népdalegyüttes előadása után pedig közös éneklésre hívták a vállalkozó kedvű hallgatóságot.

Sopron, Győr

Különleges élményben volt része azoknak, akik ezen a hétvégén a Sopron Plaza vendégeként részesei lehettek a Kodály országa című rendezvénysorozatnak. A Kórus Spontánusz tagjai például a közönséget is bevonták az éneklésbe. A vendégek között, velük együtt adták elő például az Esti dalt Kocsis-Holper Zoltán karnagy vezényletével. Rajtuk kívül a Scarbantia Vonóstrió, az Esterházy Baráti Kör Kamarakórus, valamint a Hangfestő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kisdiákjai örvendeztették meg produkciójukkal a közönséget 2007. október 27-én, szombaton 14.00 -16.00 óra között Sopronban, ahol még a szép számban jelen lévő német ajkú vendégek is örömmel hallgatták a fellépőket.

A rendezvénysorozat másnap a Győr Plazában folytatódott 13.00 – 16.00 óra között. A program a Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola, Kollégium és Felnőttek Középiskolája diákjainak egyéni produkcióival indult: a fiatal tehetségek különböző hangszereken és énekelve adták elő a Mester műveit. A rendezvényen eztán a Rába Dal-és Társaskör lépett fel, majd újra a diákoké lett a színpad: a Kodály Zoltán Általános Iskola kórusa, a Fundamentum Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zenész tanulói, a Nádorvárosi Közoktatási Központ, Óvoda és Általános Iskola óvodásai és nebulói, illetve a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ kis- és nagykórusa következett.

A több száz embert vonzó esemény a Hangfestő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjainak közreműködésével egy hatalmas, közös néptáncolással zárult.

Pécs, Szeged

Szokatlanul sok egyéni műsorszámmal örvendeztették meg a Pécs Plaza vendégeit 2007. november 3-án, szombaton 14.00 -17.00 óra között a rendezvénysorozat fellépői.

Nagy meglepetést keltett, amikor ebben a szokatlan térben felcsendültek Kodály Zoltán szerzeményei Király Csaba zongoraművész előadásában. Rózsa Bernadett többszörös Arany Páva-díjas énekes, valamint Drinóczi Éva, Tillai Tímea és Kaposvári Szilvia a Mester által gyűjtött népdalokkal kedveskedtek a közönségnek. A Pécsi Művészeti Szakközépiskola és Liszt Ferenc Zeneiskola diákjai hangszeres produkciókat mutattak be. A Mátyás király Utcai Általános Iskola és a Jókai Mór Utcai Általános Iskola kórusa pedig az őszi szünet ellenére a vártnál jóval nagyobb létszámban lépett színpadra, ráadásul a diákok kérésére több dalt énekeltek el, mint ahogy eredetileg tervezték.

Másnap Kis Judit énekes, illetve Erdélyi András és Soczó Gabriella fúvósok léptek fel a Szeged Plazában. 2007. november 4-én, vasárnap, 14.00 – 16.00 óra között zajló rendezvényen azonban egyértelműen a MÁV Hazánk Kórus volt a közönség kedvence. Nem véletlenül, hiszen több mint egy órát át tartó koncertet adtak a bevásárlóközpontban.

Miskolc, Nyíregyháza

A Miskolc Plazában 2007. november 10-én, szombaton, 14.00-17.00 óra között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Leánykara, a Fazekas-Istvánffy Általános Iskola gyermekkara és néptánc csoportja, valamint az Egressy Béni Zeneiskola diákjai léptek színpadra. A legnagyobb sikert a Garabonciás Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Művészeti Szakközépiskola, Általános és Szakiskola Igrice Néptáncegyüttese és a Miskolci Cardinal Mindszenthy Kórus aratta.

A programsorozat másnap a Nyír Plazában folytatódott, ahol nem egyszer könnyekig meghatódott a közönség. Itt 14.00-16.00 óra között a Vikár Sándor Zeneiskola diákjai, a Görög Katolikus Általános Iskola diákjai, a Vasvári Pál Gimnázium Leánykara, a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Kollégium Leánykara szerepelt. A nézők kedvencei ismét a Garabonciás Művészeti Iskola diákjai voltak: az ifjú táncosok még a szolgálatban levő biztonsági őröket is odavonzották és elvarázsolták.

A közönség mindkét városban vastapssal jutalmazta az előadókat.

Galánta, Székesfehérvár

Megjegyzések, mutogatások, bekiabálások zavarták meg több ízben a fellépők produkcióit Galántán november 17-én, szombaton a Tesco bevásárlóközpontban, ahol 10.30-17.00 óra között adtak műsort a helyi magyar kórusok Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából. Az atrocitások azonban nem tántorította el őket a küldetéstől, hogy a Kodály jubileum alkalmából egy több mint hat órán át tartó, ingyenes műsort adjanak abban a városban, ahol a Mester gyermekkorának legszebb hét évét töltötte.

A rendezvényen közreműködött a Peredi Női Kar, a Füleki Pro Kultúra Férfikar, a Nemeskosúti Női, Férfi és Vegyes Éneklőcsoport, a Vízkeleti Harmónia Éneklőcsoport, a Alsószeli Magyar Dalkör, a Felsőszeli Rozmaring Éneklőcsoport, a Felsőszeli Leány Éneklőcsoport és a Galántai Kodály Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Általános Iskola Pitypang gyermekkara. Színpadra léptek a Zoboraljai csoportok (a Pogrányi Galambok Női Éneklőcsoport, a Bédi Visszhang Női Éneklőcsoport, a Pogrányi Nagyharang Férfi Kórus, a Nyitragesztei Téliződ Női Éneklőcsoport és a Pogrányi Vegyes Éneklőcsoport), énekelt a Nagymegyeri Janiga József Művészeti Általános Iskola Kamarakórusa és a Nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar, valamint a Mester műveit adták elő a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai.

A rendezvénysorozat 2007. november 18-án, vasárnap folytatódott a székesfehérvári Alba Plazában, ahol 14.00-16.30 óra között a Bárdos Lajos Gyermekkar és a Tilinkó Együttes, a Vasvári Pál Általános Iskola diákjai, a Canticum Novum Nőikar, a Alba Regia Vegyeskar, a Primavera Kórus lépett színpadra. A legnagyobb sikert Győre Dávid aratta, aki bársonyos hangjával elvarázsolta a közönséget.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Balassi Intézet megbízásából a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége közreműködésével a Miga Film Produkciós Iroda 2007. utolsó negyedévében a Kodály emlékév alkalmából tizenegy állomást érintő rendezvénysorozatot szervezett Kodály országa címmel, amely a nagyobb magyarországi városokban, és egy határon túli helyszínen, Galántán zajlott a helyi kórusok bevonásával.

A rendezvénysorozat célja, hogy Kodály-életműve minél több emberhez eljusson, azokhoz is, akikhez hagyományos módon erre kevesebb az esély.

A felkeresett városok bevásárlóközpontjaiban, illetve forgalmas közterein zajló rendezvényeken a felkért helyi kórusok tolmácsolásában több blokkban hangzottak el Kodály-kórusművek. A koncertek szüneteiben felvételről szóló Kodály-zeneműveket hallgathattak, valamint egy kivetítőn Kodály életművét bemutató képeket, filmrészleteket nézhetett meg a közönség, illetve a Mester életútját és munkásságát bemutató szóróanyagot osztottak szét az érdeklődőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük