2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Konferencia a vadon védelméről Brüsszelben

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/22580"><img class="image thumbnail" src="/files/images/panpark.thumbnail.jpg" border="0" alt="PAN parkok Európában" title="PAN parkok Európában" width="100" height="92" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>PAN parkok Európában</strong></span></span>Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság tagjának védnökségével konferenciát rendeztek szerdán Brüszelben az Európai Parlamentben a vadon, tehát az európai érintetlen területek védelméről. </p><p> 

pan parkok európábanPAN parkok EurópábanHegyi Gyula európai parlamenti képviselő, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság tagjának védnökségével konferenciát rendeztek szerdán Brüszelben az Európai Parlamentben a vadon, tehát az európai érintetlen területek védelméről.

 

pan parkok európábanPAN parkok EurópábanHegyi Gyula európai parlamenti képviselő, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság tagjának védnökségével konferenciát rendeztek szerdán Brüszelben az Európai Parlamentben a vadon, tehát az európai érintetlen területek védelméről.

 

A konferencián több neves külföldi és magyar szakember, illetve több nemzetközi természetvédő civil szervezet is képviseltette magát, így Kun Zoltán, a PAN Parks Alapítvány elnöke, a Wild Europe Initiative-től Toby Aykroyd, a holland Kees Bastmeijer, Sebastian Winkler az IUCN (Union for Conservation of Nature) munkatársa, és a szlovák természetvédelmi szakértő, Vlado Vancura.

Európa területének nagyjából egy százaléka olyan vadon terület, amely többé-kevésbé érintetlenül őrzi az őstermészetet. Az Európai Parlament Hegyi Gyulát bízta meg, hogy a parlament részéről jelentést készítsen a témában.

A jelentés célja az, hogy az általános természetvédelmen belül szigorúbb szabályok vonatkozzanak a civilizáció előtti flórát és faunát őrző területekre. A magyar szocialista képviselő jelentésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti és természetvédelmi parkokból súlyos hiba kitiltani a látogatókat, ezért a jelentésben a fenntartható turizmus támogatására szólított fel. Hosszú távon csak a természetet ismerő, abban otthonosan mozgó emberek tudják megvédeni a természetet. A fenntartható turizmus lényeges eleme Európa érintetlen területei használatának. A fenntartható turizmus arra ösztönzi az átlagembereket, hogy felfedezzék a természet rejtett értékeit anélkül, hogy kárt okoznának benne. Egyben segíti a megőrzésre irányuló politika elfogadását, mivel a polgárok a megőrzés szükségességét személyes tapasztalataik révén ismerik fel. Hegyi Gyula szerint ezért mindenütt meg kell teremteni a kulturált látogatás feltételeit, s korunkban az sem szégyen, ha egy nemzeti park fenntartásának egy részét maga termeli meg. A magyar képviselő szeretné, ha Aggtelek környékén, magyar-szlovák összefogásával védett vadon (úgynevezett Pan Park) jönne létre.

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.