2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szonda Ipsos: A hibrid kutatásoké a jövő

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/22578"><img class="image thumbnail" src="/files/images/hibrid.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="73" /></a></span>  <p>Mérföldkő volt a tavalyi év hazánk online kutatásai terén. A módszertan nagykorúvá vált. A magyarországi internet penetráció növekedésével párhuzamosan az ügyfelek egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy egy-egy kutatás teljesen vagy részben online adatfelvételi technikákkal készüljön el. </p><p> 

hibrid.thumbnail 

Mérföldkő volt a tavalyi év hazánk online kutatásai terén. A módszertan nagykorúvá vált. A magyarországi internet penetráció növekedésével párhuzamosan az ügyfelek egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy egy-egy kutatás teljesen vagy részben online adatfelvételi technikákkal készüljön el.

 

hibrid.thumbnail 

Mérföldkő volt a tavalyi év hazánk online kutatásai terén. A módszertan nagykorúvá vált. A magyarországi internet penetráció növekedésével párhuzamosan az ügyfelek egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy egy-egy kutatás teljesen vagy részben online adatfelvételi technikákkal készüljön el.

 

Az online kutatások elismeréséhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy a vélemény- és piackutatás meghatározó szereplői is letették voksukat az e-kérdőívek mellett. Magyarországon mára megteremtődtek a feltételei annak, hogy megbízható módon alkalmazhassunk online technikákat, segítségükkel bármely olyan kutatás elvégezhető, ahol a megkérdezni kívánt célcsoport többsége elérhető az interneten és a téma megítélését nem befolyásolja érdemben maga az internetezés.

2008-ban a Szonda Ipsos a közel 400 ezer interjúnak – in-hall nélkül* – a több mint negyedét már ezzel a technikával kérdezte. A jelentős növekedés hátterében átfogó stratégia húzódik, amelynek eredményeként lakossági és az országban egyedülálló módon kiterjedt vállalati panel is rendelkezésre áll ezekhez a kutatásokhoz, továbbá lehetőség van saját, egyedi kliens panelek felépítésére is. A korábban hagyományos, offline készült idősoros adatfelvételeknél (ún. tracking kutatásoknál) az új módszerre való áttérést gondos mérések előzték meg, hogy a folytonosság, a korábbi és a jelenlegi adatok átjárhatósága biztosítható legyen. A tapasztalatok azt mutatták, hogy az online módszertan képes kiváltani a hagyományos méréseket ott, ahol a vizsgálatba bevont célcsoport elérhető az interneten. A Szonda Ipsos online kutatásaiból tudható például, hogy a gazdasági válság miatt a magyarok negyede érzi úgy, hogy elveszítheti a munkahelyét s hogy az emberek 81%-a tervezi visszafogni mindennapi kiadásait. Ugyancsak 2008-as online kutatás erősítette meg, hogy hiába a médiacsatornák gyorsan növekvő száma, az emberek ebből csak keveset követnek rendszeresen – vagyis kimazsolázzák a számukra érdekeset és azokat használják (televízió, sajtó, internet).

A Szonda Ipsos célja, hogy piacvezetővé váljon az online kutatásokban is. Ennek érdekében intenzív fejlesztéseket folytat, hogy a lehető legjobb megoldásokat nyújtsa ezen a területen is ügyfeleinek. Az egyik legfontosabb fejlesztési irány, az úgynevezett hibrid kutatások kialakítása, ahol a különböző adatfelvételi technikák előnyei ötvözhetők. Ennél a módszernél az adott célcsoport internetező tagjait online módon lehet elérni, míg a nem internetezőket hagyományosan (pl. személyesen vagy telefonon), aminek köszönhetően lerövidül a kutatási idő és költséghatékonyabbá válik a kutatás egésze. A másik kiemelt fejlesztési irány annak biztosítása, hogy az online válaszadók személyazonossága ellenőrizhető legyen, miközben nem sérül anonimitásuk a kutatási adatok elemzése során. Mindez garantálja, hogy személyes találkozás nélkül is megbízható adatokhoz juthassanak, gyorsan, egyszerűen, közvetlenül és a válaszadók számára kényelmes módon.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.