Az új  nemzet zászlajaAz új nemzet zászlaja fog születni -menyire hasonlít erre?(albán)Pár perccel ezelőtt a pristinai parlament közfelkiáltással (egyhagúlag) elfogadta, hogy Koszovo független, szabad szuverén állam.

Az új  nemzet zászlajaAz új nemzet zászlaja fog születni -menyire hasonlít erre?(albán)Pár perccel ezelőtt a pristinai parlament közfelkiáltással (egyhagúlag) elfogadta, hogy Koszovo független, szabad szuverén állam.

Hashim Thaci kormányfő beszédében a kérte az újonnan létrejövö államalakulat tagjait, hogy kultúrális sokszínűségüket őrizzék meg, úgy tűnik nem akar monokulturális albán, esetleg iszlám állam lenni. Beszédében üdvözölte, hogy az EU egyhangúlag elfogadta a misszió tervét – az előkészítő csoport már megérkezett – és ezzel segíti Koszovó demokratikus fejlődését és tervei megvalósítását.

Hashim Thaci kormányfőHashim Thaci kormányfő

A parlament elfogadta a függetlenségi nyilatkozatot, amely szerint a független Koszovó a béke és a stabilitás elkötelezett híve lesz. A nyilatkozat leszögezi, hogy Koszovó demokratikus, világi és többnemzetiségű társadalom "nemzetközi polgári és katonai jelenléttel"

A világ szakitópróbája most érkezik el igazán. Ha tárgyilagosan nézzük a dolgokat el kell ismernünk, Koszovo Jugoszlávia trianonja. Azaz egy olyan folyamat folytatódik – és reménykednek hogy inlkább tetőzik ezzel be – amely a jugoszláv államalakulat fölbomlása következtében indult be. Tito halála után látszott, hogy ezt mesterségesen tákolták össze, és borítékolva volt szétesése.

Az ország tragádiája, hogy ez nem a Milosevic időszakában, vagy a NATO-Jugoszláv haború alatt következett be, hanem egy lassa európaisadó juguszláv kormánynak kell lenyelnie ezt a békát. Mert ezt a nacionalista körök képesek igazi tragédiaként megélni. Itt a probléma az ellenreakciókban rejlik.

A szerb kormány bejelntette, hogy az elismerő államokat megbünteti.(ahogy a Nato parancsnokok mondanak köhög a bolha… kuc kuc.) De itt a kérdés hogyan? Ha a diplomacia kapcsolatokat egy szinttel lejjebb szállítja, akkor azt mindenki túl fogja élni.

De a térségben az orosz titkosszolgálat igencsan aktv, és nekik semmiképpen nincsen ínyükre egy ujabb eu és esetleg NATO barát a prosperitás minden jelvel rendelkező Albánia klón létrejötte. Ezért a térségben érezhetően megindultak a titkos műveletek.

Mit is eredményezhetnek ezek:

A koszovoi szervek felhergelésével és támogatásával ott önálló szerb parlament jöhet létre, esetleg egy ír vagy baszk tipusu terrorizmus kialakulásának borítékolásával.

Szerbia megszakítja EU és NATO kapcsolatait és védelmi szerződést köt Oroszországgal. Ez Európa sziviben egy olyan orosz enklávé létrejöttét eredményezheti, ahova katonai támaszpontokat, rakétarendszereket telepíthet Európa sakkbantartására, és elveszett érdekszférájának kikényszerítésére.

Az is boritekolható alternativa – pontosabban orosz cél lenne – hogy kitorjon egyfajta háború a Balkánon, lehetőleg úgy hogy Oroszország fenyegetésekkel semlegesíti az EU és a Nator erőit. Ennek a folyamatnak az enyhítésére hivták meg Putyint a Nato csúcsra, megpróbalva a tikos és gesztus diplomácia eszközeivel m3egegyezni vele. Az igaz megegyezés és a putyini siker az lenne, ha koszovóert cserébe az amerikaiak nem telepitenék Európábana z őt idegesitó cseh-lengyel rakétarendszert.

Az európai folyamatok esetében az akadályozó tényezők:

A cirusiak, akik a török területek függetlenedésétől félnek. De ennek ellenére megszavazták az EULEX- missziót.

A spanyolok akik a baszk szeparatistáktól féltek hasonlóképpen.

A szlovákok, akik a magyar nemzetiségtől rettegnek.

A románok, akik meg az erdélyi magyaroktól.

Ennek ellenére a kifele menő kommunikációban egységes volt a befogadáas az eu missziót illetően. De a valódi álláspont az, hogy az EU országok közöl valójában hányan fogadják el az új állam létrejöttét.

Az EU misszió biztopsítja azt a gyakorlati jogi támogatást, ami az új állam első pár évében a saját struktúra és klientura kiépítéséhez szükséges. Az ország adottságai nagyon jók, ha meg lehet védeni őket a küléső erőka álatl szított széthúzástól, akkor a modern Albániához hasonlóan feljlődő életképes állam, különösen ha az albán gazdasághoz hasonlóan elkerülik az egész európai rémálmot az agyon adóztatás csábító sziránjét.

jh

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük