2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kötelező biztosítási kampány: független alkuszok nélkül idén sem megy

4 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/6687"><img class="image thumbnail" src="/files/images/alkusz.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="38" /></a></span>Holnap, október 30-án immár tizennégy társaság tájékoztatja a hazai autósokat arról, hogy milyen tarifákkal köt velük kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) a következő évre. A várhatóan tovább bonyolódó tarifák alapján december 1-jéig lesz lehetősége mindenkinek a döntésre, hogy 2008-ban az eddigi biztosítójánál marad, vagy egy másik biztosítóval köt szerződést. </p><p> 

 

alkusz.thumbnailHolnap, október 30-án immár tizennégy társaság tájékoztatja a hazai autósokat arról, hogy milyen tarifákkal köt velük kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) a következő évre. A várhatóan tovább bonyolódó tarifák alapján december 1-jéig lesz lehetősége mindenkinek a döntésre, hogy 2008-ban az eddigi biztosítójánál marad, vagy egy másik biztosítóval köt szerződést.

 

 

alkusz.thumbnailHolnap, október 30-án immár tizennégy társaság tájékoztatja a hazai autósokat arról, hogy milyen tarifákkal köt velük kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) a következő évre. A várhatóan tovább bonyolódó tarifák alapján december 1-jéig lesz lehetősége mindenkinek a döntésre, hogy 2008-ban az eddigi biztosítójánál marad, vagy egy másik biztosítóval köt szerződést.

 

A kategóriák és kedvezmények halmazában való eligazodást az előző évekhez hasonlóan az idén is elsősorban a független alkuszok fogják biztosítani, akiken keresztül már eddig is a kötelező biztosítások több mint felét kötötték.

Az egyre összetettebb, összességében száz feletti (!) kedvezményt kínáló tavalyi tarifáknál vélhetően az idén sem kínál majd könnyebb eligazodást a biztosítók kínálata. Már az előző évben is ajándékok és nyereményjátékok színesítették a kampányt, az idén pedig a kampány hossza is megnövekedett, mivel volt olyan biztosító, amelyik október elején közzétette akciós tarifáit (rövidesen kiderül, jól jártak-e azok, akik összehasonlítási alap nélkül éltek is az előre hozott lehetőséggel). Az egyszerű eligazodást a független biztosítási alkuszok összehasonlító kalkulátorai biztosítják.

A független alkuszok egy csoportja az interneten működtetett díjkalkulációval egyúttal lehetőséget biztosít az interneten keresztüli szerződéskötésre is. Mások az interneten vagy az irodájukban működtetett kalkulátor adatai mellé a konzultációval is segített személyes szerződéskötés lehetőségét biztosítják. A személyes konzultáció azért is fontos lehet, mivel a kalkulátorok egyetlen szempontot, az árat veszik figyelembe. Ugyanakkor a szolgáltatás minősége ennél a biztosításfajtánál is fontos: bár a kgfb-nek nem a szerződők a kedvezményezettjei, a szerződés nem időben történő befogadása, a befizetésre szolgáló csekkek kései kiküldése, a zöldkártya-ügyintézés lassúsága a szerződést megkötőnek is sok kellemetlenséget okozhat. Egy alapos alkusznak feladata az ilyen kockázatokra is felhívni a figyelmet.

Az idei év fontos újítása, hogy a kártörténeti igazolások beszerzésének feladata az ügyfélről ezentúl a frissen szerződött biztosítóra száll. Az első alkalommal zajló folyamat eleve komoly zökkenőkkel járhat, ráadásul az idei az első év, amikor a megfigyelési időszak december 31-ig tart, vagyis a bonus-malus besorolások sok esetben már a felmondást követően változnak, ami komoly értetlenséget eredményezhet az ügyfelek körében. Fentiek miatt az esetek jelentős részében várhatóan a kártörténeti igazolások intézésében is szükség lesz az alkuszi közreműködésre.

Fontos hangsúlyozni, hogy a független biztosítási alkuszok a díjtáblázatok értelmezésével nem csupán a váltani készülő 400-600 ezer, hanem a biztosításukat várhatóan ugyanannál a biztosítónál megtartó több mint hárommillió ügyfél számára is segítséget jelentenek a mérlegelésben. Közreműködnek a teljes biztosítási folyamatban, mivel tájékoztatást adnak a különböző módozatokról, megbízás esetén a teendők jó részét elvégzik, és káresemény felmerülésekor is közreműködnek az ügyintézésben. Mindezen alkuszi szolgáltatások a biztosítási termékek díját nem befolyásolják.

„A biztosítási alkuszok szakértelmük és sajátos piaci helyzetük miatt a biztosítási piac megkerülhetetlen szereplői" – jelentette ki Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke. „Biztosítóktól való függetlenségük jelenti annak fő garanciáját, hogy elsődleges feladatukat, az ügyfelek érdekeinek képviseletét képesek maradéktalanul betölteni."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.