2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

UNICEF-szerepben ismét Budapesten Sir Roger Moore

7 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/6689"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep%2011.thumbnail.jpg" border="0" width="70" height="100" /></a></span> <p>2007.október 28-án tartotta tájékoztatóját a neves brit művész.  Második budapesti fellépéséről megtudtuk; az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF jószolgálati nagyköveteként lép fel ismét a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a két koncert, október 29-én és 30-án a Művészetek Palotájában kerül előadásra. </p><p>

  kep%2011.thumbnail

2007.október 28-án tartotta tájékoztatóját a neves brit művész.  Második budapesti fellépéséről megtudtuk; az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF jószolgálati nagyköveteként lép fel ismét a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a két koncert, október 29-én és 30-án a Művészetek Palotájában kerül előadásra.

  kep%2011.thumbnail

2007.október 28-án tartotta tájékoztatóját a neves brit művész.  Második budapesti fellépéséről megtudtuk; az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF jószolgálati nagyköveteként lép fel ismét a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a két koncert, október 29-én és 30-án a Művészetek Palotájában kerül előadásra.

Sir Roger Moore feleségével, Christinával érkezett a magyar fővárosba, akárcsak 2006 decemberében, amikor átadta  a megbízást a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár (NFZ) tagjainak az UNICEF jószolgálati nagyköveti tevékenységre.  Összesen így már több mint kétszázan birtokosai a címnek hazánkban, köztük

Halász Judit és Presser Gábor.

Sir Roger Moore, aki a közelmúltban töltötte be 80. életévét, a hangversenyeken Saint-Saëns, Az állatok farsangja c. művének lesz a narrátora.  Kocsis Zoltán főzeneigazgató vezényli a Filharmonikusokat, a műsoron hallható lesz még Glinka Ruszlán és Ludmilla c. művének nyitánya és Ravel átdolgozásában Muszorgszkij  Egy kiállítás képei c. szimfonikus költeménye is Frances Button szórakoztató szövegével, utóbbit Sir Roger Moore adja elő.

Az előadások bevételét a zenekar az UNICEF gyermekprogramjának javára ajánlotta fel, jótékony tevékenységüket ismerte el az UNICEF nagykövete címmel az elmúlt évben Sir Roger Moore.

Az ENSZ Gyermekalapja 1946-ban jött létre, s ma a világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete, programjai évente több millió gyermek életét mentik meg.  Programjait kizárólag kormányok önkéntes hozzájárulásából, magánadományokból, UNICEF képeslapok és ajándéktárgyak eladásából finanszírozza.  6 millió adományozója,

több százezer önkéntese van, a bevételek több mint egyharmada a magánszektorból származik.

A fejlett országok nem célországai az UNICEF-nek, ezekben társadalmi szervezetek, un. nemzeti bizottságok képviselik, jelenleg 36 országban dolgozik ilyen bizottság.  Magyarországi szervezete;  az UNICEF Magyar Bizottsága,  az 1970-es évek közepén jött létre,  1999-ben kapta meg a közhasznú besorolást.

Tevékenysége nyomán az elmúlt hat évtized alatt egyharmadára csökkent a gyermekhalandóság, a védőoltás-programokkal pedig a gyerekek 75%-a megkapja a legfontosabb védőoltásokat (korábban ez 20% volt),  a gyermekek 85%-át beiskolázzák (korábban 50%-át).

Az UNICEF jószolgálati nagyköveti tisztet mintegy fél évszázada a Gyermekalap hozta létre, hogy megfelelő keretet adhasson Danny Kay, az ismert amerikai komikus segítő tevékenységének.  Jelenleg Sir Roger Moore a rangidős UNICEF nagykövet, de ezt a címet viseli pl. Mia Farrow, Shakira és David Beckham is.  Magyarországi nagykövetei a szervezetnek;  Halász Judit,  Presser Gábor és a Nemzeti Filharmonikusok.

Maga Roger Moore 1991 óta tölti be nagyköveti tisztét, (a poszton elődje a néhai Audrey Hepburn volt), elmondta, munkája kezdete óta arra törekedett, hogy felhívja a világ figyelmét a fejlődő országok szegénysorsú gyermekeire, akik közül 30 ezren halnak meg naponta betegségekben.

Az összesített statisztikai jelentések számai beszámolnak előrehaladásról, de Moore, mint mondta, rossz matematikusként, mindig inkább az arcokat, sorsokat kereste a statisztika számai mögött,  ezért utazik küldetésében országról országra, s „koldul" segítséget, saját kifejezésével. 

Az Angyal tv-sorozat és a hét James Bond film főszereplője 5-600 filmben működött közre,  mostani küldetésében számtalan jelentős eseményen képviselte az UNICEF-et és nagyszabású adománygyűjtő kampányok „arca" volt.

Az UNICEF-nek jelentős gyermekvédelmi programjai futnak utcagyerekek védelmére Brazíliában, egészségügyi és oktatási programként Ghánában, Zambiában,  az AIDS ellenes megelőző programok pedig Kínában és Közép-Amerikában, Sir Roger Moore szívesen és gyakran látogat ezekbe az országokba küldetése során.

Moore az utóbbi években kiemelt feladatot lát el a jódhiány megelőzésének és az AIDS-árvák helyzetének javítását szolgáló kampányban.  Tiszteletbeli elnöke a Kiwani Klubnak, amelynek jódhiány-programja keretében 90 országban mintegy 80 millió dollárt adományoztak annak felszámolására.

Elmondta, sokszor volt zavarban, amikor szembesült a szenvedésekkel, s elképedt, amikor az AIDS veszélyével kapcsolatos messzemenő tájékozatlansággal találkozott,  olyan hiedelemmel pl., hogy a szűzzel töltött éjszaka megvéd az AIDS betegség előrehaladásától. Kifejtette, a tudatlanságon segíteni kell, jó iskola kell, tanárokkal, felszereléssel, higiénés körülmények kiépítésével. Olyan iskolák kellenek, ahol ezen körülmények között ebédet is adnak a gyerekeknek, akár az anyák is összejönnek benne a főzéshez, így ők is előbbre léphetnek a vonatkozó ismeretekben.

Végzetes kórnak számít ma a malária is, szúnyoghálók vásárlásával kívánnak segíteni a veszélyeztetett gyermekeken.  Sir Roger Moore emlékeztetett, ebben a témakörben tavaly sikerült „kisírni" a magyar államtól egymillió dollár értékű adományt az érintett országoknak. 

Ismertségével támogatta a művész az UNICEF és a FIFA közös AIDS megelőzési kampányát, valamint a British Airways kampányát, melyben 10 év alatt 30 millió dollárt gyűjtöttek össze a fedélzeten az UNICEF gyermekprogramok támogatására.

Sir Roger szenvedélyesen gyűjti az UNICEF gyermekprogramjai számára a támogatásokat, születésnapja alkalmából arra kérte rajongóit, a neki szánt ajándékok helyett küldjenek adományt az UNICEF-nek.

Fontos feladatának tekinti a társadalom mozgósítását a gyermekek kizsákmányolása (gyermekmunka) és kihasználása, a gyerekek szexuális kihasználása, a gyermekpornográfia ellen. 

Sir Roger Moore számos elismerést és kitüntetést kapott humanitárius munkájáért,  2003-ban a királynő lovaggá ütötte, s a közeli napokban New Yorkban megkapta az ENSZ Dag Hammarksjöld-díját.

Kovács Géza,  a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója a tájékoztatón emlékeztetett Radványi Géza filmjére,

a Valahol Európában c. alkotásra, a gyermekek abban megfogalmazott gondjai indították jótékonysági akciókra a testületet. 

A főigazgató bejelentése: 

-a két UNICEF koncertről DVD készül, amelyet már karácsony előtt piacra kívánnak vinni,  a koncertek bevétele és a DVD-k értékesítéséből származó pénz a Gyermekalaphoz kerül,

-Kocsis Zoltán irányításával készülnek a Bartók Új Sorozat felvételei,  a Bartók jogok jogdíjainak örököse, Vásárhelyi Gábor  a sorozatot érintő jogdíjak 10 százalékát a jogok végső lejártáig (2015) ugyancsak az UNICEF-nek ajánlja. 

A koncert meghallgatható a  classiclive.com  internetes helyen,  televíziós felvételét 2007. december 22-én este,  18 órakor sugározza a   Magyar Televízió 1-es csatornája, ebben az időben egy adományvonalat is hívni lehet majd. 

Október 29-én  Sir Roger Moore egy angyalföldi bölcsődébe látogat, ahol a gyermekek a náluk rosszabb sorban lévő kortársaik számára rendszeresen gyűjtenek.  Blahó András, az UNICEF magyar bizottságának elnöke közölte, megállapodásra jutottak Magyar Nemzeti Bankkal, hogy a márciusban bevonásra kerülő egy- és kétforintosok révén is segítséget kap a Gyermekalap.

http://www.roger-moore.com/

http://www.unicef.hu/

www.unicef.hu/unicef-magyarbizottsag.jsp

http://www.filharmonikusok.hu/

www.hunphilharmonic.org.hu/ 

Harmat Lajos

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.