Magyarország ad otthont 2010 augusztusában az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozónak, valamint ennek az eseménynek kiemelt részeként a X. Jubileumi Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszusnak. A rendezvénysorozat bemutatójára 2009. november 27-én került sor a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban – tájékoztatta az OGH hírügynökséget dr. Süth Miklós, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős szakállamtitkár és dr. Búza László, az európai egyesületként bejegyzett FOODLAWMENT Európai Élelmiszerlánc Parlament elnöke.        

 

Magyarország ad otthont 2010 augusztusában az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozónak, valamint ennek az eseménynek kiemelt részeként a X. Jubileumi Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszusnak. A rendezvénysorozat bemutatójára 2009. november 27-én került sor a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban – tájékoztatta az OGH hírügynökséget dr. Süth Miklós, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős szakállamtitkár és dr. Búza László, az európai egyesületként bejegyzett FOODLAWMENT Európai Élelmiszerlánc Parlament elnöke.        

A világtalálkozóra meghívást kapnak a világ kiemelkedő élelmiszergazdasággal rendelkező országai, azok szakemberei, ám a szemléletformálást legfontosabb célként kitűző eseménysorozat legalapvetőbb koncepciója, hogy a fogyasztók, a vállalkozók, a hatóságok, az oktatás és a tudomány egymásra találjon, és közös úton haladjon a jövőben.

„A FOODLAWMENT az élelmiszerláncot olyan speciális folyamatként értelmezi, amelyben a fogyasztó, a vállalkozó, a hatóság, valamint az oktatás és a tudomány kölcsönösségen alapuló együttműködése nélkülözhetetlen. Az élelmiszereket bizalmi termékként és stratégiai fontosságú árucikként kell kezelnünk. Az elégséges mennyiség, a biztonságosság, az egyenletes jó (vagy éppen különleges-) minőség, a nyomonkövethetőség, a tisztességes piaci magatartás, s a fenntarthatóság olyan szempontok, amelyeket a jövőben egy ország sem hagyhat figyelmen kívül, ezeket biztosítani a globalizálódó gazdaságban azonban csak nemzetközi összefogással lehet. Erre mutat példát az Európai Élelmiszerlánc Parlament." – hívta fel a figyelmet dr. Búza László, az Európai Élelmiszerlánc Parlament elnöke. A kiemelten közhasznú európai egyesület bizottságai az egészségmegőrzést, a betegségmegelőzést, a tudományos kutató tevékenységet, a nevelést és oktatást, a képességfejlesztést, ismeretterjesztést, a természetvédelmet, állatvédelmet, a környezetvédelmet, a fogyasztóvédelmet valamint a vidékfejlesztést érintő kérdésekkel foglalkoznak.

A szervezők a 2010-es eseményeket be kívánják ágyazni egy hosszabb távú – 2012-ig, azaz egymást követő három évben zajló – 10 napos és 10 szakmai, illetve nagyközönségnek szánt eseményt tartalmazó sorozatba, amely lehetőséget nyújt arra, hogy az általunk fontosnak gondolt kérdések folyamatosan a szakmai és a fogyasztói kommunikáció homlokterében legyenek. Ezek a fórumok hazai és nemzetközi szinten szólítják meg az élelmiszerlánc szereplőit. A rendezvénysorozatra több mint 180 országból hívnak meg vendégeket – emelte ki dr. Süth Miklós, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős szakállamtitkár.

„A szakmai eseményekre a már említett, mintegy 180 együttműködő országból 1500-2000 szakembert várunk (a videokonferencia és hírszolgálati elemek segítségével a virtuálisan bekapcsolódó résztvevőket nem számolva). A nagyközönségnek szánt, fesztivál jellegű események látogatottsága elérheti a 250.000 főt, s abban bízunk, hogy a rendezvénysorozat üzenetei még több emberhez eljutnak majd – mondta dr. Búza László.         

A szakmai és kommunikációs célok ismertetése kapcsán dr. Süth Miklós szakállamtitkár kiemelte: „Az életünk minőségét legalább 75%-ban az általunk elfogyasztott élelmiszerek minősége határozza meg. Amennyiben ennek filozófiáját megértjük, elfogadjuk és alkalmazzuk, egészséges, elégedett, hosszú és teljes életet élhetünk. Szeretnénk, ha a hazai élelmiszerlánc ezt a pozitív üzenetet közvetítené a világ számára. Ez egy olyan kihívás, amelyet gazdag erőforrásainkra – természeti kincseinkre, szaktudásunkra és hagyományainkra – támaszkodva teljesíteni tudunk, azonban hitelessé csak az ágazat egészének összefogása és elkötelezett, hosszú távú célokat követő munkája teheti."

Dr. Búza László szerint túlságosan jók a magyar élelmiszerlánc adottságai, az abban érdekeltek tudása, illetve világszinten mérve túlságosan kevés az országunkban megtermelhető élelmiszer, hogy átlagos, vagy olcsó minőségű produktumok előállításával, piacra helyezésével, kommunikációjával vesztegessük el erőforrásainkat. Fontos cél lenne erősíteni, hogy itthon, Európa szívében – a magyar kultúrtáj, a vidék, a turizmus adta lehetőségek között – juttathassuk el a magyar élelmiszereket – mint élmény-termékeket, élmény-szolgáltatásokat -, az ide látogató, s a kifejezetten ezért ide utazó fogyasztókhoz.             
 

Foodlawment
http://www.foodlawment.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=28

 O|G|H  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük