2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Közszolgálat, közösen – a Múzeumok Éjszakáján

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51209"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/regihirado.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="69" /></a></span>Ugye kíváncsi arra, hogy elődeink milyen készülékek segítségével tájékozódhattak a világ eseményeiről, a II. világháborúról és 1956-ról? Felismerné Ön az egykori tévéhíradó főcímében látható kamerát?

regihirado.thumbnailUgye kíváncsi arra, hogy elődeink milyen készülékek segítségével tájékozódhattak a világ eseményeiről, a II. világháborúról és 1956-ról? Felismerné Ön az egykori tévéhíradó főcímében látható kamerát?

regihirado.thumbnailUgye kíváncsi arra, hogy elődeink milyen készülékek segítségével tájékozódhattak a világ eseményeiről, a II. világháborúról és 1956-ról? Felismerné Ön az egykori tévéhíradó főcímében látható kamerát?

Mindezekre a kérdésekre választ kaphat, ha 2011. június 24-én, pénteken ellátogat a VIII. kerületi Pollack Mihály térre, ahol megnyílik az ország első és egyetlen, tematikusan berendezett, a rádiózás és televíziózás történetét bemutató múzeuma. A kiállításon megelevenedik a magyarországi rádiós és televíziós műsorszolgáltatás kezdete, és a zűrzavaros huszadik század, amely a széleskörű kommunikáció térhódításának a százada is volt, és ahol óriási szerep jutott a rádiózásnak és a televíziózásnak. A bemutatott elektromos és mechanikus gramofonok, lemezjátszók, szalagos magnók és más készülékek az 1900-as évektől napjainkig nyújtanak áttekintést a rádiózás és televíziózás műszaki világáról. A gyűjteményben található Orion, Videoton, Terta, RÁVA, Philips, Telefunken, Siemens, Fővárosi Finommechanikai Vállalat, BRG, Standard, Radiola, Eumig, Elprom, EAW, RFT, Grundig, EKA és Orion-EMG készülékek látványa és hangja kiválóan reprezentálja a kort, amelyben gyártották és felhasználták őket. Korabeli bútorokkal és berendezésekkel időutazást tehetünk a hatvanas és nyolcvanas évek világát idéző rádió- és televízió-stúdiókba. Egy monitoron látható például az első emberi arc, amely 1953-ban a magyar éterben megjelent, és az a gép, amely 56 évvel ezelőtt közvetítette a kísérleti műsort. A múltidézést a múzeumban meghallgatható archív felvételek és sajtódokumentumok teszik teljessé.

 

A Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban külön sarkot kap az MTI is: itt egy nagyérzékenységű, szekrénybe szerelhető rádióvevő berendezés, egy lyukszalagos távíró, egy mahagónifából és rézből készült, stilizált Morse-jeladó és egy öreg telexgép lesz látható. A háttérfalon a hírügynökség történelmi fotói, valamint szakmai díjai idézik fel a Magyar Távirati Iroda százharminc éves múltját.

A látogatók a Duna Televízió történetével is megismerkedhetnek: megtudhatják, hogyan jött létre és vált a határon túli magyarság legfontosabb tájékozódási csatornájává a közszolgálati adó. A nézők elismerésének kézzelfogható bizonyítéka a Múzeumban látható három Hot Bird Közönségdíj, de ugyanitt megtaláljuk a közel két évtizedes múlttal rendelkező Nemzet Televíziója számos szakmai elismerését is.

 

A Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum megnyitóján, 17.30-kor Dr. Böröcz István, az újjáalakult közmédia-rendszer vezérigazgatójának beszéde hangzik majd el. Díszmeghívottunk lesz Dr. Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester, de a látogatók találkozhatnak a magyar médiatörténet legendás nagy alakjaival, valamint az ifjú generáció képviselőivel is, hiszen itt lesz Kertész Zsuzsa, Gaskó Balázs (MTV), Hanák Gábor, Morvai Noémi (Duna TV), valamint Dr. Bőzsőny Ferenc és P. Debrenti Piroska (Magyar Rádió).

 

Élő Kívánságkosár délelőtt és este

 

A múzeumi program mellett a közszolgálati médiumok a Duna TV népszerű zenés műsorával várják vendégeiket 11.30-tól 14.00 óráig, és este fél hat után is. A Pollack Mihály téren felállított színpadon élőben találkozhatnak az érdeklődők népszerű műsorvezetőinkkel, és élvezhetik a nézők kívánságai alapján összeállított produkciókat, sőt, a helyszínen is rögzítjük és teljesítjük a nézők kéréseit. A Kívánságkosár esti adása a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum ünnepélyes megnyitójával kezdődik, majd a hat órai Híradó után a gyermekekhez szól. Segítségére lesz ebben az életnagyságú Tévémaci. Valljuk be, őt mindenki szeretné személyesen is megismerni. Mi vele nőttünk fel…

 

A média közösséget épít, értékeket közvetít, hagyományokat tart életben… A közszolgálat felelőssége a fogyasztói társadalomban nagyobb, mint valaha. A Kívánságkosár minden hétköznap 11:30-tól 14 óráig jelentkező műsor. Zenével, beszélgetéssel, programajánlatokkal, szívhez szóló jókívánságokkal színesíti a Duna TV nézőinek életét. Az alkotók büszkék arra, hogy a levélírók a „magyarságot összekötő hídként" emlegetik a műsort. Vendégeinkkel többek között arról is beszélgetünk majd, mit jelentett és jelent határon túli testvéreinknek a magyar szó, főként most, amikor már Európai Unióban gondolkodunk? Ha kíváncsi a válaszokra, legyen ott velünk – és az 1988-as Ki Mit Tud?-döntős Swetter zenekarral, amely az est tiszteletére látványos elemekkel fűszerezi a műsort. Hátha éppen az Ön által küldött dal csendül majd fel a téren, és a Duna TV képernyőjén.

 

A délelőtti Kívánságkosár után, délután kettőtől a gyermeksarok és a vásári forgatag mellett izgalmas televíziós és rádiós játékok várják a látogatók a Pollack Mihály téren. A Magyar Rádió közvetítő kocsiban berendezett stúdiójában az érdeklődők részt vehetnek a „Saját hangja, vigye haza" játékban. A játékra vállalkozók most kipróbálhatják műsorvezetőként magukat, hiszen mikrofonhoz jutnak – saját felvételeiket pedig szakemberek segítségével régi szünetjelekkel, szignálokkal, híres archív konferálásokkal keverhetik, s az elkészült anyagot CD-n hazavihetik emlékbe. 

 

A tér egy nagy tévé-stúdióvá alakul: a látogatók közvetlen közelről tekinthetik meg, sőt, használhatják a Duna Televízióból és a Magyar Televízióból ismerős díszleteket. Ezúttal beülhetnek a hír-, sport-, kulturális- és gyermekműsorok kulisszái közé, s kipróbálhatják, hogy milyen híreket olvasni a súgógépről. Ne felejtsenek el fényképezőgépet hozni, hogy megörökítsék magukat televíziós műsorvezetőinkkel. Banner Géza, Morvai Noémi, Asbóth József, Kalocsai Andrea, Menczer Tamás, Bobák Róbert, Barkó Judit, Csáky Zoltán és Gaskó Balázs felváltva várják Önöket a nap folyamán egy kis beszélgetésre!

 

Programok a Pollack Mihály téren:

11.30 – 14.00:  Kívánságkosár – a Duna Televízió népszerű műsora élőben

17:30: A Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum nyilvános megnyitója

18.10: Esti élő Kívánságkosár

Helyszín: 1088 Budapest, Pollack Mihály tér 8-10. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.