2022.október.03. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Krisna völgy -Öko völgy

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/22437"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Fokep54.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>  <p>Mit tud adni a Krisna-tudat a társadalomnak? Mi a Krisna-tudat küldetése? A Somogyvámosi Krisna-völgy fejlesztései, és az Öko-völgy program bemutatása volt a 2009. január 20.-i sajtótájékoztató témája, melyet a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége tartott. </p><p>

fokep54.thumbnail 

Mit tud adni a Krisna-tudat a társadalomnak? Mi a Krisna-tudat küldetése? A Somogyvámosi Krisna-völgy fejlesztései, és az Öko-völgy program bemutatása volt a 2009. január 20.-i sajtótájékoztató témája, melyet a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége tartott.

fokep54.thumbnail 

Mit tud adni a Krisna-tudat a társadalomnak? Mi a Krisna-tudat küldetése? A Somogyvámosi Krisna-völgy fejlesztései, és az Öko-völgy program bemutatása volt a 2009. január 20.-i sajtótájékoztató témája, melyet a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége tartott.

A köszöntő elmondása után Tornóczky Gusztáv (Govardhana Dász) arról beszélt, hogy mit adhat a Krisna-tudat a társadalomnak. Lelkiséget, szociális gondolkodást, egészséges életmódot, turisztikai látnivalót, tudományos együttműködést, oktatást. Hogy mindez mit jelent, a tájékoztató alatt folyamatosan bontakozott ki előttünk.

hosszú zoltánHosszú ZoltánMegtudhattuk mit is jelent vaisnavának (Krisna-tudatú hívő) lenni, bepillantást kaphattunk a védikus irodalom alapjaiba. Tornóczky Gusztáv kommunikációs referens beszélt az ételosztásról is, mely nem csak ünnepek alatt, hanem minden nap segít a rászoruló, éhező embereknek. Előadásában helyet kapott az egészséges életmód, a jóga (testi és meditációs), és az ayurvéda (védikus orvostudomány) fogalma is. A Krisna-hívők fontosnak tartják, a turisztikai látnivalókon túlmenően a kulturális értékek – indiai tánc, zene, kultúra, irodalom, szobrászat- bemutatását is. Govardhana felhívta figyelmünket a különböző rendezvényekre, konferenciákra is, mint amilyen a Létkérdés Konferencia, vagy a Védikus Tudományok Kutatóközpontjának rendezvényei.

kun andrásKun AndrásMegemlítendő az is, hogy a Krina-hívők igen fontosnak tartják más egyházakkal a kapcsolattartást, együttműködést.

A nappali és levelező oktatást biztosító Bhativedenta Hittudományi Főiskola pedig immáron 10. éve várja a főiskolai, vagy tanfolyami szinten érdeklődő diákokat (nem csak Krisna-tudatú hívőket!).

sivarama szvamiSivarama SzvamiSivarama Szvámi a Magyarországi Krisna-tudatú hívők közösségének vezető lelkésze, a Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm alapítója beszélt a világban zajló állandó, és a most kiélesedő válságról is. Elmondta, hogy a válság létezik, de a megoldáshoz az okokat kell felkutatni. Jogunk lenne szabadnak lenni, de a válság rabjai vagyunk. Az embereknek máshogy kellene cselekednie, gondolkodnia. Ahelyett, hogy hajszoljuk az élvezeteket, mohón arra törekszünk, hogy az anyagi javak által érjünk el boldogságot, fel kell ismernünk, mit teszünk. Körülöttünk egy mesterséges gazdasági élet van, túlzott fogyasztás, felesleges, luxus dolgok. Sokszor olyan termékeket vásárolunk -akár hitelből is- melyek teljesen feleslegesek, nem szükségesek a mindennapi életünkhöz, és emellett pedig más országokban éheznek.

maha mantraMaha MantraMegoldás lehet elfogadni a visszatartott életet, azokat a termékeket vásárolva, melyekre igazán szükségünk van, valamint megoldás lehet az önfenntartó, ökológiai gazdálkodás is. Fontos, hogy mindenkinek legyen elég, és ne legyen se túl sok, se túl kevés senkinek.

tornóczky gusztávTornóczky GusztávHosszú Zoltán (Radha Krsna Dász) idegenforgalmi vezető a Somogyvámosi Krisna-völgy jelenéről, és a fejlesztések révén a jövőjéről beszélt. 15 éve épült a 230 hektáros völgy, jelenleg 130 lakosa, és 53 épülete van. A Biofarmra környezettudatosság jellemző az egyén, a társadalom, és a környezet szintjén egyaránt. Képeket láthattunk a völgyről, az épületekről, a mezőgazdaságról, szentélyekről.

A lakosok egyik célja az ökoszisztéma produktivitásának növelése, de nem úgy, hogy azt tönkretéve minél többet vegyenek el a környezettől. A fejlesztés fontos szempontjai a fenntarthatóság, önfenntartás, természeti adottságok megőrzése, és a turizmus, területe pedig a szociális ellátástól kezdve az oktatáson át, a mezőgazdaság, természetes energiaforrások gyakorlata. Szó esett a tervezett Ayurvédikus klinikáról és a szennyvíztisztítóról is. Hosszú Zoltán elmondta, hogy 15 éve a kutak vize még ihatatlan volt, de a biogazdálkodásnak köszönhetően ezen kutak vize ihatóvá vált, még a gyermekek számára is. Megtudhattuk, hogy a biogazdálkodás olyan sikeres, hogy a termés mennyisége sokkal több, mint amennyit a lakók el tudnak fogyasztani.

Áramot, vezetékes vizet a völgyben nem használnak- néhány kivétel a turisták kényelmére van csak- szél-, nap-, vízenergiát hasznosítanak, kézzel mosnak, fával tüzelnek, hagyományos ekével, ökrökkel szántanak.

Kun András tudományos igazgató az Öko-völgy programról beszélt. Hallhattunk a klímaváltozásról, környezeti válságról, és ezekhez kapcsolódóan a pénzügyi-, energia-, és élelmiszer-válságról. Megoldásként a fenntarthatóság gyakorlatát részletezte természetesen Krisna-völgyi példák alapján. Szó volt a már említett energiaforrásokról, a természet-, környezet védelméről, és, hogy ezek révén a völgy környezete, élővilága folyamatosan regenerálódik.

Kun András elmondta, hogy részt vesznek különböző projektekben, kutatási programokban, konferenciák szervezésében, de lehetőség van arra is, hogy pl. egy környezetvédelmi mérnök a völgyben készítse el szakdolgozatát.

Úgy gondolom, hogy a sajtótájékoztatón egy olyan -társadalom felé is- nyitott közösséget mutattak be a résztvevő Krisna-tudatú hívők, melynek célja a vallásuk gyakorlása  – Isten szolgálata, lelki élet- mellett a környezetünk, világunk védelme, a rászoruló emberek segítése. Ügyelnek arra, hogy szükségleteik kielégítése ne veszélyeztesse az ökoszisztémát.

A farmról látott képek bizonyítják, hogy egy csodálatos -nem Krisna hívők számára is értékeket nyújtó- falut sikerült létrehozniuk. Megemlítendő, hogy a Budapesti Templom is nyitott arra, hogy érdeklődőket fogadjon. A Krisna tudatról többet tudhatnak meg a http://www.krisna.hu/ oldalról, vagy ha összetalálkoznak egy Krisna-tudatú hívővel az utcán, higgyék el nekem, szívesen fognak Ők is válaszolni hitük iránt érdeklődő kérdéseikre.

Németh Krisztina

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.