2023.szeptember.26. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kubában először engedélyezték karácsonyi szentmisék bemutatását a börtönökben.

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21710"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep.thumbnail_51.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>50 évvel a kubai forradalom győzelme után a hatóságok első alkalommal adtak engedélyt arra, hogy december 25-én délelőtt szentmisét mutassanak be a szigetország néhány börtönében.</p><p>

kep.thumbnail 5150 évvel a kubai forradalom győzelme után a hatóságok első alkalommal adtak engedélyt arra, hogy december 25-én délelőtt szentmisét mutassanak be a szigetország néhány börtönében.

kep.thumbnail 5150 évvel a kubai forradalom győzelme után a hatóságok első alkalommal adtak engedélyt arra, hogy december 25-én délelőtt szentmisét mutassanak be a szigetország néhány börtönében.

Ebben a kiváltságban részesült a havannai érsek, Jaime Ortega bíboros is. Félix Hernandez atya, aki néhány szeminaristával együtt elkísérte a bíborost a kubai főváros legnagyobb börtönébe, elmondta, hogy a fegyház vezetősége nagy tisztelettel fogadta Ortega bíborost, és leírhatatlan volt az öröme annak a 17 fogolynak, akik jelen lehettek a karácsonyi szentmisén. A 2008-as esztendő karácsonya emlékezetes marad a kubai katolikus egyház és főként azok számára, akik immár 20 éve fáradoznak azon, hogy lelkipásztori ellátást adjanak a kubai börtönök lakóinak.

2008. évi karácsonyi üzenetében Jaime Ortega bíboros reményének adott hangot, „hogy a következő évben még több ajándékot hoz a kis Jézus a kubai egyház számára. A reménység arra szól, hogy Isten szeret bennünket, hogy szeretetből eljött közénk, hogy szeretetből legyőzte a halált, ma és mindig jelen van a történelemben."

Havannán kívül több más kubai büntető intézetben tartottak karácsonyi szentmisét, köztük Santiago de Cuba, Santa Clara és Camagüy fegyházaiban. Itt emlékeztetünk arra, hogy 2007 júliusában a kubai főváros látta vendégül a latin-amerikai püspöki karok rendes közgyűlését, amely során érintették a börtönpasztoráció kérdését is. Konkrétan felkérték a hatóságokat, hogy ne nehezítsék ezt a fontos egyházi szolgálatot adminisztratív és megszorító intézkedésekkel.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.