50 évvel a kubai forradalom győzelme után a hatóságok első alkalommal adtak engedélyt arra, hogy december 25-én délelőtt szentmisét mutassanak be a szigetország néhány börtönében.

50 évvel a kubai forradalom győzelme után a hatóságok első alkalommal adtak engedélyt arra, hogy december 25-én délelőtt szentmisét mutassanak be a szigetország néhány börtönében.

Ebben a kiváltságban részesült a havannai érsek, Jaime Ortega bíboros is. Félix Hernandez atya, aki néhány szeminaristával együtt elkísérte a bíborost a kubai főváros legnagyobb börtönébe, elmondta, hogy a fegyház vezetősége nagy tisztelettel fogadta Ortega bíborost, és leírhatatlan volt az öröme annak a 17 fogolynak, akik jelen lehettek a karácsonyi szentmisén. A 2008-as esztendő karácsonya emlékezetes marad a kubai katolikus egyház és főként azok számára, akik immár 20 éve fáradoznak azon, hogy lelkipásztori ellátást adjanak a kubai börtönök lakóinak.

2008. évi karácsonyi üzenetében Jaime Ortega bíboros reményének adott hangot, „hogy a következő évben még több ajándékot hoz a kis Jézus a kubai egyház számára. A reménység arra szól, hogy Isten szeret bennünket, hogy szeretetből eljött közénk, hogy szeretetből legyőzte a halált, ma és mindig jelen van a történelemben."

Havannán kívül több más kubai büntető intézetben tartottak karácsonyi szentmisét, köztük Santiago de Cuba, Santa Clara és Camagüy fegyházaiban. Itt emlékeztetünk arra, hogy 2007 júliusában a kubai főváros látta vendégül a latin-amerikai püspöki karok rendes közgyűlését, amely során érintették a börtönpasztoráció kérdését is. Konkrétan felkérték a hatóságokat, hogy ne nehezítsék ezt a fontos egyházi szolgálatot adminisztratív és megszorító intézkedésekkel.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük