A Goodyear Dunlop Tires Magyarország folytatta 2014-ben kezdődött támogatási együttműködését a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattal, újabb járműveiket szerelte fel abroncsokkal.

 

A Goodyear Dunlop Tires Magyarország folytatta 2014-ben kezdődött támogatási együttműködését a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattal, újabb járműveiket szerelte fel abroncsokkal.

 

A mentőszolgálat terepjáróját korábban Wrangler AT/SA+ gumiabronccsal látták el, most pedig a csapatszállító és a kutyákat szállító járművekhez adományoztak Dunlop Winter Response 2 és Winter Sport 5 abroncsokat. Az abroncsok felszerelése szintén adományként a Goodyear gumi és autószerviz hálózata, a Premiohoz tartozó maglódi Kiss Gumi Kft. jóvoltából történt meg.

 

A Goodyear egy különleges lánctalpas járművet is adományozott a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnak. Az egyszemélyes, speciális jármű elsősorban az autóval megközelíthetetlen utakon, erdei felderítések során jelent segítséget az életmentésben, gyorsítva és megkönnyítve a mentőszolgálat tagjainak helyszínre érkezését.

 

Cél, hogy a mentők is biztonságosan jussanak el a mentési helyszínekre

A solymári központú Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat fő profilja az emberélet mentés, sőt a bajbajutott állatok mentése is felkerült a palettájukra. Életek múlnak tehát azon, hogy odaérnek-e egy helyszínre, mert őket akkor hívják, amikor a mentésben résztvevő erők számára elfogynak a járható utak. Feladatuk komplex, hiszen minden mentés azzal kezdődik, hogy kéklámpával hosszú kilométereken át vonulnak a helyszínre, majd percekkel később már földutakon száguldanak és végül a sokszor térdig érő sárban küzdik fel magukat egy hegytetőre. Ebben a munkában nehéz olyan megbízható társat találni, mint aki rájuk is vigyáz ezekben a pillanatokban, hiszen az autójukon az a négy, a Goodyeartől 2014-ben támogatásként kapott Wrangler AT/SA+ abroncs garantálja azt, hogy a bajbajutottat is megmentsék és azt is, hogy kollégáik is biztonságban hazajuthassanak.

A csapatszállító és a mentőkutyákat szállító járműveik biztonságos közlekedésének elősegítése érdekében most egy Dunlop Winter Response 2 és egy Dunlop Winter Sport 5 abroncs készletet adott át Baran Zsuzsanna és Majtényi Dániel a Goodyear Dunlop Tires Magyarország Kft. képviseletében.

 

A Goodyear által adományozott lánctalpas járművel jutnak el az autóval megközelíthetetlen helyekre is

Sok esetben azonban a mentés helyszíne nem közelíthető meg autóval, így a mentőszolgálat emberei gyalogosan is kénytelenek voltak hosszú utakat megtenni hegyvidéki területeken. Ezekben az esetekben nyújt hatalmas segítséget az a különleges, lánctalpas jármű, amely a Goodyear támogatásaként került a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálathoz.

 „A 2013-as, március 15-i hosszú hétvége alatt kialakult komoly hóhelyzet teremtette meg az igényt egy olyan speciális jármű iránt, amellyel a hó miatt veszteglő kocsisorok között lehet közlekedni. A leginkább egy gördeszkához hasonlítható lánctalpas jármű további előnye, az autóval megközelíthetetlen terepeken, erdőben, hegyi ösvényeken is bevethető, az erdei utakon lezárt sorompók alatt is át tud menni, tovább gyorsítva kollégáink helyszínre érkezését. A jármű egy gokartmotorral működik, viszonylag gyorsan, akár 40-45 km/h-val is tud haladni, bár a nehezített útviszonyok leginkább 20 km/h sebességet engednek meg. Méretéből adódóan egy személyt bír el, azonban a mentőszolgálat által legyártott, mögé szerelhető plató plusz egy személy vagy felszerelés szállítását is lehetővé teszi – monda el Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője. 

A lánctalpas járművet több alkalommal is alkalmazták sikerrel mentés során. 2015 őszén két túrázó riasztotta a mentőszolgálatot, miután Normafáról Budaörs felé tartva hasadékba csúsztak, pontos helyzetüket azonban nem tudták meghatározni. A mentőszolgálat embereinek és a rendőrségnek ezért nagy területet kellett átfésülniük, ebben komoly segítségükre volt a lánctalpas jármű. „A hat órás mentés során a járművel jártuk végig az összes olyan erdei utat, ahol a túrázók jártak" – számolt be az esetről Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője. „A jármű tökéletesen működik, beváltotta a hozzá fűzött reményeket".

 

Az abroncsok, melyeken az életmentők élete is múlik

 

  • Wrangler AT/SA+ abroncsok

A Goodyear Wrangler AT/SA+ abroncsokban SilentArmor Technológiát alkalmaznak, mely kiváló teljesítményt nyújt a négykerék-meghajtású járművek vezetőinek mind terepen, mind közúton. A Goodyear SilentArmor technológiának köszönhetően a legnehezebb terep sem jelenthet akadályt. A Wrangler AT/SA+ gumiabroncs belseje az acélnál ötször erősebb anyagból, DuPontTM Kevlar®; keverékből készült. A megerősített oldalfalak jobban ellenállnak az éles tárgyaknak és a defektnek.

A Wrangler AT/SA+ dupla acél övvel rendelkezik, mely véd az éles tárgyak okozta sérülések ellen úgy, hogy közben segít elnyelni a menetzajt. A futófelületi kialakítás is nagy szerepet játszik abban, hogy a Wrangler AT / SA+ gumiabronccsal élvezhetőbb az utazás. A nagyobb méreteket extra központi bordával látták el, mely nemcsak a kezelhetőséget javítja, de a gumiabroncs zajcsökkentéséhez is jelentősen hozzájárul.

A Goodyear Wrangler AT/SA+ kiváló teljesítményt nyújt nedves úton és sáros terepen egyaránt. A sűrűn lamellázott nyitott futófelület csökkenti a vízenfelúszás kockázatát, illetve a közepes mintaárok, mély vállblokk barázda és számos kapaszkodóél hatékonyan kiveti a sarat a fokozott terepen való tapadás érdekében. A Durawall nevű oldalfal megerősítés, pedig az oldalfalon keletkező sérülések ellen véd.

A Wrangler AT/SA+ merev vállblokkjai és szilárd futófelülete fokozott tapadást és stabil kezelhetőséget biztosít a közutakon. A Wrangler innovatív mintázat kialakítása és az alkalmazott keverék mind off-road mind közúti körülmények között kiváló teljesítményt eredményez. Az innovatív polimer keverék nem csupán a nedves tapadást, a futásteljesítményt és a terepen való teljesítményt javítja, de az alacsony aromaolaj tartalma miatt a környezetet is kíméli.

 

  • Dunlop Winter Response 2 abroncsok

A Dunlop Winter Response 2 jelentős biztonsági kérdésekre, így a fékezési teljesítményre, valamint a havas, jeges és nedves téli körülmények közötti kezelésre ad választ. Innovatív technológiája révén a Winter Response 2 javít ezeken a tulajdonságokon az elődjéhez hasonlítva. Ilyen technológiát képviselnek a 45 fokos váll-lamellák, amelyek kanyarodás során javítják a havas és jeges tapadást. Az új, innovatív futófelületi blokkgeometriát alkalmazó profilkialakítás javítja a gyorsulás és fékezések során nyújtott tapadást havas utakon. A lamellák fokozott sűrűsége több kapaszkodóélt és ezen keresztül stabilabb nedves teljesítményt és többlet húzóerőt, valamint rövidebb féktávolságot és stabilabb kanyarodást eredményez hóban közlekedve. A Winter Response 2 jobb üzemanyag-hatékonyságot is kínál.

 

• Dunlop Winter Sport 5 abroncsok

A Winter Sport 5 a Dunlop díjnyertes téli sportabroncs szériájának ötödik tagjaként jelenik meg, az elődeinek – különösképpen a dinamikus Winter Sport 4D abroncsnak – a sikereire támaszkodva. Az abroncs kialakításával segítséget kívántak nyújtani a vásárlóknak, hogy továbbra is sikeresen birkózhassanak meg a nem várt téli útviszonyokkal és körülményekkel, többek között a rejtett jégfoltokkal, a hókásával, a jeges útszakaszokkal, a latyakkal és a pocsolyákkal.

Ennek az igénynek a kielégítése érdekében több mint 400 kutatás-fejlesztési szakértő, tervező és mérnök bocsátkozott 24 hónapnyi tesztelésbe három különböző kontinensen, hogy kifejlesszék a Dunlop téli sportabroncs szériájának következő tagját. A fejlesztések között szerepel a futófelületi blokkok megnövelt száma , amely még jobb teljesítményt biztosít hóborította útfelületen, és szintén egy új fejlesztést képviselnek a döntött középső lamellák, amelyek kiemelkedően jó oldalirányú tapadást nyújtanak a csúszós utakon. Mindezeket kiegészíti még a vízen felúszást ellensúlyozó, még mélyebb mintaárok, valamint az üzemanyag-fogyasztást csökkentő, optimalizált abroncskialakítás és súlyeloszlási tulajdonságok.

A széria korábbi termékéhez képest a Winter Sport 5 abroncs 5 százalékkal jobb teljesítményt nyújt a nedves fékezés terén, 16 százalékkal eredményesebb a jeges úton történő fékezés tekintetében, 15 százalékkal jobb a gördülő ellenállása és négy százalékkal hatékonyabb a havas útfelületen történő gyorsulása. 

 

www.goodyear.com

www.dunlop.eu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük