2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kutatók éjszakája 2010

9 min read
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/43509"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a74.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>A Kutatók Éjszakája 2010. szeptember 24-i eseményei  24 hazai városban,  s Európa 28  országában zajlanak párhuzamosan. Izgalmas és különleges programokra lehet számítani Soprontól, Budapesten át Debrecenig. </p><p>

 

A Kutatók Éjszakája 2010. szeptember 24-i eseményei  24 hazai városban,  s Európa 28  országában zajlanak párhuzamosan. Izgalmas és különleges programokra lehet számítani Soprontól, Budapesten át Debrecenig.

 

A Kutatók Éjszakája 2010. szeptember 24-i eseményei  24 hazai városban,  s Európa 28  országában zajlanak párhuzamosan. Izgalmas és különleges programokra lehet számítani Soprontól, Budapesten át Debrecenig.

Ingyenes, interaktív kísérletek, előadások, kiállítások ismertetik meg az érdeklődőket a tudomány testközelbe hozott  világával.  Találkozni lehet a természettudományok, az orvostudomány, a műszaki tudományok, az agrártudomány, a társadalomtudományok, a bölcsészettudományok képviselőivel. 

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál-jellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése, s annak tudatosítása, hogy a kutatók nem elefántcsont-toronyban élő, zárkózott emberek, hanem a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek.

Egy, az eseményhez illeszkedő idézet Einstein-től: 

„Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi!"

"Twitterező" fa"Twitterező" faA Kutatók Éjszakáján bárki bepillantást nyerhet a kutatók titokzatosnak tűnő munkájába, s minden korosztály megtalálja a neki megfelelő programot.  Idén 28 intézmény programjaira több mint negyvenezer látogatót várnak a szervezők Magyarországon, erről szóltak a szervezők, a Tempus Közalapítvány, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány és az Ericsson Magyarország képviselői az eseménysor 2010.szeptember 20-i tájékoztatóján, az Ericsson Magyarország lágymányosi komplexumában.

Tájékoztatást adott  dr.Szél Ágoston,  a SOTE általános rektorhelyettese,  Kardon Béla,  a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány projektvezetője,Tordai Péter,  a Tempus Közalapítvány igazgatója, és Sinisa Krajnovic,  az Ericsson Magyarország  Kutatás-Fejlesztési Központjának igazgatója.

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói pálya népszerűsítése. A Tempus Közalapítvány ötödik alkalommal rendezi meg a nagyszabású programot, amelynek idén a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is a társszervezője.

Szesztay Endre elektromos KispolszkijaSzesztay Endre elektromos KispolszkijaSzél Ágoston, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese elmondta, az egyetem második alkalommal vesz részt a Kutatók éjszakáján, nagyszámú programmal készülnek. Saját szakterületét, az anatómiát is a látogatók figyelmébe ajánlva, a rektorhelyettes kiemelte, még a boncterembe is betérhetnek az érdeklődők. Az emberi test iránti érdeklődés öröknek tekinthető, a látogatók megismerhetik a modern képalkotó vizsgálati eszközöket, élő és élettelen témával, humán és élő állatok esetén is.

A Kispolszki belülrőlA Kispolszki belülrőlMintegy 68 különböző programot kínálnak, melyet akár többször is megnézhetnek az érdeklődők.

Az elmúlt években az egészségügyre nagy figyelem irányult, ennek is meg akarnak felelni, s a szakmaválasztás előtt állókra, ill. a kutatóvá válás gondolatát fontolgató medikusokra is számítanak.

Dr. Kardon Béla projektvezető (Bay Zoltán közalapítvány) hat intézet nevében szólva ismertette, ők idén először pályáztak brüsszeli támogatásra, sikerült, s most kísérleti fellegvárként nyitottan állnak az ipari kutatások irányába.

Az eseményen a kutatót, mint embert és a kutatást, mint élhető és élvezhető életpályát kívánják bemutatni.

Szórakoztató rendezvényben gondolkodnak, ahol minden korosztály megtalálja a számára érdekeset.

A Barabás villában az eseményre látogatók együtt főzhetnek a kutatókkal,  tudományos szakszerűséggel.

A kutatói divat is megismerhető,  Archimédesszel és a Curie-házaspárral.  

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Csenge űzi a tévhiteket mutatós kémiai kísérletekkel,  Dumaszínház, táncverseny, könnyűzene kíséretében.  A Collegium Budapestben a Föld és a Mars titokzatosságai kerülnek terítékre.

Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója emlékeztetett, álunk is, mint a világba mindenütt, helytelen szerepképek élnek a társadalomban a kutatókról és életpályájukról. Az Európai Bizottság támogatása ezen az éjen lehetőséget ad megtapasztalnunk, a kutatói életpálya a társadalom számára milyen fontossággal bír, s mennyi érdekességet és varázst rejt magában, a kutatást végzők pedig színes egyéniségek.

Érdekes vidéki helyszínek, mint a Debreceni, és a Győri Egyetem kínálnak tudományos játszóteret a látogatóknak,

Debrecen – a marihuana orvosi felhasználása, a haj növekedési zavarainak eredete, CET, MRI, PET,

Dunaújváros – a hazai számítástechnika kialakulásának bemutatása,

Eger – éjjeli lepkefigyelő, 3D-s robot,

Kecskemét – Mit éreznek a növények?

Miskolc – mágneses levitáció,

Mosonmagyaróvár – konyhai varázslatok,

Pécs – az agy elektromos hullámai,  világító állatok és növények,

Sárospatak – hipnózis, csak 16 éven felülieknek,

Sopron – a jövő informatikája,

Székesfehérvár – GPS kincskeresés,

Stb.!

A központi budapesti programok a Millenárison zajlanak,  a Tempus Közalapítvány központi programjaival, a Magyar Telekom szponzorálásával és közreműködésével.  A támogató cég valós idejű animációs szoftvert, interaktív múzeum-installációt, és organikus net-növényt mutat be. Az Origo mobil bluetooth alkalmazásokat, a KFKI videokonferenciát szerepeltet.

A látogatók a Millenárison megismerkedhetnek pl. a nanotudománnyal,  energiatakarékos fényforrásokkal,

a Messer Hungarogáz cég pedig  programgazdaként teszi lehetővé megismerni a ballonszondák földi és a bolygók kutatásában való bemutatását,

az égbolt szezonális világát,  ismerkedhetünk az ambíciózus Puli tervvel, amelyben magyar eszközöket akarunk küldeni a Holdra, s találkozhatunk a szórakoztató matematikával is. 

Lesz látványos lézershow és molekuláris muzsika, és azt is megtudhatják az érdeklődők, hogy meg van-e az ember sorsa írva a genomjában.
http://www.messer.hu/

http://www.reklamleghajok.hu/

http://www.da-vinci-learning.com/

A budapesti egyetemek szórakoztató program-ízelítője:

Corvinus – mikro-szaporító labor,

ELTE – robotok labirintus-játéka, plusz pálinka-verseny,  vulkán-játszóház,

BME – megtekinthető a Nukleáris Technikai Intézet Oktatólaborja, mini atomreaktor,

SOTE – tudományos lézershow és moduláris muzsika, z élő test virtuális felszeletelése,

Pázmány – robotfoci, robot-kutatások,

Óbudai Egyetem – felújított T-modell, kézgeometria-alapú személy-azonosítás,

Országos Idegtudományi Intézet – agyműtét videója,

Stb.!

Az idén első alkalommal kapcsolódott be olyan nagyvállalat a programok szervezésébe, mint az Ericsson Magyarország.  Sinisa Krajnovic, az Ericsson Magyarország cég kutatás-fejlesztési központjának igazgatója elmondta, az Ericsson világunkban mindenütt a tudásra, a kreativitásra, az innovációra alapozza szakmai versenyképességét. A magyarországi kutatás-fejlesztési központ a cég legnagyobb K+F  létesítményei közé tartozik,  ezer szakember dolgozik itt, közülük százan rendelkeznek már, vagy éppen megszerzésén dolgoznak a PhD tudományos fokozatnak.

A programokat ismertetve a vezető közölte, különleges élményben lehet része annak, aki  szeptember 24-én délután ellátogat az Ericsson Kutatás-Fejlesztési Központjába, a Science Parkba (XI. Budapest, Irinyi J. u. 4-20.)

Először nyitják meg a vállalat laboratóriumait,  pénteken pedig a T-Mobillal közösen először mutatják be a negyedik generációs hálózatok, az LTE  (Long Term Evolution) mobiltechnológiás fejlesztéseinek eredményeit Magyarországon a nagyközönség számára.  A cégnél vallják, néhány év múlva a hazai előfizetők számára is elérhetővé válnak a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességet kínáló mobilhálózatok. Az Ericsson Magyarország és a T-Mobile 2009 októberében megkezdett LTE tesztjének eredményeként a rendszer 20 MHz-es sávszélességen 100 Mbps letöltési és 35 Mbps feltöltési sebességet biztosít. Az ebből adott ízelítőben látható lesz az LTE révén elérhető gyors le- és feltöltés és online megtekinthető lesz egy HD felbontású videofilm is.

A cég egyik tanulmánya szerint 2020-ra a távközlési kapcsolatok száma meghaladja az 50 milliárdot, az LTE-nek (is) köszönhetően jelentősen megnő az ember-gép és a gép-gép közötti vezeték nélküli kapcsolatok szerepe.

A jelenleginél jóval több eszköz csatlakozik majd a világhálóra, akár a háztartási eszközök – a hűtőgéptől a televízióig – is elérhetők lesznek az interneten keresztül, akár mobiltelefonról is, ill. az élmények megosztása is új értelmet nyer. Széles körben terjedhetnek el pl. azok a videokamerák, fényképezőgépek, mobiltelefonok, amelyekről a jó minőségű, akár HD vagy később 3D-s tartalmak azonnal feltölthetők majd valamelyik video-megosztó oldalra. 

Az Ericsson Magyarország Kutatás-Fejlesztési Központjában működés közben lehet majd megnézni egy 3D kamerát és TV képernyőt, egy „twitterező" fát (ami bejegyzéseket küld közvetlenül egy Twitter oldalra, ha valaki elhalad mellette, de a mozgásra zenével, beszéddel, továbbá a fények le- és felkapcsolásával is reagál).

Most először nyílik lehetőség a nagyközönség számára, hogy betekinthessen a kulisszák mögé is, 3 ericssonos fejlesztő laboratóriumba is látogatást tehetnek az előzetesen regisztrált érdeklődők. 

Az ericssonos munkatársak hobbiból megalkotott szerkezeteiből összeállított kiállításon lesz többek között távirányítású tank-, és négy rotoros helikopter-modell, villanymotorral működő „kispolski", egy  autóba szerelt GSM rendszerű riasztó és távkapcsoló rendszer, nagysebességű képfelvételek és gyorsított videók mikrokontrolleres vezérlésére szolgáló berendezés is.

Megtekinthető lesz emellett a távközlés története, az Ericsson története és a mobiltelefonok evolúciója kiállítás is.

Az eseményekre a szervezők 40-45 ezer látogatót várnak, a Facebookon a rendezvénynek már 2.500 rajongója van.

http://www.kutatokejszakaja.hu/

http://www.ericsson.com/ 

www.twitter.com/ericssonpress

http://www.twitter.com/ericssonhungary

www.facebook.com/technologyforgood

www.youtube.com/ericssonpress

www.ericsson.com/broadcast_room

 Harmat Lajos

Foto:Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük