2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

LAONI design: MŰHELYTITKOK

6 min read
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44089"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/b44.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="48" /></a></span> <p>A LAONI design MŰHELYTITKOK címmel kiállítás-sorozatot indított, melynek célja, hogy megismertesse a nagyközönséggel a kortárs magyar iparművészek azon munkáit, tárgyait, melyek kapcsolódnak mindennapi életünkhöz, különböző tevékenységeinkhez és alkalmainkhoz. A sorozat olyan témaköröket ölel fel, mint az öltözködés, a terítés, a lakberendezés vagy éppen az ünnepek. Az első kiállítás a Design Hét keretében öltözék-együtteseket vonultatott fel, és a kiállító művészekkel - Ács Ilona, Nyíri Katalin, Szűcs Bianka, Vereczkey Szilvia és Holló István - személyesen is megismerkedhettek a látogatók.

 

A LAONI design MŰHELYTITKOK címmel kiállítás-sorozatot indított, melynek célja, hogy megismertesse a nagyközönséggel a kortárs magyar iparművészek azon munkáit, tárgyait, melyek kapcsolódnak mindennapi életünkhöz, különböző tevékenységeinkhez és alkalmainkhoz. A sorozat olyan témaköröket ölel fel, mint az öltözködés, a terítés, a lakberendezés vagy éppen az ünnepek. Az első kiállítás a Design Hét keretében öltözék-együtteseket vonultatott fel, és a kiállító művészekkel – Ács Ilona, Nyíri Katalin, Szűcs Bianka, Vereczkey Szilvia és Holló István – személyesen is megismerkedhettek a látogatók.

 

A LAONI design MŰHELYTITKOK címmel kiállítás-sorozatot indított, melynek célja, hogy megismertesse a nagyközönséggel a kortárs magyar iparművészek azon munkáit, tárgyait, melyek kapcsolódnak mindennapi életünkhöz, különböző tevékenységeinkhez és alkalmainkhoz. A sorozat olyan témaköröket ölel fel, mint az öltözködés, a terítés, a lakberendezés vagy éppen az ünnepek. Az első kiállítás a Design Hét keretében öltözék-együtteseket vonultatott fel, és a kiállító művészekkel – Ács Ilona, Nyíri Katalin, Szűcs Bianka, Vereczkey Szilvia és Holló István – személyesen is megismerkedhettek a látogatók.

A Műhelytitkok kiállításukra címszavakban nagyon találóan illik a következő megállapítás:

Fekete – Színes – Ellenpontok. A két véglet – és ami közötte van… Variációk… A piros és árnyalatai, pinkek, narancsok és a komplementer khaki… A lágyság és a keménység… A sima felület és a csíkos mintázat… Ami szétválaszt, megkülönböztet de egységben tart…

Néhány szóban így vallanak magukról és a kollekcióról az alkotók: „Eddig még nem dolgoztunk együtt, de tiszteltük és szerettük egymás munkáit. Elhatároztuk, hogy kipróbáljuk, – megtartva szuverenitásunkat – tudunk-e egymáshoz alkalmazkodva egységes, de egymással számtalan módon, jól variálható kollekciót létrehozni. Így készítettük ezt a kollekciót, melynél célunk a NŐ felöltöztetése tetőtől-talpig egységben, elegánsan, vagányan, exkluzívan, különlegesen (vagy ahogyan szeretné összeállítani kénye-kedve szerint), de mindenképpen nagyon kényelmesen. A fekete „alapruhák" sokféle értelmezést nyernek a különféle színes kiegészítőktől. Más képet kap, ha pl. a kézi szövött felsőkön van a hangsúly, de kiegészülhet az egyedi textil megmunkálással készült stólák egyikével, vagy az elasztikus anyag rugalmasságát megtartó, de felületében egészen új élményt adó kiegészítők hozzáadásával is. Az összképet erősítik a hozzájuk tervezett bőr tárgyak a cipők és táskák, valamint az egyedi ékszerek. A kollekció nagyszámú variációs lehetőségeket rejt magában. Összeállítható belőle akár egy puritán, mégis különleges öltözet is, de egy tobzódó, dús, már-már a mai értelemben barokkosnak mondható együttes is. Aki keveset szeret megmutatni magából, vagy aki bátran vállalja teste szépségét sejtetni, illetve láttatni, egyaránt össze tudja állítani saját maga számára a megfelelő variációt. Egy dologban azonban biztosan azonos lesz a gondolkodásunk: a trendek helyett erősebb a vonzódásunk a kortalan, minőségi az átlagtól eltérő megjelenés iránt."

 

A bemutatót Sárváry Katalin nyitotta meg, tisztelettel köszöntve a megjelent érdeklődő vendégeket, barátokat, kollégákat és természetesen a kiállító művészeket: Ács Ilonát, Nyíri Katalint, Szűcs Blankát, Vereczkey Szilviát és Holló Istvánt. „Üdvözlöm a LAONI design kezdeményezését, örülök, hogy a Design Héthez kapcsolódva olyan kiállítást nyithatok meg, mely talán nem szokványos, de példamutató. Négy önálló rangos textil és bőrtárgy tervező művész, dizájner és egy ötvösművész kollekcióját mutathatom be, mely az együtt gondolkozást reprezentálja, az öltözéktervezés, az öltözködéskultúra területén úgy, hogy minden egyes alkotó művészi elkötelezettsége, stílusa egyénisége megmarad az itt kiállított alkotásokban is. Egyéni, önálló utakat járva találják meg azt a közös origót, ahonnét a magas, kiemelkedő minőséget és esztétikumot érik el. Az alkotók egy-egy kiállításra, kollekció létrehozására vállalkoznak tudásuk, kreativitásuk összeadásával. Az eredmény nem marad el. Az itt kiállított tavaszi-nyári kollekciójuk címe ELLENPONTOK. Erőteljes, változatos, izgalmas öltözék együttesek jöttek létre, a közös gondolkozás termékenyítő hatása érezhető munkájukban. Ez a kollekció elsősorban a szín és anyagkontrasztokra épül. A domináns, statikus fekete áll ellentétben a dinamikus vörös szín számtalan árnyalatával. A különböző anyagminőségek együttes alkalmazása – áttetsző, matt, fényes, lágy, rusztikus matériák árnyalják az elérni kívánt hatást, a kontrasztot. A második közös kollekció őszi-téli időszakra készült. Hívó szó a KAPCSOLÓDÁSOK. Találó cím, finom szálak kötik össze átvitt és valós értelemben az alkotókat. Színeik árnyaltak, lágyak. A gondosan, tudatosan megtervezett kollekció egymással variálható ruhadarabokból áll, a kívánalmaknak, személyiségnek megfelelően változtatható, rendezhető. Kivitelezése kézműves, egyediséget eredményez. A kiállító művészek munkáját ismerem és szeretem, de ismerem őket, mint kiváló kollégákat és barátokat. Alkotásaikból sugárzik az anyag, a munka szeretete, a megvalósítás öröme, az elkötelezettség, az értékteremtés. A design szemléletet, a tervezést kézműves technikákkal, kreatív megoldásokkal gazdagítják. Nem tömeggyártásra készült munkák az itt kiállított öltözékek, öltözék-kiegészítők. Kis példányszámban készülnek, megtartva a variálhatóságot, a változtathatóság lehetőségét, így szinte személyre szabott, egyéniséget figyelembevevő tárgyakat, öltözékeket létrehozva. Hosszasan lehetne elemezni egyenként a kiállító művészek munkásságát, de jelen esetben, úgy érzem, a közös munka örömét ünnepeljük. Kívánom, hogy sok-sok öltözék, ruhadarab, sál, táska, cipő, ékszer és még sorolhatnám, találja meg viselőjét a tervezők üzenetét közvetítve: minőség, egyediség, érték, maradandóság."

Laoni Designüzlet és Showroom – Budapest, Klauzál tér 1.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük