Az arany mindig is értéket képviselt. A hitelminősítők jelbeszédével élve az arany évezredek óta tripla „A" minősítésű befektetés, a lefokozásának még a gondolata sem merült fel soha. Sőt úgy tűnik, hogy az éppen recsegve, ropogva süllyedő pénzügyi Titanicról menekülők számára jelenleg csak az arany nyújt biztosnak tűnő menedéket – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Az arany mindig is értéket képviselt. A hitelminősítők jelbeszédével élve az arany évezredek óta tripla „A" minősítésű befektetés, a lefokozásának még a gondolata sem merült fel soha. Sőt úgy tűnik, hogy az éppen recsegve, ropogva süllyedő pénzügyi Titanicról menekülők számára jelenleg csak az arany nyújt biztosnak tűnő menedéket – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

A tőzsdei hullámvasút az arany árfolyamát az egekbe repíti. Tegnap közép-európai idő szerint 18 óra tájt átlépte a nemesfém jegyzése már 1.800 dollárt is, ma hajnalban pedig 1.813,79 dollárig szárnyalt az ázsiai kereskedésben. Az elmúlt napok rekordjai után továbbra is kapós a válság valutájaként elhíresült sárga nemesfém. Az adósságproblémák és a gazdasági növekedés megtorpanásától való félelmek miatt a befektetők az árfolyam minden kisebb csökkenését azonnali vásárlásra használják ki.

Miután a legnagyobb bankok és a legnevesebb befektetőházak is az árfolyamgörbe egyre meredekebb emelkedését jövendölik, már az időközben szédítő magasságokba felért aranyár sem visszatartó erő. Tegnap a Bank of America Merryl Lynch 2.000 dollárra emelte meg korábbi aranyár-prognózisát az elkövetkezendő 12 hónapban. A bankház elemzői ezt azzal indokolják, hogy egyre nagyobb a valószínűsége annak, miszerint az USA központi bankjának szerepét betöltő Federel Reserve megnyitja a mennyiségi lazítás harmadik fordulóját, amihez tovább fogja működtetni az infláció veszélyével fenyegető bankóprést.

Márpedig az infláció rémképe az egyik legfontosabb tényező, amely az arany árát kergetni képes maga előtt. Kedden az USA jegybankja bejelentette, hogy 2013 közepéig nem változtat a rekordalacsony szinten tartózkodó 0,25%-os jegybanki alapkamaton. Ez azt jelenti, hogy leteszi az egyik legfontosabb fegyverét a növekvő pénzromlással szemben. Egyes befolyásos közgazdászok pedig időközben már kifejezetten követelik az inflációval szembeni nagyobb engedékenységet. Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem közgazdasági professzora úgy véli, hogy ha néhány évig engednék, hogy az infláció a 4-6% közötti sávban tartózkodjon, akkor az infláció „ehetné meg" az államadósságot.

Az infláció szellemét kiengedni a palackból azonban egy veszélyes játék. A világtörténelem, de kiváltképp a magyar pénztörténet több súlyos pénzromlási időszakot is ismer, amelyek közül a pengő értékvesztése volt a leginkább katasztrofális. Akkor az árak óránként megduplázódtak, a mind magasabb címletű, de értéktelen pénzek pedig legfeljebb brikettként voltak tüzelésre használhatók. 1946. július közepén egy belföldi levelet az 500.000.000.000.000.000 pengős (500.000 billió) bélyeggel mindössze egy napig lehetett feladni, mert másnap már kivonták a forgalomból. Ez volt a vég kezdete. 1946. augusztus 1-jén bevezették a forintot.

Az arany árfolyama legutóbb egy hónap alatt 12,5%-ot növekedett, míg 12 hónapra visszatekintve elképesztő 44,5%-ot. A hatalmas rally a legkülönfélébb pénzügyi termékeket és számos új szereplőt is vonz a piacra, akik közül többen szemlátomást a zavarosban halásznak. Átláthatatlan konstrukciók, túlárazott szolgáltatások, piramisrendszerben épülő ügynökhálózatok rosszízű emlékeket ébresztenek azokban, akik az elmúlt években az ingatlanszövetkezetek, az autóreklámokat szervező Il Ferro, a gyorskölcsönt közvetítő cégek, vagy a fogyasztói csoportok botrányaival találkoztak.

Végezetül annak, aki aranyvásárlásban gondolkodik, célszerű megismernie néhány alapvető tényadatot az arany piacáról. Az emberiség kezdete óta nagyságrendileg 165 ezer tonna sárga nemesfémet hoztak fel a Föld mélyéről, és jelenleg évről évre kb. 2.500 tonnányit termelnek ki világszerte a bányavállalatok. Geológiai becslések szerint a kitermelés jelenlegi üteme mellett még nagyjából 20 évre elengedő az ismert lelőhelyek tartaléka az értékes ércből. A legnagyobb kitermelő Kína, míg a legnagyobb keresletet hagyományosan India (több mint 1.000 tonna) generálja, ma már szorosan követve Kína által. A jegybankok közül az amerikai rendelkezik még mindig messze a legnagyobb aranytartalékkal (8.100 tonna), amihez más országoknak aligha sikerülhet egykönnyen felzárkózni, kockázatcsökkentési céllal mégis egyre több nemzeti pénzintézet vásárolja a nemesfémet az utóbbi időben. Egyfelől a távlatilag beszűkülő kínálat, másfelől pedig az ázsiai országok bővülő népességszáma valamint növekvő jövedelme, és a jegybanki kereslet miatt az arany árfolyamának emelkedése hosszútávon megalapozottnak látszik.

Az 1.800 dollár feletti tartományban azonban rövidtávon túlvettnek mondható az arany. Az utóbbi napok gyors emelkedését követően az árfolyamgrafikonon egy úgynevezett „zászlórúd" formáció van kialakulóban, ami egy heves korrekció valószínűségére utal. Hasonlót láthattunk május elején az ezüst piacán. Az arany esetében már érik a korrekció, amely 1.700 dollár alá is visszavetheti az árfolyamot, ugyanakkor jó alkalmat szolgáltatva ezáltal a hosszú távra tervező befektetőknek a piacba való újbóli beszállásra.

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük