Az örök Szindbád címmel, Rékasi Károly előadásában folytatódik október 20-án a József Attila Színház és az Újnyugat Irodalmi Kör közös sorozata, a Legendák nyomában.

 

Az örök Szindbád címmel, Rékasi Károly előadásában folytatódik október 20-án a József Attila Színház és az Újnyugat Irodalmi Kör közös sorozata, a Legendák nyomában.

 

Irodalmi művek, filmek, zeneművek sorának főhőse, egyben ihletője Szindbád.

Az Ezeregyéjszaka titokzatos hajósával, kalandorával közösséget vállalt Dumas legendás „szabaduló művésze", Edmond Dantes, avagy Monte Cristo grófja is. Szindbád Heltai verses mesejátékában éppúgy kulcsszereplő, mint Krúdynál. De mi a titka? És – Krúdyt idézve – „mégis, mit szeretett Szindbád?"

 

 „Szerette a nők lábát s a hófúvásos időjárást. A vidéki tánciskolát és a kis vendégfogadót, ahol ismeretlenül üldögélt, és a fogadósnénak szöktetést ígért. Az őszi liget vérfoltos faleveleit és az elhagyott szélmalmokat, ahol majd egyszer meggyilkolja azt a nőt, kit legjobban szeretett…"

 

„Szindbád – akinek ez az álneve még abból az időből eredt, midőn az algimnázium növendékei az ezeregyéjszaka tündérmeséit olvasgatták, és maguknak hősöket választottak a rege alakjaiból – megnövekedett, széles vállú, deresedő férfiú lett, midőn egyszer eszébe jutott, hogy elmegy megkeresni ifjúkora emlékeit…"

 

Szindbád az örök nyughatatlan, ugyanakkor a megnyugvást is fáradhatatlanul hajhászó, parttól partig, lélektől lélekig vitorlázó magányos tengerész. Havas éjszakákon néptelen, zegzugos utcák kis ablakain bekandikáló kíváncsi fürkész. Szerelmek hajótöröttje. Szerelmi lélekvesztők fondorlatos hajóácsa. Fogadók, matrózkocsmák hedonista hőse. Szindbád birodalmában kalandozva megismerhetik a halhatatlan hőst, aki ma is itt él velünk – gondolatainkban, zsigereinkben. Igen, az újnyugatos alkotók műveiben, tudatalattijában is, így ezúttal sem marad el a Legendák nyomában előadásain megszokott/elvárt kortárs „válasz".

 

(Az előadás után a Bolyhos Pálinkafőzde jóvoltából koccintás is vár a nagyérdeműre.)

 

2016. október 20. (csütörtök), 18.00

Előadó: Rékasi Károly

Zene: Dóka Attila (gitár)

Rendező, művészeti vezető: Szabó Zoltán Attila

József Attila Színház

 

http://www.jozsefattilaszinhaz.hu/eloadasok/legendak-nyomaban—az-orok-szindbad

https://www.facebook.com/Nyugat-PLUSZ-F%C3%BCggetlen-Sz%C3%A9pirodalmi-Foly%C3%B3irat-310638039076226/?fref=ts

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük