Sokszor, ha a bűn szövetségéről hallunk maffia-bűncselekményeket emlegetünk. Holott a maffia védett név. Csak egy bizonyos  területen – Szicília –  működő, nem éppen legális tevékenységgel rendelkező , szigoran hiererchikus bnöző szindikátusokat nevezzük így, amelyet a fegyelem mellett összteart a hallgatás fogadalma.

 

Sokszor, ha a bűn szövetségéről hallunk maffia-bűncselekményeket emlegetünk. Holott a maffia védett név. Csak egy bizonyos  területen – Szicília –  működő, nem éppen legális tevékenységgel rendelkező , szigoran hiererchikus bnöző szindikátusokat nevezzük így, amelyet a fegyelem mellett összteart a hallgatás fogadalma.

A maffia eredete a Szicíliát megtámadó idegen hadseregek ellen védekező, családi alapon szervezett ellenálló csoportokban keresendő. . A szó először leírva 1862-ben Giuseppe Rizzuto "I Mafiusi della Vicaria" című darabjában szerepelt. A szicíliai maffia, a Cosa Nostra talán a leghírhedtebb a világon. A sziget gazdaságát még mindig a régi maffiacsaládok irányítják és tartják uralmuk alatt, ám manapság már az útépítésekben, építkezésekben vették át az irányító szerepet, de nem vetik meg a temetkezési vállalkozásokat sőt a bankszakmát sem. A maffia családokra – a nevük olaszul cosca – épül, kis sejtekre, amelyek általában nem is tudnak egymásról, – csak a főnökök ismerik a családfőket. Legfelül van a főnököket összefogó kupola. A maffia lételeme az omerta, a hallgatás.

A maffia amerikai ágát, a  "Cosa Nostrát " állítólag 1893-ban alapította Don Vito Cascio Ferro, aki Emanuele Notarbartolo bankár meggyilkolása után szökött az Egyesült Államokba. A huszadik században Mussolini elől sok maffiózó menekült az újvilágba. A maffia hatásköre és szerepe később fokozatosan kiterjedt, és aktiv együttműködés alakult ki az USA-ban élő olasz közösségekkel is. Ennek oka részben az volt, hogy a második világhaború vége felé az amerikai titkosszolgálat a segítségükkel szállt partra dél Olaszországban és cserében bizonyos dolgokat elnézett. Majd később jópár piszkos műveletben fordult a maffiás kapcsolatokhoz. Azért reménykedtek az amerikaiak – és sikeresen tették – a maffia segitségében,. Mert Mussolini alatt tevékenységüket a hatékony üldözés hatására kénytelenek voltak beszüntetni, amiért halálosan hálásak voltak a Duce-nak, azaz azt remélték, hogy Olaszország felszabadításával Mussolinit is elteszik láb alól és újra teret nyerhetnek.

Az amerikai maffia a hagyományos iparágak mellett bevállalta a kábitószer kereskedelmet, mint jól fizető jövedelemforrást is. Gazdasági hatalmát a harmincas évek alkoholtilalma alatti alkoholcsempészeből alapozta meg, de a hagyományos üzletégak a szesztilalom megszntével a megszokotthoz képes keveset hoztak, pedig ekkor is ott volt a tiltott szerencsejték iparában is. Ezért, a kábítószer csempészés összhangolt kivitelezéséhez jött létre az úgynevezett Pizza kapcsolat, amelynek gyökerei 1957-ben a palermói Grand Hotel des Palmes szállodában találkozott egymással a két ág, és megszervezték a nemzetközi heroin-kereskedelmet. A profit növekedésével a maffia Dél-Amerikában és Európában is terjeszkedni kezdett.

A  maffia egy másik vonulata Calabria tertományban létezik. A  "Ndrangheta " más néven a kalábriai maffia. A  "Ndrangheta " központja Olaszország déli része (nem Szicília), szervezete pedig nem piramis-jellegű, hanem családokra épül.  Legalább 155 ilyen család van, nagyjából hatezer taggal. Pénzmosás, fegyver-kereskedelem, zsarolás, emberrablás, hamisítás – általában az ilyen  típusú bűnözést sajátították ki. Az egyes családok szigorúan elhatárolt felségterülettel és tevékenységi körrel rendelkeznek..

A szintén maffiának emlegetett  Camorra spanyol eredetű csoportosulás volt, de áttette tevékeységi körét Olaszországba, röviddel azután,, miután Spanyolország a XVI. században elfoglalta Nápolyt. A Camorra kis csoportokból áll, és tanács  –  Szindikátus -vezeti. Részt vesznek a dohány- és drogcsempészetben. Ujabban a volt Szovjet tagköztársaságokban ezeknek elsősorban az illegális drog és a legális energia és nyersanyagiparában szereznek pozíciókat.

A Sacra Corona Unitáról 1983 óta tudnak. A szervezet piramis-felépítésű, vezetője állítólag Giuseppe Rogoli. A rendőrség szerint az SCU kapcsolatot tart olasz, kolumbiai, orosz és más ázsiai csoportokkal, illetve ők felelnek az albánok és más illegális bevádorlők Olaszországba csempészéséért is.

A Stidda szintén új csoportosulás. Leginkább a vidéki Szicíliában tevékenykedik. Vezetőjét, Calogero Lauriát felrobbantották, állítólag a rivális maffia számolt le vele. A szervezetről nagyon keveset tudnak.

Ennyi a maffia történelméből Nem sok, de nem is kevés. Annyi érezhető, hogy valóban létezik Olaszországban és az USA-ban az a második nem legális hatalom, ami eléggé komoly gazdasági és anyagi erőforrásokkal rendelkezik. Természete miatt negyon nehéz ellen fellépni, de sok esetben az az ember rézése, hogy nem is akarnak komolyabban fellépni a hatóságok, hiszen ez egyfajta szervezet, ami egyfajta rendet tart.Ennek a fellépésnek ártalmas hatása van a fellépő államigazgatási tisztviselőg egészségi állaptpotára. A maffiát a gyilkosság, a hallgatás és a vasfegyelem tartja össze.

A Maffia szövetség a bűnre szigorú szabályokkal és saját szubkultúrával. Nemcsak mintha titkos társaság lenne hanem valóban az. Csak a bűnbánó árulók révén rebbenhet néha fel a fátyol. Majd utána a közösség begyógyítja az igy támad lukat. És minden idők egyik leghatásosabban működö bűnszövetsége működik tovább.

2000 április  1-én rákban ágyban párnák között halt meg – ami ebben a műfajban nagyon ritka – Amerikában  Tommaso Buscetta, az a szicíliai maffia-főnök, aki elsőként számolt be az olasz rendőrségnek a szicíliai szervezett bűnözés vezetőiről, tetteiről, kapcsolatairól. Egyike volt azoknak a maga rangú bűnbánó maffiózóknak, amik megszgték a hallgatás fogadalmát és kitálált kedvező elbánásért és védelemért cserébe a hatóságoknak.

Buscetta akkor döntött úgy, hogy együttműködik a rendőrséggel, mikor 1984-ben Brazília kiadta őt Olaszországnak. Olaszországban  Giovanni Falcone bíró előtt pakolt ki, részletesen megadta a Cupola (a maffia vezérkara) tagjainak nevét és a maffia által irányított drogkereskedelem adatait. Ez volt az egyik kulcs a Pizza kapcsolat ami 1947-1972-ig tehát nagyon sokáig működött -felgögyölítéséhez.- Mint kiderült a drog paradicsomkonzerves dobozokban olasz pizza nyersanyag szállítmányokban került az USA-ba, ahol olasz pizzériák halózatán keresztül osztották szét.

Buscetta túlélte az akciót. A Maffia meg szerette volna őt is ölni. Mivel nem tudták elérni, ezért első árulása után Buscetta több mint egy tucat rokonát megölték. Ennek hatására úgy gondolta, hogy már semmit sem veszíthet, és mindent, amit tudott elmondott a rendőrségnek. Cserébe komoly jövedelmet, különleges rendőri védelmet és új személyiséget kapott. A bosszútól még így is félt, úgyhogy átköltözött az Egyesült Államokba.

1996-ban Andreotti olasz ex-miniszterelnök ellen is vallott. 1992-ig Giulio Andreotti gyakorlatilag a háború utáni összes kereszténydemokrata kormányban benne volt, 1946-tól volt képviselő, hétszer volt miniszterelnök és örökös szenátorrá választották. Szicíliában négy évig tartó per után 1999 októberében felmentették a vád alól, miszerint szoros kapcsolatban állt a maffiával.

Falcone bíró viszont nem volt olyan szerencsés, a maffia mint kellemetlen köztisztviselőt halálra ítélte. Falcone ugyanis komolyan vette szerepét, meg akarta valósítani a tiszta kezek gyakorlatát. Falcone bírót, aki a maffia és a kormány közti kapcsolatot is vizsgálta 1992-ben feleségével és testőreivel együtt felrobbantották. Ugyanerre a sorsa jutott kollégája, Paolo Borsellino és öt testőre is. Mindkét gyilkossággal, és további százzal Salvatore "Toto" Riinát gyanúsították. Riina, a szicíliai maffia legfőbb vezetője 1993 óta börtönben ül. Helyettesének Bernardo Provenzanót tartják.

Korábban azt hitték csak irodalmi fikció: de igazi maffiózóvá csak Szicíliában lehet válni. Olyannyira, hogy az amerikai főnökök is ide küldik iskolára és beavatásra embereiket. Mindezeket a dolgokat 2003 végén  a Cosa Nostra legutóbbi bűnbánója, Antonio Giuffré erősítette meg. Az FBI vizsgálata során.

Giuffré megerősítette azt, amit mindeki sehtett, de senki sem tudott bizonyítani, hogy az olasz-amerikai maffiát nagyon erős szálak kötik z ős kibocsátójához a Szicíliához. Amerikai maffiavezérek nem tagadták meg származásukat,  rendszeresen hazaküldik tanulni embereiket. Ez a sajátos maffia hagyomány, ami a hagyományos rendszeű szervezeteknél stabilabbá teszi ezeket a formációkat. Hiszen itt etnikai kulturális titkos hagyományt visznek és őriznek, mely nagyon jelentős összetartó erőt jelent.

.Az FBI-nak tudott róla, de sokáig nem hitte el, hogy a – a New Yorki maffia öt nagy családjának egyikének -a Bonano-klánnak a vezetője   elküldte néhány emberét az olasz szigetre, hogy olyan oktatásban részesüljenek, amilyent senki sem adhat meg nekik az Egyesült Államokban. Amint akkoriban az El Pais spanyol lap megirta, sejteléme sem volt az amerikai bűnüldözőknek arról hogy a kapcsolat állandó és széles körű  maradt az amerikai maffia letrejötte óta.

Giuffré vallomásában nem csak ezt a kapcsolato leplezte le. Azt állította, hogy  az amerikai maffiának kooperált az olasz maffiával,t Giovanni Falcone és Paolo Borsellino bírók 1992 tavaszán történt meggyilkolásában.

A 2002 áprilisában letartóztatott bűnbánó maffiózó a Cosa Nostra jelenlegi keresztapjának tartott Bernardo Provenzano jobbkeze volt, így sok dologról valóban első kézból volt tudomása.  2002 júniusában tört meg, azóta gyón. Sok mindent elmondott a maffia belső életéről és politikai kapcsolatairól.

2003 januárjában botrányt robbantott ki azzal a kijelentésével, hogy a maffia kapcsolatot épített ki a Silvio Berlusconi olasz kormányfő vezette Forza Italiával. Ma

Az irodalom és a film Don  Corleone, Toto Riina maffiavezér szűkebb pátriáját tette híressé – hirhedté?-  a Keresztapa című film és a könyv nyomán. A bűnbánatot tanúsító Giuffré azomban a legjobb maffiazóna, ahol a "tiszteletre méltó társaság" filozófiája és szabályai érintetlenül fennmaradtak, a sziget nyugati részében lévő Castellamare környéke. Ez a kultúra a maffia működtető eleme, és  a főnökök mindezt felismerve ügyelnek a régi értékek megóvására.

Castellamare még arról is híres, hogy itt született Joe Bonano, aki a 2002 év májusában hunyt el Tucsonban 97 éves korában. Szintén égyban párnák között tisztes aggkori végegyéngülésben. Giuffré biztos abban, hogy a kapcsolat az óceán két partján élő maffiacsaládok között nem lett gyengébb, sőt erősebbé kooperastívabbá vált az idő múlésával. A hatalmas  távolság és az európai hagyományoktól idegen amerikai kultúra ellenére megmaradt még a "jogok és kötelességek területi felosztása is". Ezek a merev szabályok és hagyományok, ezek rigorózus betartása magyarázzák véleménye szerint az olasz-amerikai kapcsolat érintettségét a Falcone és a Borsellino-gyilkosságokban. A bűnbánó vallomásában utal arra, hogy az amerikai maffia maga is meg tudta volna szervezni a bírók elleni vérbosszút, a "vendettát", de a Cosa Nostra törvényei szerint a palermói bírókat csak az olasz maffiának volt joga megölni. Az amerikaiak csak a technikai és logisztikai segítséget adták. A szabály szet: azu olasz árulókakkal, az olaszországban a maffia érdekeit sértőkkel az olaszoknak maguknak kell végeniük. Mint amerikában az ameriaiakkal maguknak az amerikai maffia tagjainak.

Az eredeti megjelent: 2005. szeptember 25

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük