Magam részéről nem tudok nélküle egy napot sem elképzelni. Ha otthon hagyom, vagy elfogy, az első utam egy boltba vezet, hogy vegyek egy csomaggal. Egyszerűen nem tudok rágógumi nélkül létezni.

 

Magam részéről nem tudok nélküle egy napot sem elképzelni. Ha otthon hagyom, vagy elfogy, az első utam egy boltba vezet, hogy vegyek egy csomaggal. Egyszerűen nem tudok rágógumi nélkül létezni.

Mikor gyerek voltam, a legolcsóbb rágógumi a gömb alakú volt. Persze nem ez volt a kedvencem, hanem a Donald, amiben a színes mini képregények egész gyűjteményt tudhattam magaménak. Még most is emlékszem az illatára, ízére. Aztán még ott voltak azok is, melyekben tetoválások voltak. Benyálaztuk a kezünket, rányomtuk a rágópapírt, és kész volt a „tetkó".  Manapság már elképesztően sokféle van, cukrot tartalmazó, cukormentes, kis csomagban, nagy dobozban, mókás csomagolásban.

A rágózást őseink már tízezer évvel ezelőtt is művelték gyökerekkel, alig száz éve pedig kátrány alapanyagú termékekkel. Akkor a fogak megóvásának érdekében, ma viszont már inkább divatból rágózunk. A cukor alapanyagot tartalmazó rágók esetében az első lépés a kristálycukor porcukorrá történő darálása, amit aztán hozzá lehet keverni a többi összetevőhöz. A jó rágógumi fontos része a gumialap, mely biztosítja azt, hogy a rágó nehogy szétessen rágás közben a szánkban. Ennek receptjét minden gyártó szigorúan őrzi. Az összetevők egy gépbe kerülnek, mely 50 fokos hőmérsékleten masszát gyúr belőlük. Ehhez úgynevezett állományjavítót adnak, mely azért felel, hogy a rágógumi később se essen szét. 10 perc folyamatos keverést követően a masszát kiveszik, és kisebb darabokra vágják.

A rágógumigyártás fontos eleme az anyag sokkolása- vagyis a melegítés-hűtés-pihentetés folyamat, hogy a rágógumi anyagát megeddzék. A következő lépésben a masszába levegőt fújnak, így egy üreges cső keletkezik. Ezt darabolják fel kisebb részekre, melyet ez a gép golyó formájúvá alakít. A golyók innen a hűtőalagútba kerülnek, ahol 10 fokra hűtik őket. A félig kész rágót ezek után 24 órán keresztül pihentetik. Ekkor történik az ízesítés, majd később a színezés folyamata, amely körülbelül 40-45 percig tart. Ha rövidebb ideig tartana a folyamat, akkor egyenetlenül festődnének, ha pedig hosszabb ideig, akkor a súrlódás miatt szétesnének a színes gömböcskék. Mindegyik üstben csak egyféle színű rágó készül, összesen napi 6-8 tonna. Háromnegyed órányi drazsírozás után a rágó már csaknem kész. A termék már ebben az állapotában is fogyasztható volna, ám hátra van még egy fontos mozzanat: a fényezés.

Ha pedig elkészült a rágó, nincs más feladatunk, mint elmenni a boltba, és választani a megannyi termék közül. Ha tudunk.

Németh Krisztina

Forrás: http://freepress24.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük