Különleges zenei élmény vár 2009 nyarán a Királyi Borház és Pincemúzeum, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult Grazioso Kamarazenekar szervezésében megvalósuló koncertsorozat vendégeire!

 

Különleges zenei élmény vár 2009 nyarán a Királyi Borház és Pincemúzeum, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult Grazioso Kamarazenekar szervezésében megvalósuló koncertsorozat vendégeire!

 

 A három előadás valóban egyedülálló, hiszen a legkiválóbb klasszikusok – Mozart és Bach – művei szólalnak meg, fantasztikus előadók közreműködésével, egy lenyűgöző helyszínen. Hallható lesz Kocsis Zoltán zongora-, Szabó Anita fuvolajátéka, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestereinek páratlan előadása is, a zenekar főzeneigazgatója, a világhírű zongoraművész és karmester, Kocsis Zoltán vezényletével.

A koncertek helyszíne igazi újdonság, kuriózum: a Budai Vár területét feltáró ásatások nyomán, a hegy gyomrában kanyargó folyosók, pincerendszerek-, valamint a hazai borászatok gyűjteményét bemutató Királyi Borház és Pincemúzeum udvara. A Budai Vár romjai, a különleges régészeti értékek lelőhelyeként is ismert pinceegyüttes, valamint a kiváló művek és előadók együttesen a felejthetetlen élmény biztosítékai. A zenei élmény mellett, a koncertek szüneteiben a vendégek  megismerkedhetnek Magyarország legkiválóbb boraival, megtekinthetik a múzeum ódon pinceegyüttesét, valamint a Kecskés Ékszer exkluzív kiállítását is.

A sorozat célja a Budai Vár és Budapest nyári zenei életének gazdagítása, valamint rendszeres nyári koncertek szervezésével az új helyszín bekapcsolása a főváros komolyzenei vérkeringésébe. A koncertsorozat a zenészek támogatásával, Kocsis Zoltán díjmentesen vállalt közreműködésével jön létre.

A Grazioso Kamarazenekar a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult 2007 májusában. Tiszteletbeli művészeti vezetője Kocsis Zoltán, koncertmestere Bangó Ferenc, alapítója és vezetõje Detvay Mária Marcella.

 

Foto:Felvégi AndreaFoto:Felvégi Andrea 

Kocsis Zoltán

zongoraművész, karmester,

a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója

Kocsis Zoltán nemzetközi karrierje 18 éves korában a Magyar Rádió Beethoven-versenyének megnyerésével indult. Néhány év alatt berobbant a nemzetközi zenei világba, Richtertől meghívást kapott fesztiváljára Franciaországba, amit közös négykezes koncertek követtek. Fellépett a világ számos vezető zenekarával, és rendszeres sztárvendége a nemzetközi zenei élet rangos fesztiváljainak.

1983-ban Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. 1987 óta karmesterként is fellép és zongoraművészi pályája mellett komponál is.

A Denon, Hungaroton, Nippon Columbia, Phonogram és Quintana lemezcégek részére készített több felvétel után Kocsis Zoltán hosszú éveken át a Philips Classics exkluzív művésze volt. Bartók zongorára és zenekarra írt műveinek Fischer Ivánnal és a Fesztiválzenekarral készült felvételeiért Edison-díjat kapott, Debussy-lemezét Gramophone-díjjal és az Év Hangszeres Felvétele díjjal ismerték el.

Kocsis Zoltán 1997 őszétől vette át a Nemzeti Filharmonikus Zenekar – akkor még Magyar Állami Hangversenyzenekar – irányítását. Művészi koncepciójának megfelelően azóta szélesedett az együttes repertoárja, irányítása alatt több mű magyarországi ősbemutatójára került sor. Az elmúlt években a Nemzeti Filharmonikusokkal Európa számos országában, Japánban és az Egyesült Államokban vett részt karmesterként és szólistaként kimagasló szakmai és közönségsikert arató körutakon, gyakran játszva a Bartók, Debussy, Liszt és Ravel zongoraműveiből készült átiratait is.

A Nemzeti Filharmonikusokkal első közös lemezfelvétele 2003 tavaszán jelent meg Kocsis Debussy- és Ravel-hangszereléseivel, mely rögtön elnyerte a Gramofon című magyar zenei szaklap kritikusai, illetve a cannes-i Midem Classical Awards nemzetközi zsűrijének tagjai által odaítélt "Az év legjobb magyar klasszikus lemeze" díjat. Művészi vezetőként tevékeny részt vállal a Hungaroton gondozásában 2006-ban indult Bartók-összkiadás elkészítésében. A Bartók Új Sorozat első darabjaként megjelent Kossuth szimfónia és A fából faragott királyfi felvétele több jelentős nemzetközi díjat kapott (Diapason d'Or, Pizzicato Supersnic-díj, MIDEM Classical Awards).

Kocsis Zoltán 2004 januárjában életműdíjat kapott a cannes-i Midem-en. 2005 márciusában munkásságát – 1978 után másodszor is – Kossuth-díjjal ismerték el, 2006. március 25-én, Bartók születésének 125. évfordulóján átvehette a Bartók-Pásztory-díjat. 2006-ban az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövetété nevezték ki. 2007-ben az oktatási és kulturális miniszter "a magyar kultúra követe" címet adományozta Kocsis Zoltánnak.

 


A Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult
Grazioso Kamarazenekar koncertsorozata

Mozart-est Kocsis Zoltánnal
2009. június 19. (péntek), 20.30 ó (Esőnap: június 20.)

D-dúr Divertimento K.136.
A-dúr Zongoraverseny K.414.
Szünet
B-dúr Divertimento K.137.
F-dúr Divertimento K.138.
Egy kis éji zene K.525.
Zongorán közreműködik: Kocsis Zoltán
Hangversenymester: Bangó Ferenc


Bach-est Szabó Anitával
2009. július 03. (péntek), 20.30 ó (Esőnap: július 04.)

III. Brandenburgi verseny G-dúr BWV.1048
IV.Brandenburgi verseny G-dúr BWV.1049
Szünet
H-moll szvit BWV.1067
Fuvolán közreműködik Szabó Anita és Móré Irén
Hangversenymester: Bangó Ferenc
Csembalo continou: Gál Márta

Mozart-est a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestereivel
2009. július 17. (péntek), 20.30 ó (Esőnap: nincs)

G-dúr Hegedűverseny No.3.K.216. Szólista: Falvay Attila
D-dúr Hegedűverseny No.4.K.218. Szólista: Kuklis Gergely
Szünet
A-dúr Hegedűverseny No.5.K.219. Szólista: Koppándi Jenő
Esz-dúr Synfonia Concertante K.364. Szólista: Bangó Ferenc és Kertész Sándor
Vezényel: Kocsis Zoltán
Hangversenymester: Bangó Ferenc

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!

Helyszín:
A Királyi Borház és Pincemúzeum udvara
Budapest, I. kerület, Budai Vár, Szent György tér, Nyugati sétány

Jegyinformációk:
Királyi Borház és Pincemúzeum
Tel: 06-1-267-11-00
http://www.kiralyiborok.com/

Jegyárak:
Bérlet (tartalmazza a három koncert díját): 13.500 Ft
Jegy: 4800 Ft/előadás
Helyek foglalása: érkezési sorrendben.

Királyi Borház és Pincemúzeum
Budapest, I. kerület, Budai Vár, Szent György tér, Nyugati sétány
Tel: 06-1-267-11-00
http://www.kiralyiborok.com/

Grazioso Kamarazenekar
http://www.grazioso.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük