Nagydobronyi Református LíceumNagydobronyi Református LíceumA Nagydobronyi Református Líceumnak a neve is sugallja: itt keresztény szellemben oktatják, nevelik a gyerekeket. Az itt töltött három év alatt a tárgyi tudás mellett a diákok hitükben megerősödve lelki erőt is gyűjtenek.

Nagydobronyi Református LíceumNagydobronyi Református LíceumA Nagydobronyi Református Líceumnak a neve is sugallja: itt keresztény szellemben oktatják, nevelik a gyerekeket. Az itt töltött három év alatt a tárgyi tudás mellett a diákok hitükben megerősödve lelki erőt is gyűjtenek.


Amikor ellátogattunk a tanintézetbe, elsőként a folyosókon uralkodó szokatlanul nagy csendre figyeltünk fel. Majd Badó Margit igazgatóhelyettes kalauzolásával betekintettünk néhány osztályterembe. Fegyelmezetten viselkedő, a tanár magyarázatára kíváncsian figyelő diákokkal találkoztunk. Aki ugyanis ezt a tanintézetet választja, számolnia kell azzal, hogy itt szigorúbbak a követelmények. Ez azonban nem riasztja el az ide jelentkezőket, hiszen évente többszörös a túljelentkezés.

– Tanintézetünk biológia-kémia és fizika-matematika tagozatos – tájékoztat Badó Margit. – Az itt eltöltött három év alatt a diákok elsajátítják az ukrán állam által meghatározott tantervet, ezt bővítjük ki a magyarországi gimnáziumok négyéves képzési programjával. Idegen nyelvként az angolt tanulják, és igény szerint ECDL-képzésben (nemzetközi számítógép-felhasználói tanfolyam) is részesülhetnek.

A nagydobronyi líceumot joggal tartják az Ung-vidék egyik legjobb hírű tanintézetének. Az elmúlt években számtalanszor hallattak magukról a líceum diákjai. Az egyházi, járási, megyei és nemzetközi versenyekről rendre eredményesen és persze díjakkal tértek haza. Egyik legutóbbi ilyen remek szereplésük a magyarországi Halásztelken volt. Az ezeréves tölgy mindig kihajt nevet viselő művelődéstörténeti vetélkedőn Demes Sándor, Veres Szabolcs és Keresztény Károly nyert sport kategóriában. Ami pedig az órák utáni, illetve a hétvégi rendezvényeket illeti, a szellemi vetélkedők, sportversenyek, kórustalálkozók mellett divatbemutatót és ismert keresztény szellemiségű személyekkel való találkozókat is szerveznek. Legutóbb például Kreh Krisztina magyarországi bokszolónő volt a tanintézet vendége.

A nagydobronyi líceumnak idén 117 tanulója van, közülük 37-en érettségire készülnek. Az itt folyó oktatói-nevelői munkának természetesen az is célja, hogy magyar értelmiségieket képezzen, akik a líceum befejezése után főiskolákon és egyetemeken gyarapítják tovább tudásukat. Egyébként a harmadikosok katekéta bizonyítványt is szerezhetnek, amely arra jogosít, hogy a későbbiekben református hitoktatóként is tevékenykedhetnek. A jó hangú diákokból Hit kórusa néven énekkar alakult, mely az elmúlt tizenkét év alatt több mint kétszáz fellépést tudhat már maga mögött. A szellemi élet egyik kimagasló rendezvénye a hagyományos szalagavató ünnepség.

– A líceumból kikerült fiatalok a tárgyi tudás mellett olyan lelki felkészítést is kapnak, amivel bármikor le tudják küzdeni az életben felmerülő nehézségeket. Hitükből merítik az erőt, hogy ne csüggedjenek, s mindig tovább tudjanak lépni – mondja búcsúzóul Badó Margit.

(Kárpáti Igaz Szó – Fedák Anita)

© www.reformatus.hu Kommunikációs Szolgálat szerk@reformatus.hu T.:(1)460-0753

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük