2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar-montenegrói gazdasági együttműködési megállapodás köttetett Podgoricában

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/18281"><img class="image thumbnail" src="/files/images/montenegro_map_big.thumbnail.jpg" border="0" alt="Montenegro" title="Montenegro" width="70" height="100" /></a><span style="width: 68px" class="caption"><strong>Montenegro</strong></span></span>Magyar-montenegrói Gazdasági Együttműködési Megállapodást írt alá Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter 2008. október 3-án Podgoricában. A magyar kormány megkülönböztetett figyelmet fordít a Balkán-térség országaival, és ezen belül a Montenegróval fennálló gazdasági együttműködés fejlesztésére, az üzleti kapcsolatok ösztönzésére. </p><p>

montenegroMontenegroMagyar-montenegrói Gazdasági Együttműködési Megállapodást írt alá Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter 2008. október 3-án Podgoricában. A magyar kormány megkülönböztetett figyelmet fordít a Balkán-térség országaival, és ezen belül a Montenegróval fennálló gazdasági együttműködés fejlesztésére, az üzleti kapcsolatok ösztönzésére.

montenegroMontenegroMagyar-montenegrói Gazdasági Együttműködési Megállapodást írt alá Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter 2008. október 3-án Podgoricában. A magyar kormány megkülönböztetett figyelmet fordít a Balkán-térség országaival, és ezen belül a Montenegróval fennálló gazdasági együttműködés fejlesztésére, az üzleti kapcsolatok ösztönzésére.

Bajnai Gordon az aláírási ceremónián elmondta: a kétoldalú gazdasági együttműködés tudatos és célirányos fejlesztésével tovább bővülhetnek a gazdasági élet szereplőinek kapcsolatai, a kooperáció elmélyítése újabb beruházásokhoz vezethet, a megállapodás nyomán megélénkülhet a kétoldalú kereskedelmi forgalom.

A magyar-montenegrói kétoldalú gazdasági kapcsolatokat jelenleg is dinamikusan fejlődő árukereskedelem jellemzi, ennek értéke éves szinten mintegy 100 millió euróra tehető. Magyarország a hozzávetőleg 260 millió eurónyi, elsősorban távközlési és banki befektetései révén a legjelentősebb külföldi beruházónak számít Montenegróban. Erős a magyar jelenlét az idegenforgalomban, az ingatlanfejlesztésben és a bányaiparban is.

Magyarország aktív résztvevője a térségbe irányuló közösségi fejlesztési projektnek (IPA). Egy 2005 novemberében aláírt 15 millió euró összegű hitelkeret-megállapodás keretében Montenegróban ezidáig vizsgaközpont, egészségügyi szakközépiskola és óvoda épült kötött segélyhitel-nyújtás formájában, magyar vállalkozók közreműködésével.

A mostani gazdasági együttműködési megállapodás (GEM) Magyarország EU-tagságából fakadó kötelezettségeit figyelembe véve biztosítja a két ország együttműködésének jogi alapját, lehetőséget teremt a gazdasági kooperáció intézményi kereteinek kialakítására és utat mutat az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában.

A dokumentum szerint a hosszú távú együttműködés feltételei és kilátásai a következő ágazatokban a legkedvezőbbek: feldolgozóipar, vegyipar és gyógyszeripar, energiaszektor, mezőgazdaság és élelmiszeripar, építőipar, telekommunikáció és informatika, környezetvédelem, erdő- és vízgazdálkodás, turizmus, együttműködés a KKV-szektor területén, számítástechnika, közlekedés és logisztika, valamint a kutatás-fejlesztés.

A megállapodás a későbbiekre magyar-montenegrói gazdasági együttműködési vegyesbizottság (GVB) megalakítását és működtetését irányozza elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.