Magyar Szociális Fórum A Magyar Szociális Fórum Kerekasztalának közleményt adott ki, mert aggasztják a Gyurcsány Kabinet egyre nagyobb tömeget a gazdasági kilátástalanságba taszító, ugyanakkor emberi és szocialis-humanitárius szempontokat mellõzõ intézkedései, mely ellen közleménnyel tiltakozik, illetve társadalmi összefogást sürget. Közleményüket az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:

 Magyar Szociális Fórum A Magyar Szociális Fórum Kerekasztalának közleményt adott ki, mert aggasztják a Gyurcsány Kabinet egyre nagyobb tömeget a gazdasági kilátástalanságba taszító, ugyanakkor emberi és szocialis-humanitárius szempontokat mellõzõ intézkedései, mely ellen közleménnyel tiltakozik, illetve társadalmi összefogást sürget. Közleményüket az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:

   Széles társadalmi összefogással, egymás iránti szolidaritással, tömeges kiállással gátat lehet vetni a Gyurcsány-kormány antiszociális politikájának, és a társadalom valódi érdekeit szolgáló politikával felváltani. Ezért a Szociális Kerekasztal támogatásáról és szolidaritásáról biztosít minden olyan kezdeményezést, amely arra irányul, hogy megvédjék a társadalombiztosítás szolidáris elvû rendszerét, megakadályozzák a TB üzleti alapokra helyezését, visszavonják a Molnár Lajos nevével elhíresült egészségügyi csomagtörvényt, megakadályozzák az Országos Egészségügyi Pénztár felszámolását, a maradék közösségi vagyon privatizálását – áll a Magyar Szociális Fórum Kerekasztalának vasárnap kiadott közleményében.

    A Szociális Kerekasztal körül helyet foglaló társadalmi szervezetek, szakszervezetek és politikai erõk képviselõi örömmel állapították meg, hogy széles visszhangra talált a lakossághoz intézett június 29-i felhívásuk, melyben a társadalmi tiltakozás eszközéül javasolták a tiltakozás minden lehetséges demokratikus formáját, beleértve a tömegmozgósítást is. Megerõsítették, hogy aláírásgyûjtéssel is támogatják azokat a népszavazási kezdeményezéseket, amelyeknek célja a társadalombiztosítási rendszer és a kórházi ellátás privatizálásának megakadályozása, és a vizitdíj eltörlése. Vidéken még a nyáron demonstrációk szervezõdtek ennek szellemében, õsszel pedig országszerte további tiltakozó megmozdulások várhatók.

    Ezek sorában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) tüntetése következik Budapesten, szeptember 8-án délelõtt. Az MSZF Kerekasztala teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja ezt a megmozdulást, és arra szólítja fel a lakosságot, hogy csatlakozzon hozzá és juttassa kifejezésre a társadalom ellenérzését a Gyurcsány-kormány társadalompolitikájával szemben. A Kerekasztal képviseletében Simó Endrét, a Magyar Szociális Fórum szervezõjét bízták meg a Parlament elõtt tartandó felszólalással.

    A Kerekasztal támogatásáról biztosítja az Élõlánc szeptember 8-án délután tartandó felvonulását is a közvagyon védelmében. Ne hagyjuk, hogy megfosszanak minket a közösségi vagyon maradék 20 százalékától is!

    A Szociális Kerekasztal úgy döntött, hogy az emberi jogokért folytatott harcának keretében támogatja a ?Charta a szabad vasárnapért" kezdeményezést, mely arra irányul, hogy visszaadják az embereknek pihenõnapjukat, hiszen az EU egyetlen országában sem dolgoznak annyian vasárnaponként, mint hazánkban. (A kampányt a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezte.)

    A Magyar Szociális Fórum kezdeményezésére, a Katolikus Egyház Justitia et Pax Bizottságának részvételével, a Professzorok Batthyányi Körének társszervezésében, és a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával szeptember 11-én konferenciát rendeznek ?Igazságosabb és testvériesebb társadalomért" címmel. Fõ elõadói Gazsó Ferenc professzor, az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának tiszteletbeli elnöke és Goják János professzor, a Justitia et Pax fõtitkára lesz.

    Szeptember 27-én az MSZF Demokrácia Kerekasztala tart tanácskozást az érdekérvényesítés kérdéseirõl.

     A Magyar Szociális Fórum Kerekasztala az eddigi tapasztalatokból kiindulva úgy foglalt állást, hogy a civil mozgalomnak továbbra sem szabad pártpolitikai érdekek szolgálatába szegõdnie, hanem a társadalmi érdekeket kell képviselnie, társadalompolitikát folytatnia a szó nemes értelmében. Arra kell összpontosítania, hogy érvényre juthassanak az emberi és a társadalmi jogok. Ennek az elsõdleges célnak a szem elõtt tartásával kell megválasztania alkalmi és/vagy tartós szövetségeseit, köztük olyan politikai erõket és pártokat, amelyek tettekkel bizonyítják kiállásukat az ember és közösségei javára, konkrét kérdésekben. Az MSZF Szociális Kerekasztala köré invitálja mindazokat a tisztességes szándékú szervezeteket és személyeket, akik nyitott, demokratikus szellemben készek a társadalom és a nemzet javára cselekedni.

Budapest, 2007. augusztus 26.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük