2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar fejlesztések a kriptovilág élvonalában

5 perc olvasás

image17_2.jpgIgazi világújdonságok mutatkoztak be a Blockchain Budapest konferencián. A magyar fejlesztők láthatóan élen járnak a blockchainalapú rendszerek létrehozásában, és nagy fantáziával aknázzák ki az új technológiában rejlő lehetőségeket. A fejlesztéseknek csak egy része irányul a pénzügyekre: van magyar blockchainfejlesztés az egészségügy és az ipar területén is.

 

Világújdonságokat jelentettek be a január 30-án megrendezett Blockchain Budapest konferencián. A kriptopénz-tulajdonosok befektetésükhöz való ragaszkodását két magyar fejlesztés is kiaknázza. E valuták tulajdonosai jellemzően nem pénzként, hanem befektetésként tekintenek kriptopénzükre, azaz nem költenek belőle, hanem tartják: bíznak benne, hogy emelkedik az árfolyama. Közben persze ugyanők élvezni is szeretnék befektetésük gyümölcsét, amihez egyelőre hagyományos pénzre van szükségük. Erre a problémára ad két különböző választ két magyar fejlesztés, az Income Locker és az Augmint.

 

Az Income Locker egy olyan platform, amelyen a hitelt fölvenni szándékozók kitöltik a hiteligénylő lapot, a hitelezők pedig kiválasztanak egy pénztárcájuknak és lejárati elképzelésüknek megfelelő kérelmet. Ha a felek megállapodnak, a hitel fölvevője a hitel összegénél nagyobb értékű kriptopénzfedezetet helyez el a rendszerben, ami innentől folyamatosan figyeli a fedezet értékét. Ha az megközelíti a hitelösszeget, a hitelezőnek ki kell egészítenie a fedezetet, ellenkező esetben a rendszer értékesíti kriptodevizáját, és kifizeti a hitelezőt. Mivel a kriptopénz-tulajdonosok rendületlenül bíznak befektetésük értékének emelkedésében, feltehető, hogy a piacon a megszokottnál valamivel nagyobb kamatot hajlandók fizetni az egyszerű és gyors hitelért.

 

Ugyancsak magyar fejlesztésként, bár nem üzleti vállalkozásként indult az Augmint, ami nem kevesebbet ígér, mint hogy létrehozza az első stabil árfolyamú kriptovalutát. A rendszer lényege, hogy az augmint árfolyama létező devizákhoz van kötve: egy augmint-euró (a-euró) egy eurót ér, egy augmint-dollár (a-dollár) pedig mindig egy dollárt. A rendszer nulla augminttal indul, az első augmint akkor keletkezik, amikor az első kriptopénz-tulajdonos hitelt vesz föl a rendszerben. Ez nagyjából úgy történik, mint az Income Lockeren, de van két fontos különbség: az Augmintnál a hitelt nem dollárban vagy euróban folyósítják, hanem a-euróban vagy a-dollárban. Emellett az Augmint esetében nem két magánszemély köt hitelszerződést, hanem a hitelfelvevők is a rendszertől vesznek fel hitelt, illetve a hitelezők is azt hitelezik.

 

Az Augmint nagyszerűsége abban áll, hogy egyesíti a klasszikus pénz és a kriptovaluták előnyös tulajdonságait. Az augmint árfolyama stabil, viszont a hagyományos pénzeknél könnyebben utalható bármikor, bárhonnan, bárkinek, és egyszerű fizetést is lehetővé tesz lényegében bárhol, hiszen értéke megegyezik a dolláréval, illetve az euróéval. Az augmint sajátossága minden más kriptovalutával szemben, hogy van fedezete, hiszen a hitelezettek a saját – legkülönbözőbb fajta – kriptovalutájukat vagy virtualizált befektetésüket töltik fel a rendszerbe fedezetként, és az mindig rendelkezésre áll. Szabó Károly, a rendszert tervező csapat vezetője a konferencián elmondta, hogy a szisztémát etherfedezettel egy éve szimulálják, és ez idő alatt az ether hatalmas árfolyam-ingadozása sem okozott problémát az augmint ökonómiai rendszerében.

 

A konferencián emellett számos érdekes magyar fejlesztés mutatkozott be. A Corion egy már létező kriptovaluta, amelyik túl van a tőkebevonás és a fejlesztés fázisán. A TE-FOOD-ot az élelmiszeripari beszállítási láncok ellenőrzésére fejlesztették ki, és már élesben használják Vietnamban a sertés-, marha- és csirkehús nyomon követésére. A megoldás meghamisíthatatlan módon követi az állatok fejlődését, takarmányozását, vágását és csomagolását születésüktől egészen addig, amíg az utolsó porció is elkel belőlük a boltban.

 

A szintén magyar fejlesztésű Etheal is túl van az első kibocsátáson. Ez a rendszer megreformálhatja az orvos-beteg kapcsolatokat, kiterjesztheti a páciensek orvosválasztását akár az egész világra, hiszen a felhasználók itt akkor kapnak jutalmat, ha értékelik saját kezelésüket. Ilyenformán az új betegek képet alkothatnak az adott orvos és intézmény felkészültségéről, sőt fel is vehetik a kapcsolatot velük, időpontot is egyeztethetnek a szükséges beavatkozásra.

 

A több mint 20 előadóval, 800 fős érdeklődő közönség előtt megtartott Blockchain Budapest konferencia főszervezője elmondta, hogy a szakmai összejövetel elérte célját, az előadások átfogó képet adtak a vállalkozóknak és a vállalati döntéshozóknak a „blokklánc” felhasználási területeiről. „Látható volt, hogy Magyarország alapvetően jól áll, ami a blockchainalapú megoldások fejlesztésére képes informatika csapatokat illeti; születnek is sikeres magyar termékek, viszont ezeket a rendszereket kevés magyar vállalkozás használja, holott az új technológia alkalmazása komoly versenyelőnyt biztosíthatna számukra” – mondta Szilágyi Imre, aki jelezte: ősszel újabb, immár nemzetközi blockchain-konferenciának adhat otthont Budapest.

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.