2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MAHLER ÜNNEP 2012. szeptember 5-8.

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64131"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_124.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>A Művészetek Palotája (MÜPA) vezérigazgatója, Káel Csaba mint házigazda a VIII. Mahler Ünnepre készülődve elmondta, hogy Budapesten kívül Bécs, New York és Amsterdam is osztozik Gustav Mahler zeneszerző és karmester életművén, vagyis azok a helyszínek, ahol Mahler életében megfordult és nyomot hagyott maga után. 2012. szeptember 6-án és 7-én felhangzik Mahler <em>V. (cisz-moll) szimfóniája</em>. A MÜPA Előcsarnokában pedig <em>Ihlet és alkotás</em>

images 124.thumbnailA Művészetek Palotája (MÜPA) vezérigazgatója, Káel Csaba mint házigazda a VIII. Mahler Ünnepre készülődve elmondta, hogy Budapesten kívül Bécs, New York és Amsterdam is osztozik Gustav Mahler zeneszerző és karmester életművén, vagyis azok a helyszínek, ahol Mahler életében megfordult és nyomot hagyott maga után. 2012. szeptember 6-án és 7-én felhangzik Mahler V. (cisz-moll) szimfóniája. A MÜPA Előcsarnokában pedig Ihlet és alkotás

images 124.thumbnailA Művészetek Palotája (MÜPA) vezérigazgatója, Káel Csaba mint házigazda a VIII. Mahler Ünnepre készülődve elmondta, hogy Budapesten kívül Bécs, New York és Amsterdam is osztozik Gustav Mahler zeneszerző és karmester életművén, vagyis azok a helyszínek, ahol Mahler életében megfordult és nyomot hagyott maga után. 2012. szeptember 6-án és 7-én felhangzik Mahler V. (cisz-moll) szimfóniája. A MÜPA Előcsarnokában pedig Ihlet és alkotás

címmel szeptember 5-23-ig kiállítást láthatunk a párizsi Gustav Mahler Zenei Archívum gyűjteményéből. Káel Csaba szerint nagy kincsek birtokában vagyunk, mert a magyar zenei kultúra az élet természetes része. A koncertek pontos időpontjai megtalálhatók a MÜPA honlapján. A Bartók Rádió felvételt készít a műsorokról, és későbbi időpontokban fogja közvetíteni. A lemezfelvételek is egy éven belül megjelennek.

   A szűkre szabott pénzügyi források ellenére kedvezményes diák- és egyetemista jegyek válthatók. A Budapesti Fesztiválzenekarnak ingyen bocsátják rendelkezésre a termeket, és árat nem emeltek.

 

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) művészeti vezetője, karmestere minden évben felkér egy kortárs zeneszerzőt, hogy az évadot nyitó Mahler Ünnepre alkosson új művet, de nem kötelező kapcsolódnia Mahler személyéhez.

 

Idén Gyöngyösi Levente kislánya, Hanga (hogy is hívhatnák másként egy zenész gyerekét?) születésére komponálta meg az öt tételből álló III. (Születés) szimfóniáját. Fischer szerint a kapcsolódás mégis szembeötlő, hiszen Mahlernek is két lánya volt, ő maga pedig belül mindig gyerek maradt. A darab a születés folyamatát öleli fel a méhen belüli élettől az anyatesten kívüli első fájdalmas lélegzetvételig. Gyöngyösi szerint az emberi lét tragédiája, hogy elfelejti a magzati érzéseket, az anya-gyerek viszony kezdeti szakaszát, mindkettejük erős szeretetvágyát. A zeneszerző is csak sejti, megpróbálja elképzelni az eksztázist. Az ősbemutatót szeptember 6-án, 7-én este és 8-án délután 15:30-kor élvezheti a közönség a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

 

Szeptember 5-én és 7-én Benjamin Britten: Noé bárkája című gyermekoperáját mutatja be a BFZ a MÜPA Fesztiválszínházában. A 7-i előadás bevételével a BFZ a Parafónia Zenekart támogatja. Erről azt kell tudni, hogy értelmi fogyatékos fiatalok számára különleges módszerrel teszi lehetővé a közös zenélés örömét. A Noé bárkájában Philipp György vezényli és rendezi a főleg gyerekszereplőkből álló muzsikusokat. Természetesen a Noét és feleségét, valamint az Urat megszemélyesítő énekesek profi operaénekesek. A darabban fellépő fiatalok a Bubnó Tamás és Mezei János által vezetett Budapesti Énekes Iskola tanulói. Bubnó Tamás, az est karmestere elmondta, hogy 15 évvel ezelőtt már előadták Britten művét, de azóta változtak a fiatalok, új gyerekekkel, új szólistákkal próbálják. A gyerekek élvezik az állatjelmezeket.  A darab angol misztériumjátékra épül, felfedezhető benne az angol humor is abban a jelenetben, amelyikben a házsártos Mrs. Noé nem akar a bárkára felmenni.

 

Stefan Englert, a Fesztiválzenekar igazgatója beszélt a nyolcadik Mahler Ünnepre megjelent albumról, amelyben a teljes műsort részletezik Fischer Iván, Henry-Louis de la Grange és Halász Péter tanulmányaival.

   Az idei év további eseményeiről: szeptember 20-án először mutatkozik be a BFZ új zenei együttese. A műsoron Rácz Zoltán vezényli a leghíresebb kortárs műveket Ligeti Györgytől, Steve Reichtől és Eötvös Pétertől. Ezzel folytatódik a Millenárison a BFZ egyetemisták, fiatal felnőttek számára meghirdetett éjszakai koncertsorozata, a Midnight Music. A sorozat különleges barokk és kortárs programmal várja az ifjú közönséget. Engert szerint ők nyitottabbak a kortárs és a barokk zenére is. Mindkettőben felfedezhetik a kölcsönhatást a könnyű- és popzenével (ld. Stockhausen szerzeményeit). A BFZ új zenei együttesét 2013 márciusában Lakatos György vezényli.

 

Várbíró Judit, az MTV munkatársa filmet készített Gustav Mahler zenei arcáról, amelyet a MÜPA Stúdiójában mutat be. A filmben Fischer Iván vezet végig az életmű egyes állomásain.

Így lesz teljes az idei Mahler-portré.

 

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.