Fény derül Georges Simenon krimijének talányára, október 28-án ismét műsorra kerül a tavalyi évad végén bemutatott Fej nélküli holttest című előadás a Pinceszínházban!

 

Fény derül Georges Simenon krimijének talányára, október 28-án ismét műsorra kerül a tavalyi évad végén bemutatott Fej nélküli holttest című előadás a Pinceszínházban!

 

Maigret felügyelő a ferencvárosi színházban nyomoz először magyar színpadon. Korábban hazai színház soha nem tűzött még műsorra a legendás detektívről szóló művet – miközben a világszerte közkedvelt belga író 75 regényének és 28 novellájának kulcsszereplője a nyomozó. A róla szóló műveket minden nagyobb nyelvre lefordították, többől film is készült.

 

„Megérteni, nem pedig elítélni!" – ez a felügyelő életbölcsessége.

A történet egy Szajna-parti bisztróban játszódik, ahol Maigret felügyelő és segédje, Lapointe nyomoznak. Gyanúsítottjuk a titokzatos Aline Calas, a tulajdonosnő, akinek váratlanul eltűnt a férje…

 

Vörös Róbert rendező azt ígéri, nem csak a bűntény, hanem a gyanúsítottak személyisége és életútja egyaránt izgalmas a darabban. A felügyelő ballonkabátját Kaszás Gergő ölti magára, a segítőjét Szatory Dávid, a titokzatos gyanúsítottjukat, Aline Calas asszonyt Egri Márta formálja a produkcióban. A többi szerep alakítói: Székely B. Miklós, Hábermann Lívia, Széll Attila és Csákvári Krisztián.

 

Georges Simenont író kortársai nagyon nagyra becsülték a Maigret felügyelős történekért, míg a szerző munkásságának melléktermékének tekintette a krimisorozatát. Valójában nem csak jó bűnügyi történetek ezek, hanem az élet sokszínű gazdagságáról is tudósítanak, akár egy Csehov vagy Maupassant novella. A Fej nélküli holttestben miközben egy gyilkosság feltárása történik, Maigret felügyelő szemén keresztül megismerkedünk a gyanúsítottakkal, egyre mélyebbre jutunk az életükben. Végül már nem is a bűnügy felderítése jelenti a legnagyobb izgalmat, hanem az elkövetők személyének és indítékainak feltárása.

Georges Simenon a XX. század egyik legtermékenyebb írója volt, naponta akár 60-80 oldalt is papírra vetetett, 1,4 milliárd példányt nyomtattak műveiből. Mairget felügyelő összesen 103 művében bukkant fel, először az 1931-ben megjelent Pietr, a lett című regényben, utoljára az 1972-es Maigret és Monsieur Charles-ban. A bűnügyi regényeket minden nagyobb nyelvre lefordítottak, többet meg is filmesítettek közülük.

A szerző fiatal korában dolgozott a Gazette de Liege nevű újságnál, ami lehetőséget nyújtott számára arra, hogy megismerje a város sötétebb oldalát, beleértve a politikát, a szórakozóhelyeket, az olcsó szállodákat, ugyanakkor bűnügyeket, rendőrségi nyomozásokat is. Eljárt hallgatni Edmond Locard kriminológus rendőrségi technikákról szóló előadásait is. Amikor Párizsba költözött, az éjszakai élete csak tovább fokozódott: prostituáltak, részegség és mulatozás jellemezték. Felfedezte magának az olcsó szállókat, a bárokat és az éttermeket, s ami még fontosabb, megismerte az egyszerű dolgozó párizsiakat.

 

Foglaljanak Önök is helyet a párizsi bisztró egyik hátraeső asztalánál, és figyeljék, mi minden zajlik le néhány nap leforgása alatt ott nyitva és zárva tartási időben!

 

Georges Simenon – Vörös Róbert:

Fej nélküli holttest – Maigret különös esete

Maigret felügyelő: Kaszás Gergő

Éapointe felügyelő: Szatory Dávid

Aline Calas, a bisztrótulajdonos felesége: Egri Márta

Lucette Calas, a lánya: Hábermann Lívia     

Antoine Cristin: Csákvári Krisztián  

Dieudonné Pape szállítási ellenőr: Széll Attila

Canonge közjegyző: Székely B. Miklós

Rendező: Vörös Róbert

 

Előadás időpontok:

október 28. péntek 19.00

november 15. kedd 19.00

november 24. csütörtök 19.00

december 16. szombat 19.00

Internetes jegyvásárlás: http://pinceszinhaz.hu/jegyek/jegyvasarlas.html

 

Pinceszínház

Török Pál u. 3.

 

http://pinceszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük