A mail art lényege, hogy a „levélművészek" az alábbi közléssel küldik egymásnak a borítékokat és a képeslapokat: „adj hozzá, egészítsd ki, küldd vissza!". A Bélyegmúzeum a ma virágkorát élő mail art művészet 50. születésnapját ünnepli. 1962-ben Ray Johnson alapította a lakásán a mail artot New York Correspondence School of Art néven. Ebből az alkalomból a Bélyegmúzeum 2012 márciusában pályázatot hirdetett alkotóknak, hogy bemutatkozhassanak a közönségnek. Itt látjuk az eredményt november 20-ig Susannia a múzeumba megy címmel.

A mail art lényege, hogy a „levélművészek" az alábbi közléssel küldik egymásnak a borítékokat és a képeslapokat: „adj hozzá, egészítsd ki, küldd vissza!". A Bélyegmúzeum a ma virágkorát élő mail art művészet 50. születésnapját ünnepli. 1962-ben Ray Johnson alapította a lakásán a mail artot New York Correspondence School of Art néven. Ebből az alkalomból a Bélyegmúzeum 2012 márciusában pályázatot hirdetett alkotóknak, hogy bemutatkozhassanak a közönségnek. Itt látjuk az eredményt november 20-ig Susannia a múzeumba megy címmel.Susanna LaknerSusanna Lakner

 

A kiállítás címképe, jelképe Ryosuke Cohen portréje, címe: Brain Cell. Az agy felnagyított sejtjeiben különféle kollázsokat látunk. A Bélyegmúzeum már korábban is rendezett mail art kiállítást. A műfajt korábban a bélyegtervezők művelték, köztük Rippl-Rónai József. Megjegyzem, hogy a bécsi Leopold Museumban éppen látható Gustav Klimt életműve, benne több száz, maga készítette képeslappal, amelyeket Európa városaiból hazaküldött. Akár ezeket is sorolhatjuk ebbe a kategóriába. Azóta a mail art felhasználja a technika és a művészet minden válfaját.

 

Most két világhírű gyűjtő, Susanna Lakner és Torma Cauli László (mindketten maguk is művészei a műfajnak, mindketten magyarok és Németországban élnek) kollekciójából látjuk a legérdekesebb darabokat. Válogatásuk átfogó képet ad az élénk és lüktető művészetről a világban.

 

Zsubori Ervin szakértő bevezetőjében feltette a kérdés: Mi a művészet célja? A válasz sokrétű, de jelen esetben úgy mondhatjuk, hogy a mű eljuttatása valahová, lehetőleg egy másik művészhez. A cél a teremtés maga. A mail art pedig nem alacsonyabb rendű a többi alkotásnál. A levelezés útján teremtett kapcsolat a hasonszőrűknél szenvedéllyé válik. Lapjaikhoz szabadon felhasználhatnak bármilyen anyagot, rajzot, kollázst, csipkét, fémet. Egyetlen kikötés van csak, a méret. 63×89 mm-be el kell férnie! És fontos elv: el kell küldeni postán! Ettől válik élővé kapcsolat és mű.

 

Nikodém GabriellaNikodém Gabriella

Nikodém Gabriella múzeumigazgató mutatta be a két művészt. Torma Cauli László a hivatásos képzőművészet keretein kívül és belül is alkot.

Torma Cauli LászlóTorma Cauli László

A művész elmondta, hogy példaképe Tóth Menyhért, aki egyszerű szobafestőből lett világhírű művész. Amikor megkérdezték tőle, hogy mit keres egyik képén a szék, csak annyit válaszolt: mert ott volt. Tóth Menyhértről is készített bélyeget. Kérdésünkre, hogy mit szól a posta a lap feladásakor, azt mondta, hogy mindig ugyanabban a postahivatalban adja fel a küldeményeit. Csak először vonakodtak, hogy nem szokásos, de újabban már várják az újabb alkotást.

 

Susanna lapjaSusanna lapja

A kiállítás címe magyarázatra szorul, ugyanis Susanna Lakner blogjában (Susannia blog) tette közzé mail art gyűjteményét, most pedig itt az eredeti darabokat látjuk Csete Mónika kurátor rendezésében. 1995 óta lépett a mail art művelői sorába. A múzeumi kiállítástól és a megnyitó sikerétől annyira el volt ragadtatva, hogy alig tudott megszólalni. 

 

DOBI ILDIKÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük