2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Május végén döntenek az EITI székhelyéről

3 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/11822"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eu_satnav.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="78" /></a></span>A versenyképességi tanács május 30-i ülésén kíván döntést kicsikarni a szlovén soros EU-elnökség arról, hogy hol legyen az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) székhelye. Magyarország is a pályázók között van. </p><p>

 

eu satnav.thumbnailA versenyképességi tanács május 30-i ülésén kíván döntést kicsikarni a szlovén soros EU-elnökség arról, hogy hol legyen az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) székhelye. Magyarország is a pályázók között van.

 

eu satnav.thumbnailA versenyképességi tanács május 30-i ülésén kíván döntést kicsikarni a szlovén soros EU-elnökség arról, hogy hol legyen az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) székhelye. Magyarország is a pályázók között van.

A versenyképességi tanács május 30-i ülésén születhet döntés az európai innováció zászlóshajójának tekintett Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelyéről – legalábbis a soros elnökségnek erről a szándékáról tájékoztatta levélben kollégáit Mojca Kucler Dolinar szlovén felsőoktatási és tudományos-technológiai miniszter. Kucler Dolinar a levélben arra kéri a tagállamokat, hogy legkésőbb április 25-ig jelezzék a szlovén elnökségnek, hogy pályázni kívánnak-e az EITI székhelyére.

Mint ismeretes, Magyarország Budapestet ajánlotta a maximálisan mintegy 60 fős létszámmal működő innovációs és technológiai központ székhelyének, amely az egyetemek, a kutatóintézetek és a vállalati szféra által létrehozandó kutatási társulások tevékenységét koordinálja majd. Magyarország mellett Lengyelország is beszállt a ringbe Wroclawot ajánlva székhelyül, legutóbb pedig Bécs és Pozsony nyújtott be közös pályázatot. Egyes hírek szerint több német város is pályázni kíván. Ebből a szempontból jelentőséggel bír, hogy a szlovén miniszter levelében külön is emlékeztet az Európai Tanács 2003. decemberi ülésének záróközleményére, amely leszögezte, hogy a jövendőbeli uniós ügynökségek székhelyeinek elosztásánál a csatlakozó államok előnyt kell, hogy élvezzenek.

Az EITI elsődleges feladata az üzleti világ, a kutatóintézetek és a felsőoktatás közötti partnerség és együttműködés megkönnyítése, javítása európai szinten. Az intézet ebben a minőségében jelentős mértékben hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez és a gazdasági növekedéshez Európában – húzza alá a szlovén tárcavezető levele. „Annak érdekében, hogy az intézet hamarosan megkezdhesse a tevékenységét, döntenünk kell a székhelyéről. Mindenkinek érdeke, hogy a lehető leggyorsabban megszülessen a döntés" – szögezte le levelében a szlovén miniszter.

BruxInfo

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.