Makány Márta kötete az Alexandra Kiadó gondozásában karácsonyra jelent meg, bemutatójára  2011. január 12-én került sor Budapesten, a  Rózsadomb Étterem és Kávéházban, ahol a szerzővel  Szily Nóra beszélgetett. A bemutatón a szerző mellett megjelent Vargha Rózsa  esküvői rendezvény-szervező,  Viola Violetta  virág-kötő, Lengyel József  cukrász.

 

Makány Márta kötete az Alexandra Kiadó gondozásában karácsonyra jelent meg, bemutatójára  2011. január 12-én került sor Budapesten, a  Rózsadomb Étterem és Kávéházban, ahol a szerzővel  Szily Nóra beszélgetett. A bemutatón a szerző mellett megjelent Vargha Rózsa  esküvői rendezvény-szervező,  Viola Violetta  virág-kötő, Lengyel József  cukrász.

Szili Nóra felidézte; Makány Márta szerint a könyv fejlődéstörténetnek is tekinthető, arról szól, hogyan kezdte el csinálni ő az esküvői ruhákat a  90-es évektől kezdődően.

A kirakatokban feltűnő ruhák nem feleltek meg az ismeretségi kör igényeinek, ez indította el a szerző munka-folyamatát, aki pedig, bevallása szerint, nagyon távol állt ettől a műfajtól, de végül is megrendelői „belesodorták" ebbe a szép feladatba, az esküvői ruhák készítésébe, az érintett pár életében az egyik legboldogabb pillanat kiszolgálásába. 

Az első elkészült esküvői ruháktól a legutóbbi modellig az „alkotó" kreativitása annyiban változott, hogy a korábban egyeduralkodó hagyományos esküvői öltözetekhez képest, ma már a szó valódi értelmében vett divatos ruhákat készíthet. Néhány évvel ezelőtt, a hétköznapi és az esküvői ruhák között még semmiféle kapcsolat nem létezett,

az esküvői ruhák királylányokat idéztek az emberek elé, ma pedig már itt vannak a „trendi" menyasszonyok, akik divatos ruhákban mennek férjhez. 

A szerző kifejezi meggyőződését, az esküvői ruha sokkal több, mint amit gondolunk róla. Egyfajta „észvesztő" lelkiállapot az esküvőre való készülés a menyasszonynál, olyan mint valami hormonális változás. A kötet szerzője ehhez az állapothoz teljes mértékben képes alkalmazkodni, beleérezve magát a helyzetbe.

A mai menyasszonyok már nagyon határozottan,  6-8  elképzeléssel tarsolyukban térnek be hozzá, a legkülön-bözőbb változatok felsorolásával.  A ruhák megalkotói ezeket az elképzeléseket próbálják terelgetni ezután, hogy a menyasszonynak  az élete ünnepélyességhez fűződő  álma is teljesüljön, de a ruha ne legyen nagyon visszafogott sem.

Az esküvőn a nő azt akarja kihozni magából, ami a legszebb, legelőnyösebb, annak ellenére, hogy nem mindenki felel meg az abszolút szépség-ideálnak.  Ilyenkor varázsolni kell, a legelőnyösebbet kihozni. A szerző véleménye erről;  valószínű, hogy annak,  aki az illető hölgyet párjául választotta, ő tetszik legjobban… A hölgyek saját magukról alkotott képe általában nem annyira jó, de a szerző szerint pozitívan kell értelmezni, hogy elviszik feleségül, így kell hozzáállni. Végül is, egy valakinek ő kell…

Mit is akarnak megvalósítani a nők, amikor  a tervezővel a ruhákról gondolkodnak?  Nos, azt a képet szeretnék viszontlátni, ami a lapok címoldalán látható, s az, hogy ők nem úgy néznek ki pontosan, az másodlagos szempont.

Egy esküvő megálmodásakor vajon mi áll a kiválasztani valók előterében, vajon első helyen a helyszín, a hangulat szerepel?  Általában igen, egy jó helyszínre fel lehet építeni mindent, ezzel be tudjuk biztosítani magunkat, vallja a szerző.

Egy modern helyszín esetében (mint amilyen a tájékoztató helyszíne is), hogyan kezdődik ez a gondolkodás? Először is tudni kell, hány vendégre számíthatunk, megfelelő rátartással számolva, mert a pluszként jelentkező vendégeket is el kell tudni helyezni.  Fel kell mérni, a kiválasztott hely alkalmas-e ennyi vendég (megfelelő színvonalú) ellátására.  Ezután következik magának a rendezvénynek a kérdése, a program összeállítása. Ennek feldolgozása a ruha kérdések, az autó, az anyakönyvvezető, a pap kérdés megoldásával együtt, folyamatosan zajlik.

Mennyire változott  a rendezvények típusa azóta, hogy Márta foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, a tradicionális, régi falusi esküvők normájához képest? 

Tudnivaló mindenekelőtt, hogy falusi esküvőre a szerző körét soha nem is hívják, faluhelyen ez szégyennek számítana,  hiszen ott van az a csapat száz éve, aki ennek lebonyolításában jártas.

Az esküvő-szervező szerint őket olyan esküvőkhöz szerződtetik, ahol nagyon komoly költségvetéssel számolnak az eseménynél.  Férjével együtt kilencedik éve szerveznek esküvőket, s óriási változások figyelhetők meg az idő múlásával. 

A csúcs ma:  esküvő a Tihanyi Apátságban, utána esküvői vacsora a balatonfüredi Anna Grand-hotelben, ott, ahol az Anna-bálokat is rendezik.  Ennek szervezése nem egyszer másfél évbe is telik, mert a Tihanyi Apátságban egyetlen esküvőt rendeznek naponta.  Mártával közös munkájuk során volt olyan menyasszonyuk, akinek ezen a helyen volt az esküvője, s két ruhája volt tőlük, de ma már van olyan, akinek három menyasszonyi ruhája van egy esküvőre, mert nem tud dönteni, vagy még többet akar mutatni. Az urak csak egy ruhával számolnak erre az alkalomra.

Volt olyan oka is a több menyasszonyi ruhának, hogy a párnál már meglévő gyerekek kedvéért, hogy számukra is emlékezetessé tegyék a napot, szerveztek egy délutáni programot, amikor az arát Márta felöltöztette délutáni menyasszonynak, s mezítláb mentek a balatoni strandra a gyerekekkel sétálni.  Ott, és a templomi szertartáson nekik szánt emlék-fotók is készültek, majd következett az esti program, amin a kicsik már nem vettek részt. Tehát a menyasszonynak volt még egy templomi ruhája, a vacsorához egy harmadik, sőt, a tánchoz még egy negyedik is.

A menyasszonyi ruhák  nagyon sokféle stílusban készülhetnek, figyelembe véve a menyasszony saját elképzelését is. A jelentkező arák általában egyszerű megoldásban gondolkodnak, majd az idő múlásával, a megbeszélések során ez változik az igényesebb kivitel felé, különösen, amikor felveszik a kicsit „bátrabb" ruhát és meglátják magukat a tükörben. Végül is, mondja az illető,  most van az esküvőm, ki tudja, lesz-e még alkalmam ilyet felvenni mégegyszer…

A ruhák színe a hagyományos fehéren túl, ma már lehet akár sötétkék, fekete is. Tűzpiros mintát is hozott már vőlegény, a menyasszonynak szánt ajándék-autó színével harmonizálót…

A rendelt ruhák nem szoktak visszakerülni készítőjükhöz, emlékként szolgálnak, de előfordul, hogy a menyasszony barátnőjének is megtetszik…

2010 óta Márta ruhái már Japánban is elérhetők, oda más, sokkal kisebb ruha-méretben kell gondolkodni.  Ők a visszafogottabb ruhákat választják, ellentétben a magyar menyasszonyokkal, akik szeretik a kitárulkozós ruhákat.

2011 esküvői-ruha trendjét a fodor és csipke jellemzi, vagy egy nagyon egyszerű szabás.  Fátyol továbbra is használható, nagyon mutatós,  templomban egyébként is ajánlott, ugyanez vonatkozik a boleróra és kalapra is.

Nagyon sokáig nem volt divatban az esküvői kalap,  ma ismét használatos.   A '70-es, '80-as években voltak a nagy kalapok, s most kicsi és nagy fazonban is előfordul.

A menyasszonyi cipőnél alapvető, hogy legyen kényelmes, s fehér ruhához is felvehető színes cipő, ami jó hangulatot ad az öltözéknek.

Napjainkban a rendezvények megjelenésében hódít a fényhatásokkal való operálás, nagyon mutatós megjelenést adhatunk az eseménynek, ennek megvalósításakor az egyedi ötleteknek korlátlan szerepe lehet, technikailag ma már majdnem minden megvalósítható. 

A menyasszonyi csokor milyenségét mindig az illető egyéniségéhez igazítják, de nem mindig esik az érdeklődés középpontjába. Soha nem készül két egyforma csokor, már csak azért sem, mert egy rózsatőn is többféle árnyalatú virág terem…  A csokor összetétele, színe, kompozíciója a menyasszony egyéniségén kívül a ruhához is illeszkedik, természetesen. Készülhet két azonos csokor, a menyasszonyok 80%-a két csokrot rendel. Ilyenkor az egyiket, az eredetit hajítja maga mögé a menyasszony, a második pedig az emlék-darab.  A menyasszonyi csokor milyensége is sokat változott idők során, 9-10 éve a szekfű, gerbera és aszparágusz alkotta azokat, s formában az u.n. leomló csokrok voltak kapósak.

Manapság nincs egyedül üdvözítő, divatos csokorforma, azt ma a menyasszony magasságához, testalkatához igazítja a virágkötő, mondja Violetta. A csokor is képes öltözetni, alakot nyújtani, stb.  A csokor színének megválasztását a ruha, a menyasszony karaktere, a helyszín stílusa befolyásolja, az évszak ma már kevésbé köti meg az elképzeléseket.  Van, aki próbacsokrot is kér, de ennek nincs jelentősége, hiszen az úgy sem lesz teljesen azonos az eseményre frissen elkészülttel…

A torta megfogalmazása a látványból indul, mondja Lengyel József.  A cél, hogy lehetőleg az egész vendégsereg számára megfeleljen, minél több igényt kielégítsen, inkább külső megjelenésében, mint beltartalmában.  A rendelés megjelölésekor is kétféle menyasszonnyal találkozik a szakember,  van, aki kész tervekkel érkezik, s van aki határozatlan, mi is legyen.  Az interneten sokféle torta-megoldás fellelhető,  ezek el is bizonytalanítják a menyasszonyokat.  Tipikus hiba, hogy nem az egyéniségéhez megfelelő tortát választana a menyasszony, van pl. aki a dekoráció meghatározó vonalához,  s nem a karakteréhez kívánja illeszteni. Némi beszélgetés,  esetleg többszöri nekifutás után ez a bizonytalanság feloldható.

A kísérő kisebb torták és sütemények körében az egyszerű, letisztult formák jellemzőek manapság. A hatalmas, torta-monstrumok kora is leáldozóban van, inkább valami kellemes, különleges tortában gondolkodnak, ami megfelel a pár egyéniségének, s illeszkedik a dekorációhoz.  A kedvenc még ma is a csokoládé-torta.

Süteményben is van idei trendi;  a fekete-fehér torták a divatosak, ezek a merészebbek kedvencei, ill. vannak a mályva árnyalatok,   a túldíszített, „csicsás" megoldásokat viszont kerülik.

Mi a helyzet akkor, ha nem az első esküvőről van szó, lehet valaki másodszor, többedszer is „királylány"? 

A szervező szerint igen.  Sok menyasszonynak elsőre nem volt lehetősége „megadni a módját", vagy vannak házaspárok, akik tíz-húsz-harminc év múltán újra meg akarják erősíteni egy esküvői eseménnyel döntésüket.  Nem illetlen a fehér másodszor, sőt a kor sem szab határokat a ruha színében. 

Az esküvői események menetének nagyon részletes, komoly forgatókönyve van, amely a szervezőknek és az összes érdekelt együttműködőnek szól. Kap belőle a virágkötő, a fotós, a filmes, a menyasszonyt szállító autó vezetője, az étterem.  Ennek van egy rövid változata, amelyet megkap a menyasszony és a vőlegény is, már csak megnyugtatásul is. Valamennyi érdekelt szervező láthatatlanul, de karnyújtásnyira, folyamatosan kíséri az eseményeket a párral.

Hosszú, együttműködésben zajló kapcsolat utolsó periódusa ez.  A rákészülés a szervezők, ruhaszállító részéről nem jelent komoly megpróbáltatást, igazi rákészülésre a párnak van szüksége. Egy ruhához nem kell fél év, a menyasszony lelkének van szüksége erre az időre, hogy lelkileg eljusson valahonnan valahova.  Van olyan is, aki már másfél-két évvel előtte érdeklődik, menyasszonyi ruhát próbál, komolyan foglalkozik a kérdéssel.

Makány Márta  menyasszonyi ruháit  kb. 200 ezer Ft  kezdőártól rendelhetik meg a házasulni készülők.

Az esküvőszervező információja szerint a legmagasabb összeg, melyet mostanában esküvőre költöttek, 2 millió Ft volt.  Külföldiek esetében ehhez adódnak az utaztatás és a szállás, valamint a megelőző napi ismerkedési program költségei, ilyenkor a szervező utazási irodaként is működik.

A moderátor megfogalmazása szerint;  ez a könyv segít, hogy a leendő menyasszony hangulatok között bolyonghasson, elgondolkodjon saját karakterén, hogy milyen helyszínen szeretné önmagát látni tündökölni, milyen tortát szeretne szemmel simogatni, majd megkóstolni.

A szerző szerint, ő könyvének összeállításakor egy összefogó anyagról gondolkodott, látván, hogy ma már a menyasszonyok az internetről nyomtatnak ki rengeteg idevágó dolgot s úgy érzik, egyfajta kutató munkát kell folytatniuk.  Ez azonban nem kell, hogy az ő dolguk legyen, legyen inkább a szervezőé, akire támaszkodhatnak és nem kell elveszett nek érezniük magukat a világban.  A könyvben egy összefogottabb anyagot találnak, amiből könnyebben tudnak választani.

A könyv borítóján így vall művéről a szerző:

A  szó,  „szerelem", a  világ  minden táján  ugyanazt jelenti, bár ahogy nincs két ugyanolyan ember a földön, úgy a kapcsolatok, s így a szerelmek is mások-mások.  Magyarországon a szerelmet az áldással is azonosítják, és úgy vettem észre, hogy az itt élők nem félnek kimutatni és ünnepelni ezt a csodálatos érzést. Ez is inspirál, amikor menyasszonyi ruhákat tervezek.  Én így tudom kifejezni azt az érzést, ahogy én szeretek.

Ez a  könyv szubjektív:  nem  mutatom meg  az esküvőszervezés  minden  állomását,  hiszen  ahhoz  nem  is értek.  Egyszerűen  csak  annyira  sok  esküvőn  vettem részt közreműködőként, hogy szerettem volna végigvenni az  esküvőnek azokat az elemeit, melyek szinte minden alkalommal nyomot hagytak bennem.

Sok ruha, smink és dekoráció, néhány ételsor – ezzel szolgálok.  Tippek, fotók, inspiráció a nagy napra – tőlem.  Mind-mind  különböző  hangulat. Van  köztük klasszikus és modern, múltat idéző és jövőt fürkésző.  Szeretném  elvarázsolni  olvasóimat.  Ábrándozzuk  végig együtt az esküvői előkészületeket!

Makány Márta

ESKÜVŐ

Fotók:Kaunitz Tamás

Kiadjó az Alexandra Könyvesház Kft. Alexandra Kiadója, Pécs 2010.

A kiadványt Müller Péter tervezte

A nyomtatás és a kötészeti Alföldi Nyomda Zrt.

Megjelent  19,73 (A/5) ív terjedelemben

ISBN 978 963 297 392 0

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük